Gyurkity Péter

Ingyenes lesz az Office Web Applications

Legalábbis a legtöbb otthoni felhasználó számára, amennyiben a már most is meglévő Live szolgáltatások valamelyikét is igénybe vesszük - a vállalatok a nagyobb biztonságért és kezelhetőségért fizetnének.

A Microsoft a napokban a kiválasztott szerencsések számára tette elérhetővé az Office Web Applications csomag technikai előzetesét, amely a jelek szerint az eddig hiányzó, illetve be nem fejezett funkciókat is tartalmazza. Az előzetest és az ajánlatot ismertető blogbejegyzésből azt is megtudhatjuk, hogy a szoftvercsomag ingyenes lesz a nagy többség számára, a felhasználók így a jövőben minden kötöttség nélkül választhatnak majd a Google, illetve a Microsoft megoldása között.

Az otthoni felhasználók számára ugyanis mindössze annyit szabnak meg feltételként, hogy valamelyik létező Live szolgáltatást (Messenger, Hotmail, illetve az egyéb opciók) kell igénybe vennünk, ehhez pedig a SkyDrive online tárolót kell társítanunk, amelynek 25 GB-os ajánlata szintén ingyenes (az ennél nagyobb változatok megjelenését egyelőre tovább mérlegelik Redmondban). Ezen szolgáltatások megléte esetén semmi akadálya nem lesz az online csomag használatának, így a szoftvercég szerint a megjelenés pillanatában több mint 500 millió internetező férhet majd hozzá ahhoz.


Természetesen a fejlesztés kapcsán bevételre is szert tenne a cég, ezt pedig a vállalatoknak szánt ajánlatból folyna majd be. Utóbbiak ugyanis fizetnének a megoldásért, amely az ő esetükben "nagyobb biztonságot és szorosabb vezérlést" biztosítana, arról nem szól a fáma, hogy ez pontosan mit is jelentene. Ez a csomag emellett közvetlenül a Microsoft Online Services tárolószolgáltatás keretében futna, vagyis garantálnák a folyamatos elérhetőséget, ellentétben az alap változattal. Az Office Volume Licensing programban résztvevő cégek akár saját szervereiken is futtathatják majd a teljes csomagot, így ők akár ki is válthatják majd a hagyományos programokat az online megoldással.

A platform egyelőre a Windows operációs rendszeren elérhető Internet Explorer 7 és 8, a Windows, Linux és Mac rendszer esetében használt Firefox 3.5, valamint a Mac-re megjelenő Safari 4 alatt futtatható hivatalosan. A Chrome (nyilván nem véletlenül) hiányzik a felsorolásból, de a fejlesztők arra biztatják az alternatív böngészők használóit, hogy adjanak egy esélyt a fejlesztésnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #14
    Igen, ezt vas + sw csomagban értékesítik. (search és apps is van céges nethez) Az árat a userek száma és a tárhely határozza meg. Én mondjuk magán cuccaimhoz ThinkFree-t használok, mert nem szeretem hogy a gugli indexel (nomeg a ThinkFree jóval többet is tud a GoogleDocs-nál, igaz lassabb nála)

    Syncelés csak párhuzamos dolgozásnál működhet. Ahol határidők vannak akkor nagyon-nagyon nem jó az hogy a doksikat merge-lni kell, ami ráadásul absz nem működik ha track-changes is van. Diff és merge teljesen használhatatlan jelenleg az MS Office-ban. Én jobban örülnék ha a megoldás inkább a Wiki felé mozdulna, csakhát az emberek nagyon merevek, túlságosan MS függőek ezért ez valszinű nagyon sikeres lesz.
  • TamasKA #13
    A verseny sosem árthat.

    Akkor amit korábban írtak, hogy az otthoni felhasználóknak az ingyenesség fejében el kell viselniük pár reklámot az végleges, hogy nem lesz?
  • Polemius #12
    Tudtommal a google ilyen hálózatos dolgai úgy működnek, hogy van lehetőség helyi szerverre feltenni a kiszolgálót, így akár helyi hálózaton is működik, teljesen zárt rendszerben.
  • galedki #11
    office-ban van egy szinkronizált munkacsoportos megoldás. offline is akár dolgozol, de a rajta lévő gépeken is frissul, vagy majd frissul a cucc. a gdocs nem rossz, csak teljesen "felhő", net nélkül nuku. igaz, net nélkül lassan megáll az élet a Földön :). ha valaki próbált már egyszerre több gépen dolgozni egy doc-on, akkor tudja, ezek mire jók. arról nem is beszélve, ha többen dolgoznak egy docon... pfff... na, az borzalmas offline üzemmódban.
  • sonicXX #10
    "alkalmatlanok teljes értékű" -> alkalmatlanok az asztali alkalmazások teljes értékű...

    bocsi.
  • sonicXX #9
    Két dolgot tennék csak hozzá:
    1) Aki szerint ennek nincs értelme, annak lövése sincs arról, hogy az Office milyen bitangerős brand.
    2) Hogy a Chrome nem szerepel a felsorolásban, csak kommunikációs csavar, mivel a gyakorlatban a Chrome is Webkit-re, a Safari motorjára épül. Szignifikáns eltérés a két böngésző között ezért nem is lehet.

