36
  • lesliehun
    #36
    Nem tudom, hogy hogy jön ide egy LCD panel ára?
    Az eink-t még nem gyártják olyan volumenben mint az LCD-t. Félreértés ne essék én nem akarom védeni az iRexet, természetesen a fejlesztési költségeket most verik rá a vevőkre. De látni kell, hogy ha ezt nem fizetné ki senki, akkor sokkal nehezebb lenne a fejlesztés.
    Egyre több a piaci szereplő és ez jótékonyan hat az árakra: az előző iRex iliad kb 7-800USD-be került.
    Szóval van remény az van és az árfolyam sem olyan durva :D
  • TeDDyRuSh
    #35
    Biztos olcsóbb a fekete fehér képernyő (e-paper LOL), akármekkora szemkímélő technológia. Érdekesség képpen adok egy linken egy kinai LCD gyártó honlapjáról:

    http://www.szhyelec.com/products/Digital%20Photo%20Frame/8.0%20inch/209.html

    Megtaláltam a TS verziót a termékből, ami 8"-os érintős. Ár: 65$ !!

    OK, OK van más cucc is az IREX-ben, de a 65-ben már a gyártó haszna is benne van ennél. Mekkora lehet a haszonkulcs a 400$-on. 70 ezerből már egy igen jó telcsit veszel, vagy egy PDA-t. Igaz, nehéz összehasonlítani, mert más funkciót lát el, de a gyökerek hasonlóak, mert hát a telefonálni tudás az már egy mellék funkció lassan:)
  • KillerBee
    #34
    Az előző nem Epikurosznak ment, hanem válasz a te #31-es üzenetedre.
  • KillerBee
    #33
    "A tungsram nev a tungstein es a wolfram szavakbol jott. Az egyik femet a hagyomanyos, a masikat pedig a halogen egokben szokas hasznalni."

    A tungsten szó a wolfram neve angolul, vagyis nincs szó két különböző fémről.

    BlackVoid #27:

    "Ja, csak az LCD kepernyo es nem e-papir."

    Szoktál visszaolvasni? Ugyanezt írtam én is előtted hárommal.
  • Epikurosz
    #32
    Ja, hogy LCD? Akkor tényleg nem nagy szám.
  • kvp
    #31
    "Ehhez képest meg itt azt írjátok ettől olyan drága? Anno olyanokat irkáltak, hogy ilyenből lesz a legutolsó útszéli plakát is ... most meg luxuscikk?"

    Kis mennyisegben a legolcsobban eloallithato dolog is sokba kerul. Akkor lenne olcsobb ha tobbet gyartananak belole, mint lcd-bol.

    "És nem a Phillips volt az egyik fejlesztője az e-papírnak?"

    Az phillips a hagyomanyos izzok betiltasa utan gyart a fenycsovek mellett halogen egoket is. Ezek azert jok, mert hagyomanos a fenyuk, de dupla az elettartalmuk, feleakkora a fogyasztasuk es semmilyen mergezo anyag vagy vezerlo elektronika sincs bennuk. A phillips azon keves gyartohoz tartozik, aki arul ilyen halogen egot hagyomanyos csavaros foglalattal is. Egy kis halogen ego van egy hagyomanyos buraban. A hagyomanyos villanyego ara atlag 150 forint, a kis 230V-os halogen egoje 250-300. Ehhez kepest a ketto osszeszerelve 2000 forint korul van, hogy ne jelentsen konkurenciat a rossz fenyu, kornyezetszennyezo es vacak kompakt fenycsoveknek. A szabadalom meg magyar volt, meg 1903-bol. A tungsram nev a tungstein es a wolfram szavakbol jott. Az egyik femet a hagyomanyos, a masikat pedig a halogen egokben szokas hasznalni. A kornyezetbarat technologia adott mar kozel 100 eve csak valamiert nem akarjak nagyon arulni, foleg nem az eloallitasi aron. Kb. ez a helyzet az epapir rendszerekkel is.
  • Sir Quno Jedi
    #30
    Ugyan, ez olyan, mint a 100 dolcsis laptop! Azokat is meg kellett vón égetni az első máglyán, ami útbaesik, ehelyett a sok agyhalott firkász itta a szavukat (jah, mer kacsához voltak szokva mindig is).
  • Inquisitor
    #29
    Az egészben (árkérdés) az a szép, hogy anno a fejlesztők azt nyilatkozták, hogy fényévekkel olcsóbb az LCD-nél, alig(?) drágább egy jó minőségű erős papírnál, stb, stb.
    Ehhez képest meg itt azt írjátok ettől olyan drága? Anno olyanokat irkáltak, hogy ilyenből lesz a legutolsó útszéli plakát is ... most meg luxuscikk?
    És nem a Phillips volt az egyik fejlesztője az e-papírnak?
  • Inquisitor
    #28
    "meg kb két kattintás pdf-be exportálni akármit. :)"
    Nem is értem az MS Office X-ben miért van benne alapból ;)
  • BlackVoid
    #27
    "a tajvani cég olcsóbbik könyvolvasója viszont, a vállalat ígérete szerint 30 ezer forint körüli összegbe kerül majd"

    - Ja, csak az LCD kepernyo es nem e-papir. Lemerul, vilagit, farasztja a szemet. Az ASUS cucca az egy specko kis laptop es nem konyvolvaso. Olvasni az LCD nem olyan jo.

