MTI

A szélsőjobboldal az interneten kampányol

z interneten kampányol és próbál híveket szerezni - mindenekelőtt a fiatalok körében - a német szélsőjobboldal.

Egyre több az olyan internetes honlap, amelyen különböző szélsőjobboldali csoportok terjesztik ideológiájukat és próbálnak újabb tagokat toborozni maguknak. Mindezzel párhuzamosan uszítanak a kisebbségek, főként a zsidók és a törökök ellen. A szélsőjobboldal internetes kampánya nem új. "NS-Treff" néven már hónapokkal ezelőtt felbukkant egy honlap, a szóban forgó német szolgáltató azonban - a hatóságok közbelépésére is - betiltotta azt, tartalmát rasszistának, uszítónak és általánosságban jogsértőnek minősítve. Az "NS-Treff" azonban most ismét előkerült a világhálón, mégpedig egy külföldi szolgáltató közreműködésével. Szakértők szerint egyébként éppen ez az a "stratégia", amellyel szemben a hatóságok gyakran tehetetlenek.

A fiatalok védelmére alakult "jugendschutz.net" elnevezésű kezdeményezés vezetője egy szerdai interjúban arra mutatott rá, hogy az internet a szélsőjobboldal számára első számú "propaganda eszközzé" vált. Stefan Glaser és "csapata" az elmúlt egy évben mintegy 1600 német nyelvű, szélsőjobboldalú tartalmú internetes honlapot számolt össze, a legtöbbet azóta, hogy kilenc évvel ezelőtt megkezdték az ilyen jellegű megfigyeléseket. Ráadásul a neonáci profil a jobb "eladhatóság" érdekében mind gyakrabban zenével és hirdetésekkel is párosul. És ha egyik vagy másik honlap átmenetileg le is kerül az internetről, csakhamar egy másik helyen felbukkan újra. Az alkotmányvédelmi hivatal szerint egyébként legkevesebb 10 százalékuk a legdurvábban sérti a megfelelő büntetőjogi rendelkezéseket.

A közelmúltban Berlinben tartott nemzetközi konferencián Brigitte Zypries német igazságügyi miniszter ennek kapcsán rámutatott az ellentmondásra, hogy miközben a büntetőjogi előírások a nemzeti jog hatáskörébe tartoznak, az internet globális. A miniszter szerint ezért a jogszabályok minél teljesebb nemzetközi harmonizálására lenne szükség. Felhívta a figyelmet arra is: több országban a gyűlöletkeltő, uszító oldalakat egyáltalán nem szankcionálják.

Az interneten folytatja kampányának nagy részét a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) is. Ennek keretében a párt különböző formában a zsidók és a törökök ellen uszít, így legutóbb a Németországi Zsidók Központi Tanácsának egyik vezetőjét, továbbá az ellenzéki Zöldek pártjának török származású elnökét, Cem Özdemirt vette célba. A Németországi Zsidók Központi Tanácsa közölte, hogy büntetőjogi eljárást kezdeményez az NPD ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Exen #8
    Először is igazi demokráci egyes egyedül Athénban volt, ha csak Athénra nézzük, hiszen a többi államnak ez elég nagy szívást jelentett. Most ez csak egy látszat valami. Túl bürökratikus maga a demokrácia intézménye, noha talán az eleddig legjobb az elterjedt megoldások közül, és örülök, hogy ez így van.

    xizor, épp a francia fiatal egyetemisták voltak azok anno, akik kiharcolták, hogy ilyesmiket írhatsz itt, azért ennyire nem kéne mineket lenézni én is 19 vagyok.

    A másik pedig, hogy tényleg nem jó dolog különbséget tenni ember és ember között, de sajnos ma Magyarországon kell! S ezért nehogy már a magyarok legyenek a hibásak, nem mi vagyunk azok, akik képtelenek beilleszkedni a társadalomba. Mély tisztelet a kivételnek! Mert van, csak nagyon kevés.
    S meg lehet nézni, hogy mondjuk itthon a Jobbik hol nyert... ez azért szerintem üzen valamit, és fent mit csinálnak, persze hogy őket támogatják ellenünk. Ez kérem szépen nincs jól.

    Egyébiránt csak idő kérdése volt az internet felhasználása a kampányokban ezen nincs mit csodálkozni, és nem hiszen hogy tényleg ekkora veszély fenyeget holmi szésőjobboldali honlap miatt.
  • xizor #7
    Ez mégis miért lenne kacsa? Mostanában minden félművelt megszállott a saját hülyeségeivel toborozza a befolyásolhatóakat, és a fiatalok eléggé közéjük esnek. Mind1 hogy politikáról, vallásról vagy akármiről van szó.
  • BlackRose #6
    Ha valaminek a szélsőséges formája káros akkor minden formája káros... szóval nem a szélsőség a káros hanem az oldal :) mindkét oldal káros, persze a szélé a legkárosabb... orvosság, szüntesék meg a jobb és bal oldalt és akkor nem lesz szélsőséges jobb és szélsőséges bal oldal sem :)

    És ez nem vicc, mert az igazi se nem jobb, se nem bal és még véletlenül sem a közép (hiszen talán az a legroszabb hibrid). Ludwig von Mises mondta egyszer, hogy a pontos válasz nem két téves válasz között helyezkedik el... és ebben is igaza volt (mind majdnem minden másban is).
  • kadar1 #5
    Ez kacsa.Megindult a szélsőjobb ellen a hadjárat. Kíváncsi leszek rá , hogy nálunk Magyarországon mit fognak kitalálni.Majd jövő évre , a választások miatt , hogy fognak áll híreket gyártani a szélsőjobb ellen.
  • slickboy #4
    Egyformán káros mindenfajta szélsőség, bármelyik oldalról is jöjjön. Egyesek szerint most a ló bal oldalán vagyunk, ha átesünk a jobb oldalára, az jobb lesz? Nézzen mindenki mélyen magába, aki utál xy csoportot, meg az xy csoport is, hogy miért is van így helyzet, ahogy manapság van, aztán ha sikerült önkritikát gyakorolni (a társadalom minden rétegének), akkor majd lehet reklamálni.
  • Sanyix #3
    a ballibek is ezt csinálják! pedig ők tényleg károsak, nem csak hiszti. Nahát...
  • egyember1 #2
    Az interneten kampányol és próbál híveket szerezni - mindenekelőtt a fiatalok körében - a német baloldal és a kapitalizmus úgy általában.

    Istenem, ez borzasztó!
  • Vorpal #1
    Nálunk meg itt van hottod.