MTI

"Szórakozásból" gyilkolt a winnendeni merénylő

"Szórakozásból" gyilkolt és egy másik iskolában is vérfürdőt akart rendezni az a 17 éves merénylő, aki egy héttel ezelőtt egy winnendeni középiskolában, majd menekülés közben összesen 15 diákot, illetve felnőttet mészárolt le.

Ezt állította az a férfi, akit az iskolai merényletet elkövető Tim Kretschmer csaknem két órán keresztül túszként fogva tartott, miután a meneküléshez elrabolta autóját. A férfi ezúttal első ízben nyilatkozott, s a Stern című hírmagazinnak adott interjúból szerdán előzetes részletek jelentek meg. A tettes a túszt később - kocsijával együtt - elengedte, s gyalog folytatta útját egy autókereskedésig, ahol újabb gyilkosságokat hajtott végre, majd önmagával is végzett. Az interjúban a szóban forgó férfi azt mondta: Tim Kretschmer felszólította őt, hogy találjanak egy újabb iskolát, mert a gyilkolás számára "szórakozást" jelent.

A német parlament szerdán rendkívüli ülésen emlékezett meg az elmúlt heti winnendeni ámokfutó merényletének áldozatairól. A Bundestag képviselői részvétüket nyilvánították a 15 áldozat hozzátartozóinak és barátjainak. Az ülésen arról folytattak vitát, hogy milyen intézkedések szükségesek a jövőbeni hasonló merényletek elkerülése, továbbá a fiatalok helyzetének, fejlődésének javítása érdekében. Napirendre kerültek a fegyvertartás ellenőrzésének szigorítását célzó javaslatok is.

Baden-Württemberg tartomány szerdán egy perces csenddel emlékezett az áldozatokra. Délelőtt 10 órakor a tartomány valamennyi középületében, a különböző vállalatoknál és a gyárakban egy perces csendes emlékezést tartottak, egy percre beszüntették adásukat a rádiók és a televíziók, s szerte a tartományban leálltak a közlekedési járművek. Szombaton a Stuttgart melletti kisvárosban tartják az országos megemlékezést, amelyre több mint százezer embert várnak, s jelezte részvételét Horst Köhler államfő és Angela Merkel kancellár is. Értesülések szerint az elnök és a kancellár a gyászszertartást követően találkozni kíván az áldozatok hozzátartozóival.

A hatóságok közlése szerint az elmúlt napokban megszaporodott a különböző merényletekkel fenyegető internetes üzenetek száma. Egy stuttgarti bíróság szerdán egy 24 éves munkanélküli fiatalt felfüggesztett börtönre és közmunkára ítélt, aki a winnendeni vérfürdőhöz hasonló történettel "tréfálkozott" az interneten. A rendőrség egyébként még mindig sötétben tapogatódzik azokkal az ellentmondásos információkkal kapcsolatban, hogy a winnendeni tettes előre jelezte-e a tervezett merényletet a világhálón vagy sem.

A történet nyomán a Galeria Kaufhof áruházlánc 18 év alattiaknak felfüggesztette az erőszakra ösztönzőnek tartott számítógépes, illetve videójátékok eladását. A vállalat szóvivője szerint mindezt annak érdekében tették, hogy a társadalom számára egyfajta figyelmeztető jelzést küldjenek. A winnendeni merénylőről bebizonyosodott, hogy egyik fő hobbiját a "gyilkos", lövöldözős számítógépes játékok jelentették. Egy szerdán nyilvánosságra hozott felmérés szerint a németek 59 százaléka követeli, hogy tiltsák be a különböző fegyverek, illetve lőszerek tartásának eddigi engedélyezését a magánháztartásokban. Tim Kretschmer apja egyik - engedéllyel otthon tartott - fegyverét "lopta el" szülei hálószobájából.

A szülők egyébként nyílt levélben követték meg az áldozatok hozzátartozóit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jötün #4
    Szily3!
    Remélem nincs otthon nálatok fegyver! :-)

    Amúgy meg:
    Jó ne legyen senkinél fegyver, de akkor a rendőröknél sem!
    -Csak el kell olvasni Posta Imre könyveit, hogy milyen ideggyenge marhákat vesznek fel rendőrnek, hogy kiderüljön mennyire igazam van.-
    Olyan is lehet, hogy a merénylő a rendőrtől veszi el a fegyverét, és azzal gyilkol. Volt már rá példa.

    Summa summarum:
    Aki idióta az megoldja a dolgot, kerül amibe kerül.
    Inkább a szülőkről lehetne, egy kis eszmefuttatást tartani, akik ilyen közveszélyes kölköt "nevelnek" (sokat nem nevelhették) fel.
  • szily3 #3
    cateran: maradjunk annyiban, hogy hajlamos vagyok a szélsőségekre, ok? :)
    Amúgy meg van sok érdekes témába vágó könyv meg film (pl elsőnek a zeitgeistot ajánlanám), érdemes\érdekes őket elolvasni. Nem állítom, hogy minden igaz, ami bennük van, de több benne az igazság, mint abba, amit eddigi éveid alatt szájadba rágtak.
    Keresztkérdés: Elhiszed, hogy jártak már földönkívülíek Magyarországon? (Gyurcsányon kívül persze, de az inkább ökör...)
    Na mind1, nem fárasztlak, jóccakákat (amíg még van, hol aludni :)) )
  • cateran #2
    Kommented olvasva csak 1 dologgal nem értek egyet:"...mégsem kattantam még be .."
    A többire megértő bólogatás....
  • szily3 #1
    A fiú beteg volt, antiszockó, meg minden, azt hiszem, ezt már letárgyaltuk, kezd lerágottá válni a téma. Így is, úgy is csak eszköz az egész a német média és politika kezében. GYÁSZ? Inkább szenzáció.
    A számítógépes játékok hátán meg egyértelműen fel van tüntetve a korhatár, de ha az eladók nem tudják elolvasni, akkor nyugodtan adjanak mindent 18 felett. Mindegy, hogy Bioshock, vagy teknősgyilkos Mario...
    Részemről: Nem vagyok még 16 sem, mégis kitoltam pár tucat 16 és 18 plusszos gamet, mégsem kattantam még be :_S_S_S_S_S_S_S_S_S_S_S_S
    Bár lehet, hogy befogok, ez a sok "mindenekfelett" emberke, akik a bársonyszékekben ülnek, és lopják kisemberek pénzét, hogy aztán eladják magukat nekünk (bár inkább a szenilis 90+-os néniknek :-S )... Szóval akik felettünk állnak, azok többnyire mind fajunk árulói avagy selejtjei.
    Mindig ők követték el a legnagyobb csalásokat (kezdve a kitalált középkorral, vagy még előbbi eseményekkel, akár vallásokkal). Most csak annyira futja nekik, hogy ráakaszkodjanak erre a szerencsétlen fiúra, meg a játékokra... Bár azért Rockefellerék gazdasági válsága nem semmi... - Így belegondolva durva, hogy mindhárom krízist ők idézték elő X|