Gyurkity Péter

Ventilátorok nélkül hűtené a laptopokat az Asus

Újabb érdekes megoldást mutatott be a játékosok körében jól ismert Asus, amely a jövőben nagyban hozzájárulhat majd a ventilátorok száműzéséhez, legalábbis a mobil számítógépek szegmensében.

A cég egyik tervezője a RegHardware munkatársa előtt tartott rögtönzött bemutatót, amelynek során egy prototípusként, pontosabban a koncepció bizonyításaként szolgáló készüléket (annak mását) vehettek közelebbről szemügyre - ebből pedig mi sem maradunk ki, köszönhetően a YouTube oldalára feltöltött rövid videónak.

A felvételt megtekintve mindenki számára világossá válik, hogy milyen elgondoláson alapul az érdekes megoldás. A laptopok megszokott, beépített billentyűzetét az Asus egy csúsztatható lapon helyezné el, amely a készülék felnyitásával egy időben maga is mozgásnak indul. Ezen mozgással az addig vízszintes helyzetben elhelyezkedő billentyűzet kissé megemelkedik, ezzel egy jól látható rést hozva létre maga mögött, illetve alatt. Ebben rejlik a lehetőség a gyártó szerint, amely feleslegessé teheti az áramot fogyasztó és sokszor hangos ventilátorokat.


Az erre a résre néző felületet ugyanis az Asus egy újszerű ráccsal látná el, amelyen keresztül a megtermelt hő szabadon távozhatna, jelentős mértékben csökkentve ezzel a laptop belsejében uralkodó hőmérsékletet, a beépített komponenseknek nem túl kedvező klimatikus viszonyokat. Amennyiben a megoldás kellően hatékony lesz, akár teljes mértékben száműzhetik a mozgáson alapuló hűtési megoldásokat, hogy azokat egyszerű bordákkal váltsák fel - kérdés viszont, hogy mely készülékek esetében tudják ezt majd megvalósítani.

Az újítással a laptopok egyszerűbbek, hűvösebbek lennének, fogyasztásuk pedig szintén csökkenne, köszönhetően a ventilátorok távozásának. Arról még nincs szó, hogy mikor kerülhet (fél)kész stádiumba a megoldás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Throme #16
    ..halljátok, hogy nyikorog mikor felnyitják :) ?
    Egyébként tetszik, csak félő, hogy gyengus procikkal tudják elkerülni a megsülést...
  • MaXiMkA #15
    Hát az igazat megvallva nekem nagyon is tetszik ez a megoldás, mivel a laptopok tényleg melegednek, csak arra vagyok kíváncsi, hogy mennyire lesz olcsó az ilyen passzív hűtés előállítása ? Tudom, hogy vannak vízhűtéses videokártyák, meg ilyen procihűtő nyavalyák, amik szintén vízhűtésesek, de ki engedheti meg magának azt az árat ??? Azért ezen is el lehetne gondolkozni. Amúgy az Asus-t nem féltem, szenzációs, hogy mennyire feljött az utóbbi időben, szóval csak hajrá. :)
  • kvp #14
    "Intel Atomon kívül mire elég ez a hűtési megoldás?! Bármely proci a legjobb réz bordákkal és aktív hűtéssel(laptop),is szép hőket képes termelni."

    Az intel core2solo procikbol hoztak ki olyan alaplapra integralt valtozatot, ami gyarilag passziv hutesu volt. Kellemes 1-2 Ghz-es 64 bites proci es ha racsos teteju hazban van, akkor nem melegszik. (iden nyaron szobahomerseklet +2 fok volt a maximum)

    Az asus otlete a kovetkezokre epul:
    -elemelik a meleg komponenseket a felhasznalok labatol, nehogy megsuljenek
    -ha a formara mart hutoborda a teljes alaplapot fedi, akkor nem megy bele a por

    Es igen, volt par olyan laptop aminek laba volt, pl. a thinkpad-ek kozott is, de azokat kihajtott labban nem lehetett combra fetetve vagy suppedos agy/kanape telejen hasznalni, amik valamiert kedvelt formai a laptop hasznalatnak. Ez a megoldas pont ezekben az esetekben lenne jo. (bar a hot a kijelzo hatuljara vezeto megoldas jobbnak tunik, de az valoszinuleg egy masik gyarto)
  • keeppy #13
    Asus csoda még1..., nem kösz. Intel Atomon kívül mire elég ez a hűtési megoldás?! Bármely proci a legjobb réz bordákkal és aktív hűtéssel(laptop),is szép hőket képes termelni. Akkor ezt mire?!
    Asus mérnökeiből kinézem, hogy következőleg bejelentik, ez a Passzív hűtéses csoda, SATAII-es 160gb-os seagate vincsit tartalmaz 5400rpm-el.
    És akkor nem leszek rest megkérdezni minek szedtétek ki a ventit?!
  • Sir Ny #12
    nem lenne egyszerűbb az egész alját és tetejét rácsból készíteni? akkor nem kéne ilyen csúszkaizé.
  • Mike at home #11
    mint egy irattartó :)
  • Crane #10
    lapaleves: Köszi, akkor ezek szerint volt olyan tervező akinek eszébe jutott.
    amitakartok: Méretezés, anyag, és kivitelezés kérdése csupán.
  • lapaleves #9
    régi compaq armada 500 nevű notin volt ilyen kitámasztó pl.
  • Sir Ny #8
    én most rátámaszkodtam a billentyűzetemre. erősen. és nem tört le a kitámasztó bizgentyű.
  • amitakartok #7
    Talán mert a laptop súlya a mezei billentyűzetének többszöröse? (Igen, fogtam már laptopot és tudom, mennyire nehezebb - mielőtt még valaki megkérdezi)