MTI

Kóser keresőmotor hithű zsidóknak

A népszerű Google mintájára kóser keresőmotort indított az izraeli ortodox zsidók egy csoportja, akik a szigorú előírások szerint élő, de a modern kor vívmányait is használni akaró hívek számára szűrik az online tartalmakat.

A Google és egy hagyományos zsidó étel (kugli) nevének összevonásából alkotott Koogle kereső azoknak a szigorú rabbiknak is megfelel, akik a világháló használatát többek között a szexuális tartalmak veszélye miatt tiltották - mondta az oldal üzemeltetője. Yossi Altman szerint a www.koogle.co.il oldalon keresztül nem jelennek meg a vallási előírások szerint kifogásolható, elsősorban szexuális témájú oldalak. A többségében szemérmetlennek tartott, nőket ábrázoló fotók mellett az izraeli hírportálokról és online áruházak tételei közül is kiszűrik azokat a hivatkozásokat, amelyeket a legtöbb ultra-ortodox zsidó szervezet kifogásolhatónak tarthat.

Szélsőségesek szerint még a televízió használata is tilos, az új keresővel viszont az internet adta lehetőségek mellett a sokak által alapvető szolgáltatásnak tekintett elektronikus levelezés is elérhetővé válik - tette hozzá Altman. Szombatonként - amikor a vallás szerint minden munka és üzleti tevékenység tilos - az oldalra sem kerülnek fel újabb bejegyzések, az ünnepnapon történő vásárlást pedig automatikusan tiltja a Koogle.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bummedli #11


  • bvalek2 #10
    Nincsenek egyedül ezzel az ókori felsőbbrendűségű mániájukkal. A XIX. században a protestáns angolszászok, mostanában pedig a kínaiak is rendszeresen bizonyították, hogy a józan gondolkodás nem az erősségük. Az ürügy néha az égiek, néha kultúrfölény, vagy csak kalapviselési szokások... nem véletlen, hogy olyan sok az ateista ezekben a kultúrákban, egy iskolázott ember látja a feszültséget a mítoszok és a realitások között.
  • KillerBee #9
    "Ha ők nem akarnak, ahogy mondják gújokkal kiegyezni, akkor miért kényszeritik ránk az akaratukat..."

    Miért akarnának kiegyezni a gójokkal? Te talán ki akarsz egyezni a csirkékkel, disznókkal és szarvasmarhákkal? Felhasználod őket a saját érdekeid szerint, na de kiegyezni velük?
  • szlovákiai hun #8
    Ez kóserság meg primitív, ez a véleményem...Sajnos napjainkban a vallás nem a hitet, ha nem az egyes hatalmi csoportokat szolgálja ki, értsd: manipuláció, ezért keresztények, zsidók és nem hívők és más vallási csoportok csak a józansága lehet különbséget tenni az önérdek és a hit között.....
  • szlovákiai hun #7
    Akkor ne kényszeritsék ránk az akaratukat, holokauszt, antiuszemitázás, stb.

    Ha ők nem akarnak, ahogy mondják gújokkal kiegyezni, akkor miért kényszeritik ránk az akaratukat...

    Minden nemzetnek a saját holokausztjával kell foglalkozni és nem azt az egyet ránk kényszeríteni, ami az érdekükből megkivánja...

    A történelem tele van holokausztokkal, miért pont ezt az egyet kényszeritik minden állam a seggüket nyalva ránk és a világ többi nemzetére/államára....
  • Baliquez #6
    Szombatonként meg 24 órás down-time lesz? Mert anélkül nem ér.
  • teddybear #5
    Minden bigott csoport elsősorban a bezárkózást tartja fontosnak, akár zsidó, akár keresztény(apácák és szerzetesek), akár például a szcientológusok. Elutasítják a külső, az ő elveikkel ellentételes világot. Egyébként a gojokkal lehet kapcsolatuk nekik is, de ha alkalmazzák is őket, bizonyos előírások azokra is vonatkoznak(szombati munkaszünet például).
  • KillerBee #4
    Ők ezt nem kirekesztésként élik meg, csak éppen nem kívánnak érintkezni a szerintük alsóbbrendű gójokkal.
  • NKing #3
    Vorpal: elvileg a vallásuk tiltaná, hogy egyáltalán kapcsolatba lépjenek nem zsidókkal (gójokkal). Biztos ezért van külön élettér. Amúgy meg igazad van, saját maguk rekesztik ki magukat, és másokat. Abban már nem feltétlenül értek egyet, hogy ez mindig káros.
    Ez a kóser kereső meg oltári marhaság. És ha már nekik van, akkor legyen mindenkinek külön google-je... ennyi erővel.
  • Vorpal #2
    Én egyszerűen nem értem miért kell a szegregációt erősíteni - a google nekik nem elég kóser - na fasza.

    Gyakran a Betlen G tér fele járok - ugye van a normális gyerekek játszótere és van a kóser kisgyerekeké - persze az kulcsra van zárva és soha senki nem játszik rajta.
    De meg kellett építeni - mert ugye a zsidó kisgyerek ne játsszon már a többivel - mert, nem tudom miért - majd egyszer ezt elmondja nekem valaki.

    De ha a másság a cél - akkor miért próbálnak egyáltalán kiegyezni velünk?
    Mondják ki - ők mások - kisebbség - kapnak iskolát - kapnak városrészt - és éljenek boldogan.