MTI

Múzeumok videoanyagát gyűjtő portál indult

Az ArtBabble.org portált az Indianapolisi Képzőművészeti Múzeum (IMA) munkatársai álmodták és valósították meg azzal a céllal, hogy fórumot adjanak a világ múzeumaiban készülő, technikailag kifogástalan képzőművészeti videók bemutatásának. Az ArtBabble egy online képzőművészeti videotár, saját meghatározása szerint: 1. szabadon folyó beszélgetés művészetről, bárki számára 2. olyan hely, amely mindenkit vár, hogy művészeti előképzettség nélkül is bekapcsolódjon a nyitott, folyamatos párbeszédbe. Az induláskor máris olyan jelentős múzeumok csatlakoztak a kezdeményezéshez, mint a Modern Művészetek Múzeuma (MOMA), a Los Angeles-i Megyei Múzeum (LACMA), a Smithsonian Amerikai Képzőművészeti Múzeum, a San Franciscó-i Modern Művészeti Múzeum és a New York-i Közkönyvtár - számolt be róla a The New York Times amerikai újság.

A honlap hosszú távon azt szeretné elérni, hogy minél több partnerre találjon, és így végső soron az online művészeti tartalmak célállomásává válhasson - fogalmazta meg céljukat Daniel Incandela, az új médium igazgatója a lapnak nyilatkozva. Mint kifejtette, a YouTube-hoz hasonló videogyűjtő portálokon egy művészeti interjú könnyedén elsikkadhat a kisfilmek rengetegében, a nagyobb múzeumok gyűjteményéből pedig nehéz előhalászni a keresett videókat. Ráadásul egészen a közelmúltig nem is álltak rendelkezésre megfelelő minőségű videofelvételek.


Az ArtBabble (lefordítva: művészeti terefere) videóinak többsége ellenben jó színvonalú. A honlap maga egyszerű és könnyen kezelhető a nem hozzáértők számára is. Az oldal talán legszokatlanabb sajátossága a "notesz"-rovat, amely a videók állandó kísérője. A videofilm mellett a képernyő jobb oldalán megnyíló noteszlapokon az összes, a filmmel kapcsolatban fellelhető online utalás fel van sorolva. "Ez beleillik abba a könyvtári elvbe, hogy ne csak kézbe adjanak valamit, hanem megfelelő kontextusba is helyezzék azt" - szólt elismerően a kezdeményezésről Joshua Greenberg, a New York-i Közkönyvtár digitális stratégiai igazgatója.

Az ingyenesen használható honlap életre hívásában a Ball Brothers Alapítvány volt az indianapolisiak segítségére 50 ezer dolláros adományával. Ha a szájt népszerűvé válik, az IMA további szponzortársakat keres majd - helyezte kilátásba Maxwell Anderson, a múzeum igazgatója. Az oldal egyébként arra is lehetőséget kínál, hogy a látogatók betekintést nyerjenek egy-egy múzeum életébe, hiszen hozzáférhetők a munkatársak profiljai, a videofelvételekkel pedig megnyílnak a műtermek és a restaurátorműhelyek.

Incandela szerint az ArtBabble.org sikere mégis azon fog múlni, hogy milyen egyéb képzőművészeti intézményeket képesek megnyerni a csatlakozásra. A nemzetközi porondon jelenleg a brit Tate Múzeum rendelkezik a leggazdagabb videokinccsel. Honlapján százszámra tette hozzáférhetővé az anyagokat, többek között a Jeff Koons műtermébe szervezett látogatást vagy a Francis Baconnel készült interjút. A Tate Media igazgatója, Will Gompertz a The New York Times megkeresésére azt válaszolta, hogy bár még nem ismeri az ArtBabble.org honlapot, kitűnő ötletnek tartja, és a Tate örömmel bocsátja rendelkezésre videóit az online fórum számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!