Berta Sándor

Naponta 23 000 új fertőzött oldalt regisztrálnak

Biztonsági szempontokból bőven van még tennivalójuk a népszerű közösségi portálok üzemeltetőinek. Ez derült ki az idei első félév tapasztalatait összesítő Sophos Security Threat Report című jelentésből.

A dokumentum fő megállapításai meglehetősen pesszimista képet festenek a jelenlegi helyzetről: naponta 23 000 új fertőzött honlap, a közösségi hálózatok adataival kapcsolatos visszaélések, 89,7 százalék spamarány az üzleti e-mail forgalomban. A legfontosabb tapasztalat, hogy a Twitter, a Facebook és a többi népszerű közösségi oldal működtetőinek a jelenleginél sokkal jobban kell védeniük a rendszereiket és a tagjaikat az online támadásokkal és azok elkövetőivel szemben.

A SophosLabs elemzői megállapították, hogy a kiberbűnözők napjainkban két okból is előszeretettel látogatják ezeket a honlapokat. Az első, hogy így azonosítsák a lehetséges jövőbeni áldozataikat, míg a a második, hogy a kiválasztott célszemélyeket a közösségi portálokon keresztül támadják meg akár az üzleti, akár a magánéletben. Nem véletlen, hogy a vállalatok IT-szakembereinek kétharmada attól tart, hogy az alkalmazottak túl sok személyes információt adnak ki magukról ezeken a fórumokon és ezzel veszélyeztetik nem csak a saját, hanem a cégül IT-biztonságát is. A megkérdezett társaságok 25 százaléka volt már legalább egyszer olyan spam-, illetve adathalász-akciók vagy kártevőkkel végrehajtott támadások célpontja, amelyeket az elkövetők közösségi portálokról indítottak.

"A közösségi platformok üzemeltetőinek azon erőfeszítése, hogy még több látogatójuk legyen a meglévő tagok biztonságának rovására megy. A nagy webes vállalatoknak intenzívebben kell megvizsgálniuk a rendszereiket és el kell dönteniük, hogy miként védjék meg az embereket a vírus- és a spamtámadásoktól, az online csalásoktól, valamint a személyes adatok ellopásától. Az enyhébb idők rég elmúltak, a személyes információk veszélyben vannak, mivel az oldalak nem megfelelően védettek a folytonos akciókkal szemben" - szögezte le Christoph Hardy, a Sophos munkatársa.

A szakemberek az idei esztendő első fél évében összesen 22,5 millió kártevőcsaládot regisztráltak, ez kétszer annyi, mint amennyit a tavalyi év hasonló felében jegyeztek fel. Az idén január és június között minden 3,6 másodpercben felbukkan egy kártevőkkel fertőzött oldal. Összehasonlításul: 2008-ban ez az érték még 14,4 másodperc volt. A SophosLabs szakértői naponta kereken 40 000 gyanús fájlt elemeznek. A vírusok, trójaiak és egyéb káros programok 39,6 százaléka az Egyesült Államokból indul online fertőző útjára, a második helyen Kína (14,7 százalék), a harmadikon pedig Oroszország (6,3 százalék) található.

A legtöbb kéretlen elektronikus reklámlevél szintén az USA-ból származik. Az e-mailek 89,7 százaléka spam. Szintén óvatosságra ad okot, hogy a szakértők naponta 15 olyan új úgynevezett Scareware-portálra figyelnek fel, amelyeket kiberbűnözők készítettek és vírusirtó szolgáltatások honlapjainak tűnnek. A felhasználók ezek felkeresésekor általában azt az üzenetet kapják, hogy a számítógépük fertőzött, holott éppen akkor töltődik le és települ fel a PC-jükre vagy a notebookjukra a kártevő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!