27
  • Epikurosz
    #27
    Hát igen, kedves tricky, a helyesírási hibáinkat hajlamosak vagyunk a megértés puha fátyolával letakarni, mert nem olyan súlyosak a következmények, mint például az autóvezetés közben elkövetett hibáknál. Azonban, ha a személyi igazolványodba tricky helyett trikkit írnak, hanyagságból, akkor valszeg vissza kell menned az okmányirodába, és más okmányt kell váltani, ami idő. De például az sem mindegy, ha a szakács, egy rossz receptkönyv miatt, tárkony helyett bazsalikomot tesz a levesbe.
  • tricky
    #26
    ....sem a hozzáállásom nem rossz :D már olyan késő van hogy nem is látom mit olvasok :D
    na mindegy üdv.
  • tricky
    #25
    Nem rossz a hozzászólásom, de ha szőrözni akarsz tedd azt, ha hibát akarsz keresni tedd azt, én inkább a híreket olvasom és a hozzászólásokat és nem javítgatok, hanem értelmezem !
    üdv.
  • Epikurosz
    #24
    tricky!
    Rossz a hozzáállásod. Ha nekem valaki szól, mert hibát vesz észre, én megköszönöm. A kommunikációban nagyon fontos az egyértelműség, különben zavaró, sőt tragikus félreértések történhetnek. Nem mindegy, hogy Újvidéken a szerbek osztogatnak, vagy fosztogatnak. stb.
  • Epikurosz
    #23
    Valami nálunk is történik:
    "A törvénymódosítás 2009 nyarától bevezeti az úgynevezett második generációs e-útlevelet, illetve intézkedik arról, hogy a kiskorúak részére személyi azonosító igazolványt biztosítsanak. Ezzel ők is utazhatnak az Európai Unió más országaiba." (http://www.nepszava.hu/default.asp?cCenter=OnlineCikk.asp&ArticleID=1129731)
  • tricky
    #22
    Tisztelt Epikurosz.
    Nem vettem észre hogy az interneten a magyar nyelvírás szabályait annyira sokan követnék, ha hibázok nem érdekel, ha valaki nyelvtani hibát keres ahelyett hogy a lényeggel törődne, akkor azt nem is a hírek érdeklik vagy az adott írás, hanem csak kötözködhetnéke van.
    Én mindig átolvasok a hibák fölött és értelmezem magamban, nem kezdem el kijavítgatni az embereket !
    üdv.
  • Epikurosz
    #21
    Kedves tricky!

    Arra akartalak diplomatikusan rávezetni, hogy nyelvtanilag nem fejezted jól ki magad: ujjlenyomat helyett új lenyomatot írtál, és a kettő nem ugyanaz.
  • tricky
    #20
    Tisztlet Epikurosz !
    "Én csak azt nem értem, hogy az ujjlenyomatból miért nem jó a régi, miért kell feltétlenül az új?"
    lehet csak én nem értem ezt a kérdést, de ha megkérhetlek magyarázd el, hogy mitszerettél volna megtudni ezzel valójában?
    sajnos a képek amiket beakartam másolni ide, azoknak az URL-je nem működik :(
    ezért ezen az az URL-en keresgéljetek az ID személyikről :
    http://images.google.com/images?client=opera&rls=hu&q=nova%20licna%20karta&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8&um=1&sa=N&tab=wi
  • Epikurosz
    #19
    "Nem egy nagy szám ez a biometrikus személyi igazolvány, a chipen rajta vannak a fontosabb adatok az illető személyről, az új lenyomata és a fényképe !!!"

    Kedves tricky!

    Én csak azt nem értem, hogy az ujjlenyomatból miért nem jó a régi, miért kell feltétlenül az új?

    A kártyákat nézve én nem látom a csipet (angolul: chip), de valószínűleg nem olyan csipkártya ez, amelyet a klasszikus telefonkártyákon lehet látni. Másként nem tudom elképzelni a biometrikus infók tárolását, csak csipkártyán.
    Abban igazad van, hogy a pernahajder vezetők miatt Magyarország kezd lemaradozni a fejlődésben. A BKV-nál min. 15 éve tervezik az intelligens jegyek bevezetését és más elektronikus megoldásokat, komoly pénzeket fizettek ki tanulmányokra, de elmozdulás nem történt. Ez csak egy példa volt.
  • tricky
    #18
    Nagy nehezen sikerült bemásolnom a képeket ide, remélem meg is maradnak majd !
    Ha csak megnem hibásodik valamelyik szever és az miatt kiesnek a képek, azért előre is bocs !
  • tricky
    #17


