MTI

Súlyos botrányba keveredett a Google Olaszországban

Egy Down-kórós gyerek bántalmazása került fel a Google Olaszország portáljára, ezért pert indítottak a keresőóriás ellen. Az ügy kapcsán négy Google vezetőt idéztek bíróság elé, a pert azonban szeptemberig elhalasztották. Az ítélet akár precedens értékű is lehet, hiszen a tartalomszolgáltatók felelősségét érinti az ilyen ügyek kapcsán.

A tárgyalást azért napolták el szeptemberig, mert az egyik tolmács megbetegedett. A négy Google vezető beosztású alkalmazottat az olasz törvények szerint becsületsértéssel és a magánélet megsértésével vádolják, amiért hagyták, hogy a videó felkerülhessen az internetre. Az ügyben a felperes a Vivi Down olasz szervezet, amely a Down-kóros emberek jogaiért küzd. A négy vádlott: David Drummond, a Google alelnöke, George Reyes, a vállalat korábbi pénzügyi vezetője, Peter Fleischer adatvédelmi igazgató és Arvind Desikan marketingmenedzser. Amennyiben bűnösnek találják őket, akár három év letöltendő börtönbüntetést is kaphatnak.

A videó még 2006-ban, nem sokkal azelőtt került fel a Google Videóra, hogy a Youtube a céghez került volna és több hónapig látható volt - egészen addig, amíg a Google-hoz panasz nem érkezett. A négy verekedő fiatalt beazonosították, közszolgálatra ítélték és elbocsátották őket torinói iskolájukból. A Google védői azzal érvelnek, hogy a Google-nak nem állt megfelelő tartalmi szűrő a rendelkezésére, illetve nem volt elegendő alkalmazottja sem hozzá.

Amennyiben a bíró azt az ítéletet hozza, hogy a Youtube-ra, vagy a Dailymotionra csak abban az esetben kerülhetnek fel filmanyagok, ha minden rajtuk szereplő személy ezt engedélyezi, akkor az rendkívül súlyos hatással lehet az Olaszországban nézhető közösségi videoportálokra, hiszen a magánszemélyek által feltöltött amatőr videók ugyanolyan törvények alá esnének, mint a televízióban sugárzott műsorok.

A Google azzal érvel, hogy az ügy az internetes szabadság gyökerét érinti, és ha a per a fenti ítélettel végződne, akkor lehetetlen lenne az új szabályt érvényesíteni, ugyanis a Youtube-nak, vagy más hasonló szolgáltatóknak több ezer videót kellene naponta leellenőrizniük. A cég közleménye szerint "egy ilyen ügyet bíróság elé vinni fatális tévedés. Ez ahhoz hasonlatos, mintha a postaszolgáltatást azért perelnénk, mert bizonyos személyek gyűlöletbeszéddel telített leveleket küldenek". A Google szerint nem kevesebbről van szó, mint a Youtube létéről, ugyanis ha arra köteleznék a céget, hogy előzetesen ellenőrizzen le minden egyes videót, a szolgáltatás azonnal megszűnne létezni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mike at home #23
    ezaz intelligens áram mindenkinek
    az a büdös elektron tehet mindenről
  • Mike at home #22
    jó eséllyel halott :D
    ér vmi kis baleset
  • Mike at home #21
    egyetértek
    ezek szerint bűncselekmény lenne egy bűncselekményről készült felvétel nyilvánosságra hozása? gondolom a CNN most felszámolja önmagát
  • Mike at home #20
    betegek a politikusok
    mindent ellenőrizni akarnak
    akéár egy szerencsétlen gyerek hátán is
  • Yany #19
    Pereljük be a magyar államot, mert lehetővé tette több bankrablónak is, hogy a tulajdonában lévő közutakon (mintegy eszközként felhasználva azt) távozhasson. Mindezt több ízben. Pereljük be, hiszen megtehette volna, hogy minden alkalmazottját ráállítja valamelyik sarok figyelésére, hogy ilyen ne fordulhasson elő.

    Piratebay detto. Nem igaz már, hogy az egész Világ előtt képesek értelmesnek hitt emberek ilyen bírósági ügyeket gerjeszteni... :(
  • irkab1rka #18
    nem a központi cenzúra a megoldás.
    Az, ami most van a lyótyúbon, már működőképes. Megflaggeled, megy hogy miért, és pár órán bellül már huss.
  • orkaman #17
    igazából annak a videonak a rögzítéséhez áramra volt szükség.
    Ez fontos kérdés hiszen az áramszolgáltatóknak kötelező lett volna utánajárni, hogy az általuk szolgáltatott áram merre megy és mit csinál. A közeljövőben az áramszolgáltatóknál több millió új állás lesz, hiszen minden kimenő energia előtt egyeztetni kell az ügyféllel, hogy mire akarja használni.

    Egyébként meg a google visszadobhatja az egészet, hogy az internetszolgáltatónak nem szabadott volna átengedni olyan adatcsomagot (video), ami sérthet más jogait.

    gagyi az egész. Menjenek a pcsába.
  • FefeeX #16
    Na pont ezaz, a nyomozást segítette inkább. Amennyiben panaszra eltávolítják, szerintem nem lehet büntethető. A jogvédőknek meg a jó k*rva anyját, innen üzenem hogy az összes kamumelós paraszt sz*pjon le keresztbe. Ezek már normális ésszel se tudnak gondolkozni, csak össze-vissza perelnek mert az pénz...
  • Desolator #15
    Nah akkor gyors megosztom ezt a videót,még meg nem szűnik a Youtube:Törött toll!
    Terjesszétek ti is!!!!:D
  • passatgt #14
    fail