MTI

Múzeumban a "Tiszta Kezek" számítógépe

Valószínűleg múzeumba került Olaszországban az a számítógép, amely az 1992-es "Tiszta kezek" (Mani pulite) néven ismert nagyszabású korrupcióellenes vizsgálat minden adatát őrzi.

Az ügy a 20. századi olasz történelem legnagyobb korrupciós botránya volt, amely gyakorlatilag maga alá temette a második világháború utáni pártokat a kereszténydemokratáktól a szocialistákig. Ez az ügy kényszerítette életfogytig tartó száműzetésbe Bettino Craxi volt kormányfőt, akit távollétében 18 évi börtönre ítéltek; neves közéleti személyiségek kerültek lakat alá, mások pedig, például az állami olajvállalat,az ENI volt elnöke, vagy a Montedison vegyipari vállalat első embere, öngyilkosságba menekültek a felelősségre vonás elől.

Az Olivetti XP9 akkor még élenjáró számítógépnek számított. Volt benne két, egyenként 600 megabájtos merevlemez, egy Streaming Tape, amely lehetővé tette az adatok magnókazettára való rögzítését, valamint egy 3,5-ös és egy 5,25-ös floppy. Tartozott hozzá egy monitor, egy billentyűzet, egy nyomtató, ezenkívül összekapcsolásra és feltöltésre használható kábelek. A komputer rendelkezett szövegkereső programmal és a beletelepített Magellán-program tartalmazza mindazt, ami a vizsgálat során elhangzott az olasz államügyészség híressé vált 253-as szobájában: jegyzőkönyveket, 250 parlamenti képviselő és öt miniszter beidézésére vonatkozó engedélykéréseket, nemzetközi megkereséseket.

A számítógép a mai napig működőképes, a benne lévő adatok lehívhatók, mégis elavultnak ítéltetett és egy raktárban akadt rá 2005-ben Elio Raimondini főállamügyész azon használaton kívüli számítógépek között, amelyeket az olasz Vöröskeresztnek ajándékoztak. Az Olivetti XP9-et akkor már magának igényelte a római Tudomány és Technológia Múzeuma, de a kérés elkallódott a bürokrácia útvesztőiben.

A múzeum most megismételte a kérést. "Történelmi értéke számunkra nem a vizsgálathoz kötődik, hanem ahhoz a tényhez, hogy az informatikának ezzel a számítógéppel volt először meghatározó szerepe egy vizsgálatban" - magyarázta a La Repubblica című olasz lapnak Fiorenzo Galli, a múzeum főigazgatója, aki elmondta: szeretnék összegyűjteni a géppel kapcsolatos visszaemlékezéseket, hogy elmesélhessék majd történetét a közönségüknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2
    ahhoz vmi Internet meretu grid kene, szuperszamitogepekbol :D
    /Rohadt kommunistak! :P
  • szombi #1
    kéne egy ilyen kis hazánkba is. :)
    tutira nem lenne elég 10 sem...