  • tricky
    #16
    haha , van amikor nem működik a link, hogy miért azt én sem értem, de ha pl megpróbálod máskor is megnézni akkor nem lesz 403 Forbidden felirat :)
    és akkor nyugodtan nézelődj majd :)
    de majd próbálok olyan linket keresni amelyik nem lesz 403 Forbidden-es
    minden esetre ajánlom nézd meg pár nap múlva és akkor talán működni fog a link, de tudodk jobbat ezt a linket másoljátok be és ezen a googlen keresgélni tudtok :
    http://images.google.com/images?client=opera&rls=hu&q=nova%20licna%20karta&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8&um=1&sa=N&tab=wi
  • nickwearby
    #15
    403 Forbidden
    You must supply a local referer to get URL '/uploads/1/9/1980077/Licna%20karta.JPG' from this server.
    thttpd/2.25b 29dec2003
  • tricky
    #14
    még egy pár link az ID személyikről Szerbiában :
    link 1
    link 2
    link 3
  • tricky
    #13
    bocs, ez a jó link :
    Id kártya Szerbiában
  • tricky
    #12
    üdv.
    elnézést utánna néztem pontossan, nem januártól van Szerbiában ez a biometrikus személyi kártya, hanem áprilistól,de lehet hogy előbb !
    Sajnos a pontos dátumot nem tudom amikor kiadták az elsőt !!!
    Bocs.
    egy linket szúrtam be remélem megfog jelenni ! üdv.
    ID kártya
  • tricky
    #11
    Üdv.
    Szerbiából vagyok és nálunk az ilyen személyi kártya már januártól létezik, nem értem miért csinálnak ebből ekkora hírverést???!!
    Lenézik Szerbiát a sajnálatos sok háború miatt pedig sok dologban mégis sokkal előrébb vagyunk mint más fejlett ország !!!?
    Nálunk már nagyon régen kötelező a fiszkális kassza, amely olyan számlát ad ki amin minden szerepel, hogy mit vásároltam, csaokit, tejet sajtot, bármit ,dátumot ,kinél vettem melyik üzeltben stb, de sok országban ahol eddig voltam még mindig olyan számlát kaptam amin max az ára volt látható és abból kinem venné az ember hogy mit is vett és az a csoki mennyibe is került!!!!!!
    Nem egy nagy szám ez a biometrikus személyi igazolvány, a chipen rajta vannak a fontosabb adatok az illető személyről, az új lenyomata és a fényképe !!!
    Nekem még nincs mivel 2011 ig kötelező lesz kicserélni és ameddig nem muszáj nem cserélem ki, és amúgy is most még drága egy ilyen személyi,mivel most akarják sokan megcsináltatni !
    üdv.
  • hdo
    #10
    Ott a pont!

    Egy ilyet már nagyon vártam! Tucat fölött vannak ezek az egészségügyi, meg személyazonossági kártyáim, és évente 2-t tuti elhagyok belőlük, már azt se tudom hova rakjam! Csak az a kár hogy nyugdíjas korom előtt max akkor lesz ilyenem ha emigrálok.
  • foregister
    #9
    persze, hiszen GPS-t is tartalmaz a biometrikus kártya... Most amit magadnál hordtál több zsebben (lakcímkártya, adókártya, taj kártya...stb.) az most egy kártyában egyesül. Ennyi, se több se kevesebb. Ha elhagyod elég egyet csináltatni és nem kell 100 fele menni és 100 helyen sorban állni.
  • Solten
    #8
    Nem rossz. Bár itt GB-ben megy a rinya, aláírásgyűjtés ellene, az embereknek nincs személyijük, érthető, az állam eléggé 'control freak'. Mindenhol kamera: buszokon, köztereken, munkahelyen stb. Persze van ennek előnye is.
  • samuzsolt
    #7
    meg majd milyen jó lesz, hogy tudják mikor melyik utca sarkán fordultam 65°45' -t :D ettől függetlenül persze, nagyon hasznos
  • Epikurosz
    #6
    gombabácsi, ne rinyálj annyit, mint egy fürdősk..
    Gondolj bele: egy ilyen kártyára bele lehetne írni, hogy milyen bogyókat szedsz, és baleset esetén a doki egyből tudná, hol/mivel kell téged megszúrni. Örülj ennek, az életed függhet rajta.
  • gombabácsi
    #5
    Úúúú de modern! Gyerekek mikor lesz nekünk ilyen? Már úgy szeretném ha még kényelmesebb lenne az életem! Esetleg olyan nincs amit a bőrre vagy a bőr alá ültetnek? Az még kényelmesebb lenne!
    Jaj gyerekek milyen szuper világban élünk! Micsoda nagy szabadság és kényelem amiben élünk! Ó hogy én milyen boldog vagyok!
  • Sanyix
    #4
    mi meg MÁR gyarmati szint alatt vagyunk...
  • Pluskast
    #3
    Igen sok mindenben bár asszem pont itt az sg-n volt egy cikk, hogy Franciaország nyerte azt a kiírást amelyben Marokkó másfélmilliárd euro értékben gyorsvasúthálózatot épít ki. Azért egy afrikai országban TGV vasút... Nálunk meg építik lefele.
  • I.C.ram
    #2
    Viszont minden masban meg mindig gyarmati szinten vannak kb :D
  • Pluskast
    #1
    Hm azért ez érdekes. Cirka 50 évvel ezelött még francia gyaramt volt most meg náluk vezetik be elöszőr a világon a biometrikus kártyát.