MTI

Minden kisiskolás laptopot kapott Uruguayban

Minden általános iskolás diák ingyen laptopot kapott Uruguayban egy állami program keretében. A dél-amerikai ország az első a világon, ahol ilyen fejlesztést hajtottak végre.

"Ez alapjaiban formálja át a kulturális viszonyokat. Sok ország egyszerűen fél, hogy végigvigyen egy ilyen programot" - mondta Miguell Brechner, a Plan Ceibal elnevezésű projekt vezetője. Az utóbbi két évben 362 ezer diák és 18 ezer pedagógus vett részt a programban, amely diákonként 260 dollárba (46 ezer forintba) került. Ebbe a laptopok beszerzése mellett a karbantartás, a javítás, a tanárok továbbképzése és az internet-előfizetés is beletartozik. A program teljes költsége az ország oktatási büdzséjének kevesebb mint öt százalékát teszi ki.

Sok uruguayi család a program révén került először kapcsolatba a számítógépekkel: a laptopok 70 százalékát olyan diákok kapták, akik otthon nem rendelkeztek informatikai eszközökkel. A számítástechnika térnyerését az iskolákban egyes tanárok rossz szemmel nézik. Felmérések szerint sok olyan oktató van, aki nem él a laptopok nyújtotta lehetőséggel az oktatásban. Ezt meg is tehetik, hiszen noha minden pedagógust kiképeztek a számítógép használatára, abban már szabad kezet kapnak a tanárok, hogy milyen mértékben vonják be az informatikát a tanmenetbe.


Az utolsó laptopokat Tabaré Vázquez uruguayi elnök személyesen adta át a diákoknak egy montevideói iskolában október 13-án. Nem véletlen az időzítés, hiszen október 25-én parlamenti választásokat tartanak az országban, és a laptop-programot a kormányzati kommunikáció a Vázquez-kabinet egyik fő sikereként értékeli. A kormány tervei szerint a programot jövőre a középiskolákra, valamint a még nem iskolás korú gyerekek körére is kiterjesztik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JL666 #2
    minek az nekik?
  • szombi #1
    mutyi :)