    Egyebkent van mar szines e-ink technologiat hasznalo konyvolvaso:
    http://news.cnet.com/8301-17938_105-10198920-1.html

    Ez "csak" $1000. Nem eri meg elejteni.
  • kvp
    #26
    "Aztán a felhasználók hamar rájönnek, hogy az egyik kijelző kikapcsolásával (remélhetően erre lesz mód) meghosszabbítható az üzemidő, hiszen egyszerre úgyis csak az egyik oldalt olvassák - de akkor még mindig nincsenek ott, mint az e-papírral."

    Leszamitva, hogy a masik kijelzot hasznalhatjak billentyuzetnek is, tovabba az asus fele gep kepes lesz megjeleniteni a szines kepeket, a videokat es meg talan a flash-es weboldalakat is. Ez alapvetoen egy olpc-xo2-es laptop klon, nem ebook olvaso. Ilyet akar kiadni a microsoft is. (mondjuk a ketto kombinacioja tehat az asus hardver - microsoft szoftver nem lenne meglepo)
  • KillerBee
    #25
    Aztán a felhasználók hamar rájönnek, hogy az egyik kijelző kikapcsolásával (remélhetően erre lesz mód) meghosszabbítható az üzemidő, hiszen egyszerre úgyis csak az egyik oldalt olvassák - de akkor még mindig nincsenek ott, mint az e-papírral.
  • KillerBee
    #24
    Az üzemidő is döfi lesz ám, mivel e-ink helyett LCD kijelzője lesz, háttérvilágítással - ami sokkal többet fogyaszt, mint az e-ink (mivel az csak oldalváltáskor fogyaszt, kijelzés közben már nem).
  • Epikurosz
    #23
    30k ft, az olyan 150$.
  • Epikurosz
    #22
    Asus:
    "a tajvani cég olcsóbbik könyvolvasója viszont, a vállalat ígérete szerint 30 ezer forint körüli összegbe kerül majd"

    Na, ez már döfi lesz!
  • kvp
    #21
    "Eléggé foghíjas a szolgáltatása, egy rakás ma már elvárható dolgot nem tud, akkor jöhet a klasszikus kérdés: Mi kerül ezen a könyvolvasón 400$-ba?!"

    Lehet ra irni es kepest azt elmenteni. Tehat egyreszt kepes kepeket, rajzokat es szovegeket megjeleniteni, masreszt kepes rajzokat es szovegeket elmenteni. Ez inkabb olyan epapir jegyzettomb, amin olvasni is lehet. Tehat a keszulek fo profilja nem az olvasas, nem a touchscreen, hanem az, hogy tollal irhatunk es jazolhatunk ra, tovabba ezekhez az adatokhoz kesobb hozza tudunk ferni, mintha csak egy fuzet lenne. Vicces, hogy pont ezt nem emelik ki a leirasaban.

    ps: Csak 1 epapir gyarto van, az is kinai. Minden nyugati fejlesztoceg nalluk gyartat. Amikor probaltam beszerezni par elektronikamenetes peldanyt fejleszteshez, akkor minden nyugati ceg a kinai gyartohoz kuldott, azzal, hogy ok mar csak elektronikaval keszreszerelve kapjak az altaluk 'tervezett' termekeket. Ezert van csak fekete feher valtozat a piacon, mert a szinesekbol csak laboratoriumi protipusok leteznek, a kinaiak olyat tomegesen nem gyartanak, pedig megtehetnek, mert lenne ra kereslet.
  • Epikurosz
    #20
    A foxité 250$.
  • Epikurosz
    #19
    Egyébként, ezek teljesen begolyóztak, mindenki könyvolvasót fejleszt, a Discovery Channeltől a PDF-konverterekben utazó Foxitig. Őrület!
  • BlackVoid
    #18
    "Mi kerül ezen a könyvolvasón 400$-ba?!"

    AZ E-PAPIR KIJELZO. Van mar vagy tucatnyi ilyen konyvolvaso, 2-3 eve vannak ezek a termekek a piacon, sok kinai gyartasu. Es egyik sem olcsobb.

    Ez a 8.1"-es kijelzo $400-ert kifejezetten barati ar. Az a gaz, hogy Europaban sokkal dragabbak ezek az olvasok, erdemesebb USA-bol beszerezni (ha a vamot el tudod kerulni).

