MTI

Tiltottak a szoptatós képek a Facebookon

Felháborodott netező kismamák tiltakozó mozgalmat indítottak, mert olyan közösségi portálok, mint a Facebook vagy a MySpace eltávolították szoptatós képeiket az oldalukról.

A Kelli Roman 23 éves amerikai anya által kezdeményezett "Hé, Facebook, a szoptatás nem obszcén!" elnevezésű csoporthoz már 97 ezer rokonszenvező csatlakozott. A kirobbant vita arra is rávilágított, hogy alaposan megszaporodott és egyre sokszínűbb tagságuk miatt a portálok által követett irányelvek egyre gyakrabban ütköznek buktatókba. A Facebookot eredetileg főiskolások és egyetemisták számára alapították, manapság világszerte 140 millió netezőnek nyújt online otthont.

Barry Schnitt, a portál szóvivője arra hivatkozott, hogy cége valójában szinte minden szoptatós képet engedélyez, csupán azokat távolítják el, amelyek láttatni engedik a mellbimbót vagy annak udvarát. Egyébként a farpofák látványát sem tűrik a fotók között. Schnitt ugyanakkor megjegyezte, hogy maga a portál nem vizsgálja a feltett képeket, más közösségi site-okhoz hasonlóan a felhasználók konkrét jelzésére lépnek a jó ideje felállított szabályokba ütköző ügyekben.

A Kaliforniában élő Roman tavaly tett fel egy magáról egy szoptatós képet a Facebookra. Ám a kép egyik napról a másikra eltűnt, s ekkor fordult a portál illetékeseihez, akik azonban formális emailben reagáltak panaszára. Hogy egy szoptatós kép "obszcén, pornográf vagy szexuális tartalmú" besorolást kaphasson, ez annyira felháborította a fiatal kétgyermekes anyát, hogy mozgalmat indított. "A diszkréciónak semmi helye cumisüvegből etetés esetében. A mellből szoptatásnál is így kellene lennie" - mondta el Roman egy interjúban.

A közel százezerre duzzadt protestáló csoport egyik tagja az ottawai Stephanie Muir. Az ötgyermekes anya, aki szabadidejében önkéntesként agitál az egészséges életmód és a szoptatás mellett, így érvelt: "Szerintem itt az idő, hogy mindannyian túllépjünk azon a nézeten, hogy a nők mellének látványa veszélyes és ártalmas a gyermekekre."

Muir karácsony tájt a Facebookon szervezett demonstrációt a portál nőkkel szembeni diszkriminatív politikája ellen. Mint a kanadai asszony elmondta, több mint 11 ezren csatalakoztak felhívásához, és cserélték ki a site-on megszokott arcképüket egy szoptatós fotóra. Az akcióval rokonszenvező Heather Farley, aki az ünnepekre éppen a Facebook főhadiszállásának is helyt adó kaliforniai Palo Altóba utazott, kilenc társával együtt kezd szoptatni az iroda főbejárata előtt felhívva magára a helyi média és talán a portál illetékeseinek figyelmét is.

Farley szintén azzal szembesült évek óta kedvenc internetes oldalán, hogy eltávolították róla szoptatós képét. A Facebookon kívül a News Corp. tulajdonában lévő MySpace portál is szigorúan betartja a meztelenségellenes szabályait. A letörölt szoptatós képek miatt az ezt az oldalt látogató anyák is online protestáltak.

John Palfrey, a Harvard internetes jogokra szakosodott professzora szerint a Facebook saját sikerének áldozatává vált. "Ahogy életünk egyre nagyobb részét bízzuk a netre, egyre jobban érezzük azt is, hogy a polgári jogokat meg kellene védeni" - fogalmazott a szakember. Ám ez valóban csupán egy érzés. Hiába szimulál közösségi teret a net, a portálok magánkézben vannak, ahol a vállalat parancsol, nem az alkotmány vagy a felháborodott szoptatós anyák - jegyezte meg a az AP összefoglalója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DjDano #40
    Menjetek el egy nudistastandra ahol 0-99 korig meztelenek az emberek, tuti az összes gyerek degenerált lel kisérült lesz mire felnő ugye? egy Lószart mama
  • DjDano #39
    Pusztuljon el az összes ultrkonzervatív begyöpösödött agyú idióta!
  • djw #38
    Elismerem, hogy e helyzetben nem a szexualitás a fő a képen, bár jelen van, mert mégiscsak jelen van. De még akkor sem értem, hogy mitől olyan gáz felrakni egy gyereket meg egy anyát a meghitt pillanatban? Ennyi erővel ne tegyél fel olyan képet sem, amin meghitt szülinapi parti van...

