46
  • MaSzKa
    #46
    sztem se lesz mert már van
    a ps3-ba sztem pár alkatrész samsung
    és a mac-be is akad 1-2 talán :P

    pl félvezetők
  • MaSzKa
    #45
    hello

    légyszi ilyen hülyeségeket ne beszélj
    ok?

    samsung.hu ott fent van a történet
    számtalan dologba volt világelső régen is
    ez volt az a cég ami szinte a világon a legjobban tört előre
    30éve már hogy elterjedt a híre a minőségi elektronikus cuccaiknak
    1mb- ramot is asszem ők fejlesztették ki a pc-be a 80-as évekbe
    világvezető volt nem is olyan régen 6 kategóriába is

    többek között a legtöbb vga.n samsung ram volt

    képcső gyártásba is világelső volt
  • cloud.strife
    #44
    Úgy tudom, hogy ez a mocsadékfos Csamcsung nem most kezdte a noti gyártást, vagy 2 éve is láttam már tőlük. Mindemellett soha egyetlen egy szerkentyűm se lesz tőlük, inkább száradjon le a ....... :D
  • NEXUS6
    #43
    Na még egy hozzászólást megmerészelek mielőtt valaki 1000 év gályarabságra ítélne, de legalább is bannolna az elkövetkező hetekre, (a kettő kb egyenértékű ugye;)

    Igen, a gazdaság sokkal több, mint a pénzben kifejezhető dolgok összessége, (én a gazdasági de akár a pénzügyminiszterekre akkor vagyok kiakadva -általában állandóan, amikor képesek úgy gondolkodni, hogy nem is csak hogy a pénzben kifejezhető, hanem a monetáris világ és slussz, de ezen belül is a költségvetés mer' az az Isten).

    De továbbmennék még ennél is. A Világot valójában olyan dolgok mozgatják, teszik lehetővé, amik adott körülmények között gyakorlatilag kimeríthetetlen erőforrást jelentenek, úgy mint olaj (bizony), élelmiszer, számítástechnikai erőforrás, emberi munkaerő, egyéb erőforrások. Az a helyzet, hogy a nyugat ezekből igényeit messzemenően ki tudja elégíteni, jelenleg nincs olyan jelentős tényező, ami meggátolná az általános és egyenlő jólétet, egy dolgot kivéve.

    Hogy továbbra is hiszünk erőforrásaink korlátozottságában (ami persze elméletileg létező dolog, de a jelenlegi szinten valójában nem jelentkezik ilyen korlát), sőt mi több állandóan fenntartjuk a fenyegetettségünk érzetét, amivel önként vállaljuk, hogy tovább korlátozzuk a forrásokhoz való hozzájutást, más emberek javára. Jólétünkről, gazdagságunkról, és elégedettségünkről önként lemondunk, hogy mások ezt a fiktív fenyegetettségünket elhárítsák.

    Valójában nem 2008-ban élünk, hanem 1984-ben!
    Minden, ami a sötét jövőképet az átlagember fejében elülteti, erősíti a hatalom oldaláról üdvözlendő, legyenek ezek globalizálódott iszlám terroristák, az összeomló klíma, vagy földönkívüliek titkos összeesküvése kormányainkkal saját magunk ellen, vagy csak zakkant emós gyerekek, akik maguk és szüleik ellen fordulnak.

    A legszebb viszont, hogy valszeg mindez a vezetőink többsége részéről nem tudatos, lekövetnek egy világtrendet, ami kialakulásakor se biztos, hogy tudatosan fogant meg valaki agyában. Orwell a tíz ujját nyalogatja ilyet még ő sem tudott kitalálni.
  • RABBI
    #42
    Gratula! Gratulálok mindazoknak, akik egy "ilyen" cikkből fakadóan meglehetősen értelmes eszmefuttatást produkáltak... Örülök, mert vagytok, és gondolkodtok! Köszönet az elhangzottakért (van remény).
  • kjasfhasdfasd
    #41
    Azért furcsa, hogy egy lapotról mindekinek az jut eszébe, hogy gazdaságilag a béka feneke alatt vagyunk.
    Nekem úgy tűnik, hogy teljesen egyfromák ezek a gépek.
    ( Na jó, a feliratozás más... )
  • Bith
    #40
    Azért érdekes, hogy meddig eljutott a téma abból a mondatból, hogy a cikkíró miért nem írta ki forintban az árát :).
  • NEXUS6
    #39
    Jé, de aranyos offtopic, ez hol él, és mi a neve?;D
  • AzUs
    #38
    Elvagytok azért látom....
  • BlackRose
    #37
    ááá Buchanan könyvén gyorsan átfutni nem lehet... mág 300+ IQ-val sem :)

    Nem mondtam, hogy halyon meg aki hülye, csak nem akarok Istent játszani és az államnak sem kellene. Különben mindenki megtalálhatja a helyét a világban, ha más nem őrként vagy liftboy-ként dolgozhat kb. a legkevésbé képes ember is, és ha szükség van rá (mégpedig igen) akkor megkeresi az életre valót, persze nem fog Ferrari-val közlekedni de hát senki sem mondta, hogy az élet mese. Különben nem igen léteznek abszolút képesegek, valaki jó egy dologban valaki másban, én pl. nem tudok hegedülni és szintén nagyon rossz orvos lennék de programozónak egészen jól betudok illeszkedni. Szóval minden ember valamiben jó, sajnos sokszor éppen az állam miatt nem tud azzal foglalkozni amiben jó, és ezért segélyre szorul.

