Berta Sándor

Éjjellátóval a filmkalózok ellen

Aki Németországban meg akarja tekinteni a mozikban a Harry Potter-sorozat legújabb részét, az számíthat arra, hogy folyamatosan ellenőrzik. A filmet terjesztő Warner Bros. ugyanis új megoldást vetett be a filmkalózok elleni harcban: éjjellátó készülékeket osztott ki a filmszínházak személyzetének, hogy így figyeljék meg, rögzíti-e valaki titokban az előadást.

Az esetre azután derült fény, hogy a magdeburgi Cinestar-mozi egyik látogatója, aki éppen a Harry Potter és a félvér herceg című alkotást tekintette meg, felfigyelt egy biztonsági cég munkatársaira, akik jobb és bal oldalon sorakoztak fel. Már ez önmagában érdekes volt, de a nő azután csodálkozott el igazán, amikor észrevette, hogy az emberek kamerákhoz hasonlító készülékekkel pásztázzák a nézőteret. Az illető nem hagyta annyiban a dolgot és a mozi vezetőjénél panaszt tett, akitől megtudta, hogy a biztonsági személyzet a Warner Bros. megbízásából végezte a munkáját. Nem filmezték, hanem éjjellátó eszközökkel figyelték a nézőtéren helyet foglalókat.

Az információt Nicole Oelze, a mozi vezetője később a magdeburgi Volksstimme című lapnak is megerősítette és közölte, hogy a szakemberek a héten szerdától vasárnapig minden Harry Potter-előadást ellenőriznek. Ezt ők nem akadályozhatták meg. "Amennyiben nem egyeztünk volna bele, akkor a Warnertől nem kaptunk volna több filmet" - tette hozzá Nicole Oelze. Bert Buellmann, a Warner németországi szóvivője elmondta, hogy a nem mindennapi akcióra azért volt szükség, mert korábban a német mozikban több filmet is kamerákkal rögzítettek a filmkalózok.

"Meg akarunk bizonyosodni arról, hogy a Harry Potter-rajongók az új filmet úgy látják, ahogy azt a filmesek szeretnék: egy mozi vetítővásznán. Betartjuk az előírásokat és annyira diszkrétek vagyunk, amennyire lehetséges. Az éjjellátó eszközök nem tárolnak adatokat és csak ahhoz használjuk őket, hogy felismerjük azokat a rögzítésre alkalmazott készülékeket, amelyekkel illegális felvételek készíthetők" - hangsúlyozta a Warner németországi szóvivője. Az intézkedésekre tíz olyan moziban került sor, ahol gyakran készítettek illegális felvételeket. A fokozott biztonsági szint bevezetéséről a Warner Bros., a GVU szerzői jogvédő társaság, a Német Filmszínházak Szövetsége és a Filmterjesztők Szövetsége állapodott meg egymással.

A nézőkön kívül Harald von Bose szász-anhalti adatvédelmi megbízott sem örült az akcióknak. A szakember jogi szempontból minimum kérdésesnek tartja az ilyen biztonsági megoldásokat. "Fel kell tenni a kérdéseket, hogy tájékoztatták-e a dologról a nézőket vagy, hogy az éjjellátókkal megtudható-e, hogy kinek van szívritmus-szabályzója. Természetesnek tartom, hogy a filmkészítők és -terjesztők védekezni akarnak az illegális másolatok és azok készítői ellen. Kérdéses azonban, hogy ezzel arányos-e egy emberekkel teli moziterem megfigyelése, csak azért, mert ott hátha helyet foglal egyetlen személy, aki filmez" - foglalt állást Harald von Bose.

A Szász-anhalti Tartományi Közigazgatási Hivatal mindenesetre vizsgálatot indított az ügyben. Anke Westerkamp illetékes adatvédelmi szakértő megjegyezte, hogy az eset nagyon érdekes és ilyen problémával eddig még nem kellett foglalkozniuk. Mivel a kamerákkal való illegális filmrögzítés nem csak Nyugat-Európára jellemző, így hazánkban is fokozott ellenőrzés várható a mozikban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Scamp #44
    A legújabb dolog amit láttam nem rég, az egy kamerával felvett film, HD kamerával... Van olyan jó mint moziban. (történetesen láttam moziban is a filmet). Szóval hála a HD kamerának a mozi minőségét visszaadják a warezről szerzett filmek is hamarosan.