    Tehát a meghitt pillanat nem jó indok a tiltásra, a szexualitás a szabályzat része ez elfogadható, de mint említed ez esetben nem a szexualitás a lényeg, tehát megint érdekes :) na mind1... a barátnőm sem támogatja a véleményemet és így nincs esélyem :D
  • hdo #37
    Nagy cucc ... youtube-on százával van szülést mutató videó, nagyfelbontásban. Ez totál ártatlan hozzá képest. Amúgy férfiként is redfish-nek adok igazat. Intim dolog, ilyen képet felrakni már exhibicionizmus a javából!
  • zola2000 #36
    AZ OTT A KÉPEN EGY MEZTELEN CSECSEMŐ?! A RENDŐRSÉG AZONNAL ÁLLÍTSA LE EZT A PEDOFIL OLDALT!

    (ezért a poénért én kérek elnézést -_^)
  • balage187 #35
    Es egyet is ertettem benne Al-el. :)

    Egyebkent meg teljes mertekben osztom redfish velemenyet. Ha nem is akarunk belemenni abba a vitaba, hogy torolni kell-e ezeket a kepeket mindenfele okbol, akkor csak egy dolgot kell nezni: azt, hogy az oldal szabalyai szerint tilosak az ilyen kepek, aki regisztralt, elfogadta a szabalyokat, innentol kezdve nincs mirol beszelni...
  • qwas #34
    herlius: az hogy mi az alapveto erkolcsi norma az eleg relativ. Napjainkban meg plane. A szoptatas szerintem regen is teljesen termeszetes volt es most is annak kellene lennie minden szexualis felhang nelkul.

    Amugy meg manapsag ennyi erovel a gyerekedrol sem tehetsz fel kepet mert nem lehetsz benne biztos hogy valaki nem arra veri ki. Ugyanez igaz a kutyadra vagy egy temetesi fotora.
  • Robi000001 #33
    "Csakhogy a szoptatás pillanatában nem egy szexis cicit látunk, hanem egy anyatejet adó emlőt, ami a babát táplálja!!! Ez nagy különbség!
    Ebben az intim és kiszolgáltatott pillanatban védeni kellene a nőt, hogy SENKI ne nézhessen rá szexuális célzattal, mert ő ebben a pillanatban nem NŐ, hanem ANYA! Érted a különbséget?!
    Éppen ezért nem értem az ilyen szoptatós nőket, hogy az anyaságuknak ezt a csodás pillanatát miért akarják szexuális célra használni?"

    Itt a lényeg: akik felraknak ilyen képeket, nem is gondolnak arra, hogy valaki ezeket szexuális célra használná.
    És valóban: azokkal az emberekkel van a gond, akik ebben bármi szexuálisat látnak.

    Ez alapján miért ne rakhatná fel a képeket? Ezek nem erotikus képek!
    Az ő döntése. Ő vállalja az esetleges gúnyos megjegyzéseket. (Véleményem szerint ebben az esetben a gúnyos megjegyzések inkább az azokat tévőket jellemzik, nem az "áldozatot"...)
  • tntmax #32
    cateran: melletted nem a világ szaladt el, hanem az a robogó ojjektum amiből az inteligenciát osztották.. :|
  • herlius #31
    cateran, téged meg honnan szalasztottak? Eddig normális vita folyt itt, de most elkezdted beböfögni a marhaságaidat mindenféle józan érvelés nélkül. Ráadásul bunkó módon sértegetsz egy kétgyermekes anyát, akinek volószínűleg kicsit nagyobb élettapasztalata van, mint neked. Ez egy fórum KISBARÁTOM (hogy a te szavaddal éljek), mindenkinek joga van ésszerű módon kifejteni a véleményét. De ezt az alpári stílust én kérem ki magamnak.
    És hogy a témához is hozzászóljak: már korábban is kifejtettem (bár valószínűleg 3 kommentnél korábbra nem olvastál vissza) nekem is igen jó ismerősöm tett fel ilyen képet magáról. Nem keresgéltem ilyen fotókat, a többi babás kép között találtam. És igen, zavarba ejtett a dolog, pedig sem prűd nem vagyok, sem szerzetes, sem bigott mormon hittérítő. Viszont akármilyen jóbarátról is van szó, nem érzem azt, hogy nekem kellene felvilágosítani az illetőt (aki MELLesleg egy 32 éves anyuka) az alapvető erkölcsi normákról. Természetesen joga van bárkinek, bármilyen fotót feltenni magáról. Viszont az üzemeltetőnek is joga van ezeket törölni, amennyiben ezt szabályellenesnek ítéli meg. Az pedig nem indoklás, hogy a regelésnél ez a szabály nem létezett. A legtöbb ilyen szabályzat ugyanis kimondja, hogy az üzemeltetőnek jogában áll bármikor, mindenféle előzetes értesítés nélkül az oldal alapszabályzatát módosítania.
    Az utolsó mondatod mindent elárul műveltségi szintedről (már bocsánat:)). Ajánlom nézz utána az agonizál szó jelentésének. Ebben a kontextusban ugyanis egy szimpla marhaság, amit ide leírtál:)))))