    Hogy ki és miért használja a netes irodai csomagokat, arra azért kíváncsi lennék :) A webalkalmazások közvetlen (szándékolt) és közvetett ([X]HTML, JS elavultsága) korlátai miatt jelenleg alkalmatlanok teljes értékű helyettesítésére. A GMail-en és a kereső különböző variánsain kívül más Google alkalmazás használatára nem érzek kimondott késztetést. Egy időben próbálkoztam a Calendar használatával, de nagyon vérszegénynek bizonyult nekem. Lehet hogy marhára trendi dolog a GC, de ennél több pozitívumát/hasznát nem látom egyelőre.
  • Epikurosz #8
    " de ilyen hangnem, mint itt, sehol nincs"
    Ennek ellenére valami téged is itt tart. Hát nem furcsa?
    Én rég megtanultam egy szabályt: ahol nem lehet OFF, ott előbb-utóbb ON sem lesz.
    A másik, hogy nyereség kontra veszteség. Ami engem illet, még KillerBee gorombaságait is hajlandó vagyok elviselni egyrészt, ha a másik felében okosságokat ír.
    A finomkodásról pedig megvan a véleményem.
    Egyébként ennek a fórumnak irtózatos nagy szerencséje, hogy a tudományról szól, és itt azért előbb-utóbb kibújik a szög a zsákból, még nálam is.
    Azt is meg kell említeni, hogy itt a korbeli és felkészültségbeli eloszlás is széles spektrumú, így nem lehet elvárni mindig, mindenkitől, minden témávan az akadémikus hozzászólásokat.
  • B0nFire #7
    off

    A blogspoton lehet reg nélkül hozzászólni; az ha témába vág, jó, ha nem, nos... IT témában talán a techline ahol ezt még meg lehet tenni reg nélkül. Ezeknek a regeknek az lenne a(z egyik) célja, hogy az oldalon tartsa a látogatókat, ami változatos és érdekes tartalommal fenn is tartható, a másik meg az lenne, hogy a távol tartsa az élő fába belekötő, a cikk témájával még köszönőviszonyban sem lévő trollkodásokat, ami - legnagyobb sajnálatomra - pont az esgén nemigen működik.

    Sok oldalon, sok fórumon előfordulok - van ahol csak lapítok és olvasok (nem muszáj mindenbe beleböfögni, ugye) -, de ilyen hangnem, mint itt, sehol nincs. Ez szigorúan szubjektív vélemény. És itt még regisztrálni is kell, hogy a gorombaságokat az ember fejéhez vághassák.

    Jó dolog ez a reg!

    /off
  • B0nFire #6
    Pedig ez teljesen félreérthető, mert nekem ebből a mondatból az jön le, hogy Windows alatt IE alól fut, az alternatív OS-eken meg FFox és Safari alatt.

    Valaki rosszul fogalmazott - vagy az eredeti cikk , vagy a fordítás -, mert soha nem volt baj a szövegértésemmel és már jópár éve még csak nem is iszok.
  • Epikurosz #5
    Annyiban lehetne létjogosultsága, hogy ha a Google kifekszik, akkor az MS megoldása működhetne tartalékként.
    Nekem egyébként jelenleg van egy gmailes fiókom, és egy yahoos, meg persze egy hotmailes is, amelyet évente max. 2x használok.
    Volt rá példa, kb. 2 hete, hogy a Gmail betegeskedett, és a Yahoo!Mail-el küldtem el egy szem levelet.

    Látok abban fantáziát, hogy a GoogleDocs mellett nyissak egy Office Web Applications (OWA) boltot, és az on-line doksikat - biztonságképpen - két helyen tároljam. Nem mintha olyan sok doksim lenne most a GoogleDocs-ban, de talán ez a jövő zenéje (meg a "felhők" :-)
    Ami viszont nem smakkolna nekem: állandóan frissítgetni, ide-oda feltöltögetni bármit is. Persze, ha lenne egy szinkronizáló program, amely esetleg még mást is tudna, az jól jönne.
    Olyasmire gondolok, mint a Nimbuzz vagy a fring, amelyek több azonnali üzenetküldő szolgáltatást tudnak egy központból kezelni.
    Szóval, jó néven venném az egységesítést, a központosítást - mert utálom, hogy mindenüvé be kell jelentkezni, karban kell tartani stb. Ennek az lenne a hátránya, hogy ha egy hekker megszerzi a Nagy Jelszót, akkor borul minden.

    Nem témábavágó, de eszembe jutott, ezért elmondom: őszintén utálom, hogy a legtöbb újság fórumában, beleértve az Sg fórumát is, csak úgy lehet hozzászólni, ha az ember regisztrál (kitölt mindenféle űrlapokat, berak pipákat, elolvas Szabályzatokat), majd aktivál stb. Vannak olyan kultúrhelyek, ahová nem kell regisztrálni, beírhatod a bánatod sima kis névtelenként is (ilyen pld. a Magyar Hírlap fóruma), esetleg beütsz egy kepcsát, és annyi. Ha regelsz, akkor vannak bizonyos előnyök, de nem kötelező.
    Hirtelen, ennyi.