Gyurkity Péter

Már most jöhet a Chrome OS

Egy friss értesülés szerint a Google által készített operációs rendszer korai változata már a jövő héten megjelenhet, a korábban ígérteknek megfelelően - korlátozott támogatásra számíthatunk.

A TechCrunch saját, "megbízható" forrásra hivatkozva számolt be értesüléséről, miszerint a Chrome OS egy korai verziója akár már a jövő héten megjelenhet. Maga a szoftver ennek megfelelően mindenki számára elérhető lesz, ám ez még korántsem jelenti azt, hogy bármilyen konfiguráción telepíthetjük és kipróbálhatjuk majd a keresőcég legújabb nagy durranását.

A forrás ugyanis a hírhez rögtön hozzátette, hogy a szoftveres meghajtók terén meglehetősen szűk kínálatra számíthatunk, ez pedig azt jelenti, hogy a legtöbb hagyományos asztali és mobil számítógépen hiányoznak majd ezek. Ez nem is lenne túlságosan meglepő, hiszen az illetékesek a kezdetektől fogva azt állították, hogy első körben a netbook megoldásokra koncentrálnak majd, ezt követően jöhetnek a nagyobb, erősebb összeállítások. Azt pedig, hogy mely fejlesztések esetében várhatjuk a Chrome OS felbukkanását, a jelenlegi partnerek listája alapján sejthető, a felsorolásban ugyanis az Acer, az Adobe, az ASUS, a Freescale, a Hewlett-Packard, a Lenovo, a Qualcomm, a Texas Instruments és a Toshiba neve szerepel.

Erre alapozva a külső megfigyelők arra számítanak, hogy a Google sem kelt majd nagy hisztériát a szoftver körül, így az első körben, vagyis a jövő nyáron esedékes hivatalos megjelenés előtt visszafogottak lesznek. A nemrég megjelent első képek alapján ez sem lenne meglepő, hiszen azokon egy egyszerű böngészőt láthattunk, amely néhány, a netbook működése szempontjából fontos gombbal és opcióval egészült ki. Azt tudjuk, hogy az OS a Chrome böngésző köré épül, így kíváncsian várjuk, hogy mennyire sikerül majd ezt kikerekíteni egyéb hasznos funkciókkal.

A keresőcég részéről korábban elejtették, hogy még idén ősszel bemutatnák az első variánst - az ősz lassan véget ér, így ideje lenne ezen korai bemutatónak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)