    Igeny meg van ra, a Kindle es a Sony Reader is kifejezetten jol fogy es mostansag havonta tobb uj ilyen termek jon ki.

    Ezek az olvasok nemhogy kibirnak egy iskolai napot, tobb mint egy hetet birnak toltes nelkul.
  • Epikurosz
    #17
    De az Asus is azt bizonyítja, hogy ha könyvalak, akkor legyen könyvalak.
  • Epikurosz
    #16
    Bezzeg a Courier biztos fogja kezelni a .doc-okat.
  • KillerBee
    #15
    Az e-papír reflektív kijelző, az egyes alapszínek pixeljeit egymás mellé kell tenni, mint a hagyományos kijelzőkben.
  • Szefmester
    #14
    a tács szkrín max nekem is akkor kellene ha nagyon sokáig bírja működés közben, pl végig egy iskolai napot..

    színes meg ha van átlátszó e-paper, akkor csak más színanyag kell gondolom és 3-4 rétegnyi e-paper egymáson és kész...akkor meg már havilapokat is lehet rá rendelni pl..
  • B0nFire
    #13
    Eléggé foghíjas a szolgáltatása, egy rakás ma már elvárható dolgot nem tud, akkor jöhet a klasszikus kérdés: Mi kerül ezen a könyvolvasón 400$-ba?!

    Én mindig amellett törtem pálcát, hogy nem ragaszkodom a színekhez, a böngészéshez, a táccs-szkrínhez meg a többi marhasághoz, de árulják bagóért, és győződjenek meg arról elsősorban, hogy tényleg van-e rá tömegigény, mielőtt ráállnak a feltuningolt cuccok tömegtermelésére, aztán meg majd lesnek, mint hal a szatyorban, hogy nem fogják venni, pedig a piackutatások mást jósoltak.
  • kvp
    #12
    Alapvetoen ha kepes pdf-et, txt-t es statikus html-t megjeleniteni, akkor olvasonak mar jo. Ha lehet ra jegyzetelni, akkor jegyzettombnek is. Mas funkcio igazabol nem nagyon kell egy ekonybe/ejegyzettombbe. Viszont a microsoft fele courier mar sokkal hasznalhatobbnak tunik, foleg mivel az eredeti otlet a olpc xo-2 fejlesztoitol jott. Egy ket lcd-s tablagepet lehet irotablanak, konyvnek es elforgatva hagyomanyos laptopnak is hasznalni.

    ps: Ilyen kutyuket eloszor a startrek-ben lehetett latni (fabol keszult kellekek formajaban), viszont az eredeti otlet a xerox-os Alan Kay-tol jon, 1968-bol. Fejlodunk...

    http://en.wikipedia.org/wiki/Dynabook
  • Polemius
    #11
    gulyasandras:

    Megtévesztő lehet sokszor a gyári adat, ugyanis sok ilyen eszköz úgy támogatja a doc-ot, hogy a készülékhez használt program konvertálja azt a készüléknek megfelelőre.
  • Rexhawk
    #10
    meg, hogy mennyire "kiválóan" van dokumentálva a formátum :)
    meg alapból a bináris rendszer amit használnak a .doc-ok...:)
  • gulyasandras
    #9
    több típus is ismeri a .doc-ot
  • knor
    #8
    nekem ez jobban tetszik: http://www.pto.hu/post/1/1757
    kérdés, mennyibe fog kerülni...
  • KillerBee
    #7
    Nálad a pont, én is épp ezt akartam írni.
  • waterman
    #6
    meg kb két kattintás pdf-be exportálni akármit. :)
  • Polemius
    #5
    Tekintve, hogy a Ms különdöző .doc formátumai mennyire inkompatibilisek tudnak lenni egymással, meg hogy a Ms mennyire barátságos licenszelési feltételeket képes megszabni, nem csoda ha gyakorlatilag az összes könyvolvasóból hiányzik ez az opció.
  • Epikurosz
    #4
    Mert olyan nagy dolog lett volna beletenni abba a kütyübe a .doc. és .docx formátumokat támogató plug-ineket.
  • Omega
    #3
    A jelenegi piacon 400 dodo ezért teljesen korrekt. Az Irex régebben el volt szálva az árakkal. A cikk vége ilyen formában hülyeség.
  • Polemius
    #2
    A cikkben írt sületlenségek alapján nem csoda, ha soknak tűnik a 400$.
    Valójában azért kicsit többet tud, mint fentebb olvasható.
    Nem, hogy touchscreen van benne (olyan, mint a Wacom cuccaiban), de pl. 3G is.
    http://cache.gawker.com/assets/images/gizmodo/2009/09/ComparisonChart.jpg
  • roliika
    #1
    400 dodo elég erős ár egy ilyen vacakér.