Gyurkity Péter

Betör a televízióra a YouTube

A népszerű videómegosztó szolgáltatás fejlesztői bemutatták a lejátszó lecsupaszított verzióját, amelyet kifejezetten a világhálóra kötött, nagyképernyős készülékekre szánnak - indul a harc a nappaliért.

A régi-új platform a YouTube XL nevet kapta, maga a megoldás pedig jelenleg is kipróbálható, mégpedig megszokott böngészőnkön keresztül, hiszen saját weboldalt szántak a fejlesztésnek. Az itt megejtett gyors túra után rögtön láthatjuk, hogy magát a lejátszót emelték ki a megszokott webes felületből, minden kiegészítő funkció nélkül, így gyorsan és kényelmesen tudják megjeleníteni azt a nagyobb képernyővel megáldott tévékészülékeken.

Az illetékesek szerint a szoftvert bárki használhatja, aki laptopját, vagy akár kedvenc konzolját (Xbox 360 és PlayStation 3) nagyképernyős tévére kötötte, de a megoldás elméletileg bármilyen, interneteléréssel ellátott és azt támogató készüléken beüzemelhető. A lejátszó ezúttal nagyobb gombokkal egészül ki, ezeken keresztül navigálhatunk, míg a megszokott funkciók közül egyedül a keresés, valamint a kapcsolódó felvételek listája látható az ablakban. Hiányoznak azonban a felhasználói hozzászólások, valamint a gördítősávok.

Még egy további részlet tartozik az elhagyott funkciók közé, ez pedig a prémium tartalomnak számító, jogvédett mozifilmek és televíziós műsorok kategóriája, ezeknél ugyanis rögtön felmerülnek a szerzői jogi problémák. A Google ezek elkerülése érdekében egyelőre tartózkodik a fenti tartalmak elérhetővé tételétől, vagyis kizárólag a házi készítésű, a felhasználók által feltöltött rövidebb alkotásokat tekinthetjük meg, ám a keresőcég már tárgyal a jogtulajdonosokkal a kínálat kiegészítéséről, minden, az eredeti portálon is elérhető tartalom átvételéről.

A YouTube tehát teljes erővel beszáll a nappaliért folytatott versenybe - meglátjuk, mennyien lesznek kíváncsiak az interneten megosztott felvételekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #28
    Szerintem a cikkíró rosszul írta, nem ps3 és x360ra vonatkozik, hanem ps3ra, és WIIre!!! Legalábbis én rámentem wiin az internet chanellel az youtubera, és eddig az jött be, hogy "youtube for television beta" most meg kicsit megváltozva youtube xl, és sokkal stabilabb a lejátszás mint eddig, de a sima youtube is működik, aztán lehet kommentelni stb, tehát én maradok annál wiin is.
  • zola2000 #27
    Oké most egy dolgot magyarázzon meg valaki:

    az én pcm athlon 1200 mhz, radeon 9600 amiben van video shader és ezen az oldalon gond nélkül lejátsza a 720ps hd videókat

    http://exposureroom.com/members/skumar.aspx/assets/4c0151e5f72941f682d49eca99ed7e4a/

    de a youtube 480 p videóit nem.

    Nem tud valaki ajánlani olyan videolejátszót ami minden videónál haszálja a videókártyám video shaderét? a bs player nem használja, a régebbi media player szintén nem, az újat nem tudom felrakni mert ellenőrzi a windowsom eredetiségét ^^
  • akyyy #26
    hogy lehet xboxon youtube videókat lejátszani???
  • valentine2 #25
    Szerintem meg sokkal jobb, hogy nincsenek zavaró, értelmetlen és off-oló kommentek. Plusz a kaotikus főoldal helyett tisztább, logikusabb a felület. A YouTube főoldala láttán mindig elmegy a kedvem az egésztől...

    http://isite.hu/internet_hirek/youtube/20090603/kisfilmek-nappaliban-youtube-xl
  • FuryAlpha #24
    xboxon megis hogy?
  • B0nFire #23
    Tévészex-telefonszex... A televízió a szem rágógumija.
  • ssdb #22
    NEm tom én nem hiszek ebben a japán gondolatban, hogy mindent a TV-vel... sztem hülyeség... de aztán ki tudja?
  • Molnibalage #21
    Ugyanez nálam is...
  • B0nFire #20
    A hiba nem a te készülékedben van. Nálam néha még a HQ-t sem hajlandó lejátszani. Rábökök, oszt kifagy a kép. Persze, ha a címsorba a hivatkozás után biggyesztem az "&fmt=18"-at, akkor játssza, de ha csak a HQ-gombra bökök, akkor nem mindig. Sőt, legtöbbször nem.
  • Molnibalage #19
    Ide bárki ingyenesen rakhat fel videót?