Napi Online

Összeomlik a PC-piac

Minden idők legnagyobb arányú visszaesésére számíthat idén a személyi számítógépek piaca - jelentette a tekintélyes ágazati kutatócég, a Gartner.

A Gartner várakozásai szerint 2009-ben 257 millió PC-t adnak majd el szerte a világon, ez 11,9 százalékkal kevesebb a 2008. évinél. A zuhanás mértéke ezzel bő háromszorosa lenne a 2002-esnek: akkor 3,2 százalékkal zsugorodott a világ PC-piaca - eddig az volt az egyetlen év, amely nem hozott növekedést az ágazatban.A visszaesés nagyon meredeken indult be - idézte a jelentést a BBC - , hiszen például Európában a tavalyi harmadik negyedévben még 20 százalékkal nőttek az eladások, a negyedik negyedévben viszont ez 4 százalékra apadt (pedig ez épp a karácsony időszaka).

2001-2002-ben elsősorban a vállalati kereslet szűkülését szenvedte meg a PC-ágazat - emlékeztetett a Gartner vezető elemzője, Ranjit Atwal - , most viszont mind a cégek, mind a magánszemélyek várhatóan kevesebb új gépet vesznek majd, tovább használják a régieket a szokásosnál. Egyes szegmensekben ugyan komoly növekedés valószínű, de ez nem tudja majd ellensúlyozni a romlás egészét: a mini laptopok és a netbookok eladása hiába ível majd föl várhatóan 80 százalékkal az idén, ezek csak 8 százalékkal részesednek a globális piacból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Taybore #11
    Nem kell rögtön "nagyokosozni". Mindenhol válság van, mindenhol szűnnek meg munkahelyek és senki nem örül neki. De, hogy a PC nem fejlődik? Hát azért olvasgatok néha-néha technikai jellegű híreket és én azt látom, hogy a fejlődés nem állt meg, még csak nem is lassult. Csak nem a mi pénztárcánkhoz igazodnak az árak. A VGA-k és a CPU-k fejlesztése úgy el van szállva, hogy a tavalyi csúcsgépnél, ma már kétszer jobb/gyorsabb/nagyobb van.
  • Gaboca76 #10
    Csak ezzel az a baj a visszaesés nem csak ezzel jár, na bum kevesebbet adnak el belőle hanem hogy munkahelyek szűnnek meg családok mennek tönkre és persze nem fejlődik a pc…azért gondolkozatok mielőtt össze vissza beszéltek. Én ennek egyáltalán nem örülök nagyokosok, ti örültök neki?
  • USAMEN POWER #9
    Jaja így van ! De ha van egy olyan gépem amivel teljesen megvagyok elégedve, nem fogok újat venni mert már van jobb is, meghogy a PC-piac bevételeit növeljem.
    Max időközönként veszek egy-két új alkatrész, azt csá.
  • Taybore #8
    Az összeomlás szó azért egy kicsit erősnek tűnik. Odébb van még az... A visszaesés meg azt jelenti, hogy nem adnak el annyit mint korábban. De azért adnak el bőven :)
  • Vorpal #7
    Ha kiszámoljuk - a válságon kívül is körülbelül havonta 20e és mínusz Ft ot amortizálódik egy nagyon jó gép - na ezt bőven ki is termeli, ha dolgoznak vele.

    Ha ezt vesszük alapul - nem is olyan nagy érvágás ez a fejlődés.
  • zola2000 #6
    Részemről 2001 óta omlik, akkor vettem utoljára új gépet. Mondjuk nyugaton a legtöbb ember notebookot vesz, de elvileg minden harmadik eladott pc netbook, amin játszani lehetetlen, max flash/régebbi játékok, és a konolpiac a válság ellenére is növekszik, sőt pont a válság miatt (olcsóbb mint egy komoly gamer pc).
  • Troll #5
    Hát ha ez összeomlás...
    Részemről már három éve omlik, azóta nem költöttem számítógépre.

    Lehet hogy most rájönnek, hogy az eszméletlen túlfogyasztás nem tartható.
  • Narxis #4
    Nem lincsellek, én is örülök ha nem cserélik havonta a hardvereket.
  • daswalker #3
    Lincseljetek meg, de én örülök neki, ha nem jön ki pár havonta egy totál új technológiát használó VGA széria, nem nő a CPU-k átlag magszáma minden évben a duplájára és nem kell minden évben megkétszerezni a RAM-ot, ha normálisan szeretnék dolgozni a gépen (konkrétan videóvágásra-konvertálásra-grafikázásra használom főleg a gépet).

    Enyhén szólva marhára irritál, hogy az alig több mint 1 éve megvett, akkoriban a csúcskategóriához közelítő gépemben kicsit kevés a RAM, a CPU csak átlagos, a VGA pedig egyenesen elavult...
    Bezzeg az előző CPU-m 4 évig bírta minden kín nélkül.
  • entreri #2
    Egy ideje már ott járunk, hogy nem kell mindig új gépet venni. Én egy éve fejlesztettem, jó darabig nem fogok. Általános használatra tökéletesen elég évekig egy mai középkategóriás PC is. A hardcore játékosok fejlesztenek, mások vesznek egy konzolt amit évekig nem kell lecserélni. A cégeknél leépítések vannak, valószínűleg nem a gépparkot fogják fejleszteni. Szóval ez van.