Berta Sándor

SMS-es vécéket vizsgálnak Svédországban

Nyilvános vécékkel kapcsolatos rendszereket vizsgálnak a helyi adatvédelmi szakemberek.

A Sydsvenska Dagbladet svéd napilap tudósítása szerint a városi közigazgatási hivatalhoz tartozó adatvédelmi felügyelőség hivatalosan is meg akarja vizsgálni a malmői nyilvános toaletthálózathoz tartozó informatikai rendszert.

A szakértők elsősorban arra kíváncsiak, hogy az SMS elküldésével nyíló nyilvános vécék esetében az adatbázisokban mennyi ideig tárolják az üzenetet küldő telefonszámát és hogy ki férhet hozzá ezekhez az információkhoz. A malmői közigazgatási hivatal egyébként azért vezette be a Folkets Parkban elhelyezett illemhelyek az SMS-zárat, hogy így - a telefonszámaik alapján - tudja azonosítani a területen gyakran randalírozó vandálokat. A rongálók ugyanis előszeretettel látogatták ezeket a vécéket.

A helyi médiák azonban arról számoltak be, hogy a megoldás közelsem működött problémamentesen. A turisták ugyanis nem tudták, hogy miért nem nyílnak ki a vécéajtók. Ráadásul, ha fel is világosították őket, az ő külföldi mobiltelefonjaik és szolgáltatóik hálózatai nem voltak kompatibilisek a svéd eszközökkel.

Érdekesség, hogy az ötlet nem új, hiszen korábban a Finn Közútkezelő Vállalat munkatársai kifejlesztettek egy, az SMS-t vécékulcsként használó rendszert, amit tavaly januárban sikeresen teszteltek is. A szolgáltatás során küldött SMS normál díjszabású, és a finn cégek nem számítanak fel plusz díjat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)