SG.hu

Újabb hamis Nav N Go szoftvereket foglalt le a VPOP

Egy hét alatt négy esetben is eljárást indított a VPOP hamis Nav N Go szoftverek forgalmazása miatt - jelentette be a szoftverfejlesztő cég márkavédelmi képviselete, az IPR Consulting Kft.

A legutóbbi budapesti razzián nagy számban foglaltak le DUINO PNA-kat. Jelentős csalás gyanúja miatt a Nav N Go a készülékek visszarendelését kezdeményezte a gyártónál.

Az utóbbi egy hétben több esetben is hamis Nav N Go szoftverek miatt kellett intézkedniük a Vám- és Pénzügyőrség munkatársainak Budapesten. A XV. kerületi Novák piacon lévő egyik GSM boltban a VPOP munkatársai olyan Bluepanther és GOClever készülékeket találtak, amelyeken egyértelműen illegális Nav N Go iGO 8 navigációs szoftverek voltak. A kereskedő számítógépén megtalálták a telepítéshez szükséges állományokat is.

Szintén előkerültek a tört Nav N Go szoftverek telepítő állományai egy XVI. kerületi GSM boltban is, ahol a kereskedő gyanúsan alacsony áron, 25 ezer forintért kínálta a Bluepanther készülékeket Nav N Go iGO 8 navigációval, amelyek természetesen feltört szoftverek voltak. A helyszínen lévő szaktanácsadó elmondta, hogy a Bluepanther készülékeken nem lehet legális Nav N Go iGO 8 szoftver, minden ilyen készülék egyértelműen illegális.

Egy zuglói kereskedő annak ellenére került kínos helyzetbe az ellenőrzés során, hogy állítása szerint nagyon odafigyelt a szoftverek jogtisztaságára. A szerviz egyik számítógépén mégis olyan szoftverállomány került elő, amelynek licenc száma eredetileg egyetlen egy SD kártyához volt hozzárendelve.

A legnagyobb meglepetést az a razzia okozta, melyet a hazai piac egyik legjelentősebb GPS nagykereskedelmi üzletében tartottak. Az ellenőrzésen a VPOP munkatársai nagy számban találtak olyan navigációs készülékeket, amelyeken rendkívül trükkösen oldották meg a licencszabályzat kijátszását. A DUINO készülékeken lévő iGO My way szoftverek eredetileg olyan licencszámmal rendelkeztek, amelyek darabonként egyedi, és csak egy bizonyos SD kártya egyedi azonosítószámával működhetnek rendeltetésszerűen. Azonban a vizsgálat során kiderült, hogy mindegyik készüléken ugyanazon licencszámú szoftver van elhelyezve, azaz a gyártás során szabálytalanul, feltehetően csalás elkövetésének szándékával duplikálták az SD kártyákat. A VPOP ebben az esetben is bűncselekmény gyanúja miatt indított eljárást, a készülékeket pedig lefoglalta.

Tekintettel az ügy súlyosságára, a Nav N Go felszólította a forgalmazót minden szoftverrel rendelkező DUINO készülék visszarendelésére a partnereitől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!