SG.hu

Uniós szinten vizsgálják az adatközpontok energiahatékonyságát

A legalább 500 kilowatt (kW) telepített IT kapacitással rendelkező adatközpontok tulajdonosainak és üzemeltetőinek nyilatkozniuk kell energiahatékonyságukról a felülvizsgált Energiahatékonysági Irányelv értelmében. Ez a rendelkezés Magyarországon 10-15 állami és piaci szereplőre terjed ki, például telekommunikációs cégekre.

A rendeletben érintett adatközpontoknak először ez év szeptember 15-ig kellett nyilatkozniuk a tavalyi energia felhasználásukról, így egyebek mellett villamosenergia-fogyasztásukról, vízfelhasználásukról, valamint - ha rendelkeznek vele - a megújuló energiaforrások alkalmazásáról. Az adatokat jelenteniük kell jövőre is, akkor már május 15. lesz a határidő, és az idei energiafogyasztásukat kell alapul venniük. A cél az, hogy többlépcsős folyamatban, három éven belül a teljes iparágra kiterjesszék az adatszolgáltatási kötelezettséget.

A Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint az adatközpontok 2022-ben világszerte 460 terawattóra (TWh) villamos energiát fogyasztottak, ami a globális villamosenergia-felhasználás 2 százaléka. Az előrejelzések szerint az adatközpontok villamosenergia-fogyasztása 2026-ra megduplázódhat, hiszen a mesterséges intelligencia és a kriptovaluta bányászat intenzív növekedési fázisban vannak. Jelenleg az adatközpontok villamosenergia-igényének mintegy 40 százaléka a hűtéssel függ össze.

A H1 Systems felmérést végzett a Magyarországon működő adatközpontok körében, amelybe a legalább 500 kilowatt (kW) telepített IT kapacitással rendelkezők mellett a kisebb szereplőket is bevonták, így végül több mint 30 cég válaszait dolgozták fel. A kutatás eredményei alapján megállapították, hogy a jelentéstételre kötelezett vállalatok kiemelten foglalkoztak az elmúlt három évben adatközpontjuk energiafelhasználásának javításával, például gépeik korszerűsítésével és az üzemeltetési folyamatok optimalizálásával. Azonban az is kiderült a felmérésből, hogy a megkérdezetteket a vízfelhasználás mérséklése és a hűtési megoldások korszerűsítése kevésbé foglalkoztatta.

Utóbbi kapcsán a H1 Systems arra hívta fel a figyelmet, hogy az adatközpontok üzemeltetésekor a legfontosabb cél a géptermek hőmérsékletének és páratartalmának optimális és stabil szinten tartása. A bent keletkező nagy mennyiségű hőt a gépészet a szabadba áramoltatja, így a teljes hőkibocsátás veszteséghőként értelmezendő. Az újabb generációs szerverek miatt azonban olyan mértékben nő majd a hőkibocsátás, amelyet az eddig alkalmazott technológiákkal nem lehet biztonságosan és energiahatékonyan kezelni. A hatékonyságot segítheti a keletkező hő másodlagos felhasználása is, ami szintén egy felfutóban lévő technológiai irány - jelezte a H1 Systems.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!