MTI

8,6 milliárd dollá a kínai 3G hálózat fejlesztésére

Kína legnagyobb mobilszolgáltatója a China Mobile 8,6 milliárd dollárt (1766 milliárd forintot) fordít az első kínai 3G (harmadik generációs) mobilhálózat kiépítésére.

A kínai fejlesztésű TD-SCDMA rendszerű hálózat elindításához a China Mobile 2009-ben mintegy 60 ezer adóállomást kíván kiépíteni. Az új rendszer 238 városban lesz elérhető. A teljes TD-SCDMA hálózat a tervek szerint összesen 80 ezer adótoronnyal az ázsiai ország területének 70 százalékát fogja lefedni. Kína további két jelentősebb szolgáltatója a China Telecom és a China Unicom az amerikai fejlesztésű CDMA2000 és az európai WCDMA szabvány használatára kapott engedélyt.

A kínai Ipari és Informatikai Minisztérium szerint a 3G-hálózatok kiépítésénél a következő két évben megközelítőleg 280 milliárd jüan (8411 milliárd forint) közvetlen befektetés várható. Elemzők szerint a szolgáltatáshoz kapcsolódó fejlesztésekkel a magánszektorban további 2000 milliárd jüannyi (60 ezermilliárd forintnyi) beruházás várható. A 450 millió előfizetővel rendelkező China Mobile reményei szerint a helyi fejlesztésű TD-SCDMA rendszernek nyújtott jelentős kormányzati támogatással a 3G piacon tovább éleződik a verseny. A China UNicom 133 millió, a China Telecom pedig közel 28 millió mobil-előfizetéssel rendelkezik.

A világ legnépesebb országában a saját fejlesztésű rendszer előnyben részesítésének az idegen fejlesztésektől való függetlenség és a licencdíjak megtakarításán kívül technológiai okai is vannak, ugyanis a TD-SCDMA szabvány a rivális rendszerekhez képest sokkal hatékonyabban használja ki a rendelkezésre álló sávszélességet és ez jobban megfelel a zsúfolt kínai városok igényeinek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rexhawk #3
    "A világ legnépesebb országában a saját fejlesztésű rendszer előnyben részesítésének az idegen fejlesztésektől való függetlenség és a licencdíjak megtakarításán"
    cserébe 2* akkora a kiépítési költség + a fejlesztési költségeket is ők fizetik...
    " TD-SCDMA szabvány a rivális rendszerekhez képest sokkal hatékonyabban használja ki a rendelkezésre álló sávszélességet"
    és egy ujabb szabvány amit támogatni kell, ezzel drágábbak lesznek a készülékek is. Látom nem csak magyaroszágon vannak idióták.
  • zola2000 #2
    Wifi? Az két szobával odébb nem is működik. Maximum wimax, de mondjuk havi 6k-ért már lehet korlátlan 3g net (a pannonnál asszem, de a vodánál is volt 5kért, egy jó wimax előfizetés sem olcsóbb), azzal skypeon keresztül lehet telefonálni is, korlátlanul.
  • pTk #1
    Persze, mert a wifiből nem lehet annyi pénzt beszedni :)