    És végülis minden gazdasági alapokra vezethető vissza, csak létezik monetáris és nem monetáris "gazdaság", a monetáris az amit pénzben mérünk a nem monetáris amit pénzben nem tudunk mérni, de az is gazdaság ott is gazdálkodunk, hiszen mindég korlátolt eszközöket, időt kell valahogy a legjobban kihasználni, vagy legalább is erre törekszünk. Sajnos ma a gazdaságnak csak a monetáris gazdaságot tekintik de most már kezdik azt is inkább politikának tekinteni... FED 700 billion dollars blah blah blah... ez már mi?
  • NEXUS6
    #36
    Á dehogy offtopic: szemét Samsung!
    ;)

    De hogy a lényegre térjek, érzékelem, hogy nem tartod te sem jónak az állam ilyen fajta beavatkozását a gazdaságba, de nekem továbbra is az tűnik ki szavaidból ,hogy számodra az egyetlen mérce, ami szerint támogatható egy társaság/közösség, az annak a cégnek a gazdasági hatékonysága, vagy is aki hülye haljon meg.

    Szerintem meg azért jutottunk el ide mert eddig is így gondoltuk, csak épen azt hogy ki lesz sikeres gazdaságilag marhára nem lehet előre eldönteni.
  • NEXUS6
    #35
    Az én álmaim szerintem túlmutatnak Buchanan elképzelésein, most így gyorsan átfutva az egyik könyvét.;)

    Évszázadokig valóban az volt a kérdés, hogy milyen erős államra van szükségünk. Előbb abszolútista államokat/hatalmat hoztunk létre, majd megzaboláztuk, és a gyeplőt a kisemberek kezébe adtuk. Az egészet pedig, hogy szép legyen és egységként működjön a nemzeti azonosság mázával öntöttük le. Csakhogy az embereknek lehetőséget adtunk arra is, hogy az állam és más emberek érdekeivel is konkuráló gazdasági tevékenységet folytassanak, aminek címén a szent profit nevében pedig gyakorlatilag mindent elkövethetnek, ami csak szánkékukban áll.
    Ennyi, ez van ma, nem kell túlbonyolítani. Egy gazdasági társaság soxor nagyobb hatalommal rendelkezik az egyén felett, mint az állam, sőt ma már az állam is inkább a gazdasági közösséget szolgálja és nem az egyént.

    Ha jól látom Buchanan valami gazdasági jellegű szerződésre vezeti/vezetné vissza az egyén alapvető jogait és valami status quo-t teremtene a többi szereplő között.

    Hasonló módon fogalmaznám meg én is egy az egyén számára kedvezőbb társadalmi környezet lényegét, de azért tovább mennék. Azt mondanám, az egyénnek legfontosabb szabadsága a választás. Mégpedig választhat aközött, hogy milyen sorsot/közösséget amiben él/ tart magának megfelelőnek, de a sorsot/közösséget már nem áll módjában megváltoztatni, maximum az adott közösségen belül már meglevő szabályrendszernek megfelelően. Na most ez nem egy nagy igazság mert gyak ma is így működik minden. Van az állam, vannak a gazdasági társaságok, vannak mindenfajta civil közösségek és van az egyén, aki köztük lavírozik.
    Jelen társadalmunk alapvető problémája pedig abban áll, hogy az állammal és a gazdasági társaságokkal adott esetben konkuráló, azok mellett/szemben az egyén számára egyfajta alternatívát jelentő civil szerveződéseknek, a kisebb közösségeknek megteremtődött ugyan a jogi alapja, de gazdaságilag jelenleg gyenge lábon állnak, nem kapnak az állam oldaláról egyértelmű támogatást, és kb itt, csupán ennyiben látom a probléma lényegét is.

    Megközelíthetjük bonyolult filozófiai oldalról, meg mindenhogy, de valójában a jog ma már rengeteg dolgot biztosít a szereplőknek, csak mivel a cégek a jogi szakértőket meg tudják fizetni és más szereplők meg nem annyira, ezért nekik mindig igazuk lesz, amíg az állam nem támogatja meg a más szereplőket is, ha máshogy nem csak úgy, hogy nem von el tőlük annyi forrást.