    Egyébiránt kiszámoltam, nekem a 30 Km-es körzetemben nincs mozi. Kocsival legalább 38 Km a legközelebbi. A múlthéten volt szerencsém kétszer is moziba menni. Az egyik a Harry Potter volt, ott még nem voltak éjjellátóval emberek. A másik a Jégkorszak 3. Javaslom legyen minden 3D-s és akkor újra szvesen járok majd moziba, élménynek nem volt utolsó :)
  • Crane #43
    Megnézném, hogy mit ragaálnának a kukoló örök ha arcon vakuznám őket. :D

    Szerintem abszolúlt nem etikus, és az intézkedés több veszteséget fog okozni hosszúzávon a filmygártóknak (nem csak a WB-nek), mint amennyi hasznot hajtana. Az emberek egyszerűen meg fogják utálni a mozit.
  • morden #42
    Mostanára minden adott , hogy 3D-s filmekkel árasszák el a mozikat, azt aztán lehet kamerázni meg torrentezni , de nem inkább nyomják a 2D-s filmeket a "szakemberek"
  • Tetsuo #41
    es sok ember szerint nincs ertelmes film a mozikban..
  • NxBalu #40
    Eddig is ritkán mentem moziba, mert letöltöttem a filmet warez-ben, megnéztem, és eldöntöttem, kell-e nekem DVD-n? Általában nem kellett.

    Ha jó volt a film, megvettem. Vagy azért nem vettem meg frissen, mert nem volt hozzá magyar szinkron. Ha már pénzt adok egy filmért, akkor ne kelljen olvasom. Akkor inkább megveszem a könyvet.

    Lehet, hogy emiatt gyíkarc, keveset fogyasztó, tehát a nyugati társadalom szégyene vagyok? Lehet.

    És akkor mi van? De akkor sem vagyok hajlandó fizetni valamiért, amit megtévesztő módon reklámoznak (ld. a filmek trailer-ei).

    És a filmipar még nem is olyan nagyon megtévesztő. Mert ami a zeneiparban (pl. egy szám visz el egy egész albumot), meg a játékiparban megy, az egyenesen vérlázító.

    Hogyan ment ez régen? Húsz éve a gazdag-szülők-gyerekei jellegű, snob haverok véleményére voltam utalva, ha valami friss cuccról volt szó. De hamar rájöttem, hogy a saját véleményem jobb. :-) )

    Vannak itthon kazettáim. A kedvenc együtteseimtől, vagy a kedvenc filmjeimmel. És mind jogtiszták. Pedig a mágnesszalag is másolható, UGYE.
  • MacropusRufus #39
    Namost ezek az idióta intézkedések az olyan gyíkarcok miatt vannak akik nem bírják megvárni míg a dvd megjelenik.
    Természetesen lehet lázadozni, hogy akkor nem megyek moziba... majd letőltöm.
    Sajna elöbb v. utóbb de ez is szigorítva lesz, és sok minden más.
    Az internet bebizonyította, hogy az emberek túlnyomó többsége nem tud mit kezdeni a szabadsággal. Ezért azok fognak szívni akik meg tudnak, ui. korlátok lesznek. Ne legyen igazam, de elöbb vagy utóbb egy totális megfigyelés alá lesz vonva a net, kőkemény szűrőkkel és hasonlókkal. (lásd: Kína)

  • gulyasandras #38
    Azért azt vedd figyelembe, hogy nálunk Nógrád megyében (Tar) nem játszanak filmeket minden egyes nap, sőt, le se hoznak minden filmet bemutatni. A munka miatt meg mire eljutnánk a "közeli" moziba, ott már nem vetítik a filmet, így marad Bp. (80+ km)

    Viszont ezzel szemben eléggé tekintélyes a dvd gyűjteményem, amiért szinte minden ismerősöm kiröhög, hiszen "eredeti dvd-t épeszű ember nem vesz".
  • Basic #37
    Én meg szlovákiában lakom, és Győrbe, vagy néha Budapestre járok moziba, mégsem szedem le a netről előtte, hogy megnézzem, érdemes-e megnézni :P Általában egyszeri megtekintésre mindegyik film megfelel. A mozifelvételek élvezhetetlenek, csak arra jó, hogy valaki a premier napján felvághasson azzal, hogy ő már látta a filmet. Ha vki nem hajlandó moziba menni, vagy más legális módon megnézni a filmet, az is megvárhatná legalább a dvdrip verziót, hogy jobban élvezze a filmet.
  • Molnibalage #36
    Még úgy sem igazán jön ki sehogy. 40km-es körrel is letéve az összes Székhelyre szinte az egész ország területe le van fedve...
  • who am I 7 #35
    2009-ben van olyan, aki képes hendikemes mozifilmet otthon megnézni? Most komolyan....én még a biteket is sajnálnám a trágyára...nem, hogy még meg is nézni..igaz, moziba se járok, mert a mostani filmek max 1FT-ot, ha érnek..Dehát, cserébe nem is töltöm le a szart...

    Ettől függetlenül, ez az éjjel látosdi elég gyermeteg megoldás.Vagy legyen tényleg úgy mint a színházba vagy ne csináljanak semmit.Az, hogy éjjel látó kamerák pásztázzák a nézőket, akik fizettek a filmért...hát giga lol :D:D:D a kalapon nem lát át a kamera, szóval jobb lenne mondjuk rötgen kamerával pásztázni mindjárt, hát nem?pfffffff vagy vetítés után löjjenek le mindenkit