MTI

A Mac OS ismét megerősödhet

A statisztikák szerint a Windows egyre népszerűtlenebb operációs rendszer. Logikusan a Linuxnak kéne megerősödnie, ám az továbbra is stagnál: helyette az Apple alternatívája, a Mac OS a jön fel rohamosan.

Több mint egy évtized óta először esett a Microsoft Windows 90 százalék alá az operációs rendszerek piacán. Ilyen körülmények között mindenki arra számítana, hogy a redmondi cég által oly sokat támadott rivális, a Linux a sikere erősödött volna, erről azonban szó sincs: az ellenlábas továbbra is 1 százalékon stagnál. Mindez azért is furcsa, mert a sajtó egyfolytában foglalkozik a Linuxszal, illetve a hozzá kötődő ellenséges nyilatkozatokkal - nemrég Steve Ballmer, a Microsoft főnöke hangoztatta, hogy a Linux több mint 100 Microsoft szabadalmat sértett meg - perekkel, ám az ingyenes operációs rendszer penetrációja továbbra is csekély marad.

Ugyanakkor az ősrégi konkurens, a Mac OS népszerűsége ismét erősödőben van. A Net Applications nevű cég 2009. januári kimutatásai szerint az operációs rendszer elterjedtsége hamarosan átlépi a 10 szalékot is. Az eredmények egyedüli szépséghibája, hogy pusztán olyan számítógépek vizsgálatáról van szó, amelyek internetre vannak kötve. Természetesen ezt a sikert az Apple a Macintosh gépek és laptopok elterjedtségének is köszönheti. Az igazi kérdés azonban továbbra is az, hogy vajon az Apple operációs rendszerének van-e hosszú távon jövője az üzleti gépeknél is?

A válasz - az ITPro szerint - egyértelmű igen, lévén az Apple éppen az üzleti szférában maradt meg, még azokban az időkben is, amikor nem ment túl jól a cégnek. Az iMac és az iPodhoz hasonló gépek elterjedése pedig még inkább megerősítették az Apple hitelét. A kilencvenes évek végétől kezdve az Apple egyre jobban megerősítette piaci pozícióját, az Apple boltok elterjedéséről már nem is beszélve. Egyedül az Apple-gépek magas ára miatt nem tudott igazán jelentősen szembeszállni a Windows-alapú, olcsóbb PC-k elterjedtségével. A gazdasági válság pedig valószínűleg ezt az áramlatot erősíti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rexhawk #6
    honnan szerezted ezt az infót? a top500.orgról? XD
  • McMac #5
    Annyi ertelme mindenkepp van hogy letezik, mint ahogy server valtozat is az osx-bol :P
    A szellozeses gondodat meg inkabb nem minositenem, minthogy szemmel lathatoan nem sok fogalmad lehet sem a geprol, sem az intel energiatakarekos xeon-jairol :P
    Btw ennel a 640 node-os kis "konfignal" nem okozott gondot a hutes
    http://images.appleinsider.com/images/turing4.jpg
    Mint ahogy anno a virginia tech, es a colsa is kepes volt megoldani az 1000-1500 gepes rendszereben, amiben meg a jobban zabalo G5 volt/van :P

  • Koge #4
    Nem csoda hogy kimaradt az életéből, annyi értelme van hogy hujuj (és milyen faszán szellőzhet)
  • McMac #3
    Lehet hogy ez kimaradt az eletedbol? :P
    http://www.apple.com/xserve/
  • gettoharcos2 #2
    a netes szervergépek 70%-a Linux, 20%-a Windows Server 2003/2008, 10%-a pedig minden más..
  • szombi #1
    1 százalék? na ne röhögtess! szerveroldalon mi a helyzet? van Apple IServer?????