Gyurkity Péter

Kiszivárgott az ausztrál netes feketelista

Az ausztrál kormány által alkalmazni kívánt internetes feketelista kiszivárgott a világhálóra, bár az illetékesek tagadják, hogy egyazon dokumentumról lenne szó. A harmadik legnagyobb szolgáltató eközben kiugrott a tervből.

A lista az elérések korlátozása ellen küzdők körében nagyon is jól ismert wikileaks.org oldalán jelent meg, a portál azonban nem sokkal ezt követően elérhetetlenné vált. Jelenleg egy rövid magyarázatot találunk a fenti címen, amelyből kiderül, hogy a kimaradást a nagy érdeklődés okozta, ezen pedig további adományokkal segíthetünk. A lényeg azonban persze a kiszivárgott lista, amelyen nemcsak a kormány által kifogásolt oldalak találhatók meg.

A mintegy 2400 címet tartalmazó gyűjtemény ugyan többnyire gyerekpornóra szakosodott oldalt tartalmaz, ezek mellett ugyanakkor megtalálhatók online pókerportálok, valamint legitim vállalkozások, tanácsadó cégek oldalai, valamint egy helyi fogászat internetes portálja is. Utóbbiaknak egyelőre fogalma nincs, hogy mivel érdemelték ki a kitüntetett figyelmet az ACMA, illetve a kormány részéről, egyelőre annyit tudni, hogy utóbbiak tagadták a kiszivárgott lista legitimitását. Állításuk szerint a hivatalos változat soha nem tartalmazott 2400 oldalcímet, a jelenleg érvényes változat pedig mindössze 1000 URL-t sorol fel.

Ennek némileg ellentmond, hogy az említett fogászat üzemeltetője felvette a kapcsolatot az ACMA szervezettel, ahol megerősítették, hogy oldaluk valóban megtalálható a tiltott portálok listáján. A problémát esetükben azt jelenti, hogy amennyiben elfogadják az illetékes miniszter korábbi javaslatát, minden ausztrál internetező kénytelen lesz távol maradni az itt felsorolt oldalakról, mivel az egyes internetszolgáltatók központi utasításra alkalmazni fogják a feketelistát. Ezt persze sokan ellenzik, kiemelve, hogy az ausztrál demokrácia nem aludhat csőre töltött fegyverrel.

Időközben az ország harmadik legnagyobb szolgáltatója kiugrott a projektből, arra hivatkozva, hogy annak szabályzata folyamatosan változik, az egyeztetések lassúsága eddig is megnehezítette a munkát, a mostani kiszivárogtatás pedig szerintük a végső csapást jelenti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mad mind #25
    10-14 éves fiúknak készült. Te nem néztél 10-14 éves korodban akciófilmet?
    Ráadásul ez rajzolt. mindenki a dragonballon, meg a pokemonon lovagol, pedig nézd már mrg a cartoon networkot, ott aztán igazán beteg rajzfilmek mennek, amik ráadásul amerikaiak. Na kik is a betegek.
  • cateran #24
    Hat meg is van az eredmenye...a vilag vezeto allamainak egyike... a szexualis kulturarol meg nem biztos hogy nagyon kellene vitatkozni,mert eppen europa sincs s toppon...
    Levettek a DB-t?...ja,mert valamelyik "hozzaerto"agyhalott barom abbol indult ki,hogy rajzfilm=gyerekmusor....most akkor ki is a hulye?
    Bar teny es valo-Japan nemhogy 1 masik orszag,de 1 masik bolygon van.....mas ertekrend,mas szokasok....es nem kis mertekben masok....(ettol fuggetlenul,ami neked aberracio,nekik esetlegesen normalis...es vica versa)
  • szlovákiai hun #23
    Lobbi, Üzleti Lobbi Érdek
  • ljerk #22
    Amit én ismerek az az hogy a homoszexualitás nem teljesen emberi akarat kérdése és betegség sem, ezért a modern demokráciákban már nem üldözik. Ennek hatására átestek egyesek a ló túloldalára és így lett felvonulás meg házasság azonos nemüek közt. Pedig szerény véleményem szerint a magánkapcsolatokon és a zárt vagy félig nyitott kluboknál tovább nem kellene nyújtózkodni. A házasság meg a közös gyerek hiánya miatt ALAPBÓL lehetetlen. Nem is értem ki az az idióta aki hajlandó állandóan ezzel foglalkozni.
  • B0nFire #21
    Waze, te meg feldughatod a TOR-odat magadnak, ha bezárják a weboldalt!!! Rejtegetheted az IP-det, attól még egy bezárt oldalon te nem fogsz böngészni.
  • uniu #20
    Ez bizony nem igaz. Aberraltak, nem is kicsit. Europai mercevel ossze sem merheto nem csak a szexualis kulturajuk de meg a munkahoz valo viszonyuk sem. Pl. az ORTT nem veletlen allitotta le a DragonBall c. rajzfilmsorozatot. En nagy rajongoja voltam, de nem annak a korosztalynak keszult aminek az Eu-ban szokas rajzfilmeket mutogatni.
  • tomcsa4 #19
    Egymástól a gyerekek igen. De ha a szüleitől látja, ugyanolyan paraszt bunkó lesz. Nekem ne mond hogy nem, mert ez van kint cimbora.

    Látom leragadtál a Fidesznél, írhattam volna mást is, de ott láttam. De nem mondtam, hogy máshol tuti nincs. Látod a hülyeség itt kezdődik.
  • uniu #18
    Ezzel mit is akartal mondani ?
  • Sanyix #17
    jajdegáz... ez a "deakkorisa zorbánapatásördög" hozzászólás.
    Ki nem szarja le, hogy hogy beszél a gyerek előtt. Ez egy ilyen régi hülyeség hogy ettől rossz lesz a gyerek. Dehogy lesz. Olyan mintha azt mondanád neki hogy "autó"... mellesleg úgy is megtanulja a "csúnya szavakat" előttem se nagyon beszéltek csúnyán a szüleim kiskoromban. De a suliban rögtön megtanultam mindegyiket, biszi baszi basszameg :D
  • tomcsa4 #16
    Miért aki horrort néz, az is fantáziál arról. Aki sok krimit olvas az is stb. De ez mind fantázia. Aki szereti az akciójátékokat, az is azért szereti, mert fantázia (mellesleg nagyon jó stressz oldó).

    Lásd a japánokat, akik horroron nőnek fel és mi van? Semmi. Nekünk elborultnak tűnnek, de mégsem azok. Nem aberráltak. Ritka az ilyen amúgy.