MTI

A brit állami adatbázisok negyedét fel kell számolni

Egy londoni kutatóintézet szerint a brit állami adatbázisok negyedét fel kell számolni vagy át kell alakítani, mivel alapvetően hibásan vagy feltételezhetően törvénytelenül vannak összeállítva.

A Joseph Rowntree Reform Trust (JRRT) nevű társadalmi-politikai kutatóintézet 42 nagyobb állami adatállományt vizsgált meg, és csak hat olyat talált, amelyek elfogadhatóak lennének az emberek megánszférájára gyakorolt hatása tekintetében. A többi nyilvántartás - a közlekedési szabályokkal élve - "piros" vagy "sárga" jelzést kapott, mivel nem felelt meg az emberi jogi vagy adatvédelmi törvényeknek, vagy a benne lévő adatok az érintett személyek beleegyezése nélkül, törvénysértően lettek összegyűjtve.

A felszámolásra vagy átalakításra javasolt, "piros" jelzéssel ellátott adatbázisok közé került egyebek mellett a gyerekek képzettségét és szociális előrehaladását felmérő adatállomány és az állami egészségügyi szolgálat részletes egészségügyi adatbázisa, amely az ország egészségügyi intézményei számára teszi hozzáférhetővé a páciensek bizalmas adatait. Hasonló a helyzet az új személyigazolványok bevezetésére készített adatállománnyal, illetve a DNS-adatbázissal vagy a fiatalkorú bűnözés visszaszorítását szolgáló nyilvántartással.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    1984 lesz 2084ben. ;)