    Ha a helyi, és más önkormányzatok továbbra is megkapnák az SZJA 50%-át ahogy a rendszerváltáskor és nem csak pár százalékot mint manapság, akkor ez már elég lenne ahhoz, hogy ne a központ kegyeitől függjenek. Ha úgy nézzük hasonlóan gondolkodunk, csak te a központtól visszavett forrásokat a gazdasági társaságoknak adnád, mert talán még hiszel a piacot irányító láthatatlan kéz téveszméjében, én meg olyan nem feltétlenül gazdasági célú közösségeknek, amelyek olyan értéket adnak a társadalomnak, amit nem lehet közvetlenül pénzben kifejezni és ezért a gazdasági társaságok általában nem is foglalkoznak ilyennel, pl a biztonság, a oktatás, az életminőség és egyéb olyan kérdések, amik pénzt ugyan nem adnak az embernek, de boldoggá és elégedetté teszi őket.
  • BlackRose
    #34
    Amit irsz az a produkció része, szaknyelven (elnézést az angol nyelvű szavakért de angol nyelvű irodalomból tanultam) a "discovery" vagyis a felfedezés amely része a transactional activity-nek (amely része a production activity-nek). De alapjában ha nézzük a "utility level-t" akkor production, defense, predation. Nincs harmadik féle aktivitás amelyel tőkére, vagyonra tehetsz szert, vagy termelsz vagy elveszed attól aki termel. A gyűjtögetés ideje elmúlt. ("Buy land. They've stopped making it" - Mark Twain) és esetleg még Alaska és Kanada erdelyeiben vadászhatsz de a társadalomban való életben ez a két módszer maradt. Na most az a baj, ha az államot használjuk a predatory aktivitásban vagyis redisztribúcióval megváltoztassuk a hatékonysági szintet (negatív vagy pozitív oldalra nem számít ha predatory aktivitás eredménye akkor alapjában erőszak alkalmazásáról van szó és az állam éppen az erőszak megakadályozását kellene, hogy szolgálja.) Különben ami a közterheket illeti, Knut Wicksell irt először a költségvetés két féle részéről 1. allocational, 2. distributional. A kettő között az a különbség, hogy az egyik az a társadalom olyan dolgaira próbál választ adni amelyre szükségünk van de valami miatt a szabad piacon nem tud létrejönni (vagy csak nagyon lassan) a másik viszont amikor A-tól elvesszük, hogy B-nek jobb legyen, és szerintem csak egy esetben fogadható el, ha B munkaképtelen (beteg, sérült, fogyatékos, kiskorú stb.) Sajnos az állam ma nem csak ezt csinálja... pl. ha valaki nekem megmagyarázza, hogy minek adott pl. a német állam a Nokiának pénzt, vagy hogy minek teszi a FED a felelőtlen bankokat az adófizetők hátára, akkor elgyalogolok a Holdra még ma délután. :) Ez predatory aktivitás az állam részéről. Van e ellene védelem... persze, hogy van csak nem könnyű.

    Es a hitel ekszpanzió nagyon is létezik az EU-ban is és Magyarországon is, itt is viszonylag könnyen jutott az ember fedezetlen hitelhez, a különbség csak annyi, hogy itt sokkal kisebb százalékát fordították profitot nem generáló (felesleges vagy nem rentabilis) beruházásokra mert itt még sok infrastrukturális munka volt hiányos és még mindég hiányos. Az USA-ban már több agyat kell használni, hogy 100 dollár 5 dollár hasznot hozzon mint itt 100 dollár 20 dollár hasznot hozzon, mert ott kifejlett a piac, nincs már nagyon kit másolni ezért ha új piacot akarsz nyitni valami újat kell kitalálni. Másik dolog pedig, hogy a magyar gazdaság (és az európai is általában) nem annyira service oriented még mint az USA, nincs akkora kereskedelmi hiány. Szintén nincs hegemónia az EUR-onak vagy a HUF-nak mint a dollárnak, ez pedig azt jelenti, hogy nem lehet annyira szállítani a papírt ázsiába árúért. Mindez korlátokat tesz ki a hitelexpanzió elé, de, hogy nincs az nem igaz, van csak nem akkora mint az USA-ban. De másik oldal meg, hogy az adóterhek nagyok, az USA-ban kisebbek de az állam költségei nem kisebbek és ezt a hitelexpanzió vagyis az infláció által egyenlíti ki az állam. Végül is kb. ott vagyunk, mindegy, hogy adó vagy infláció által szebelnek ki ha kizsebelnek.

    Na de most nagyon off-topic a dumánk.
  • NEXUS6
    #33
    Igen, valamennyire lejöttek ezek a dolgok, hogy mire vonatkozik a kategorizálás.

    Csak továbbra is az a gondom azzal kapcsolatban amit írsz, hogy a "gazdasági szempontból fontos aktivitás"-t hogy különíted el a gazdasági szempontból nem fontos aktivitástól? Két üzletember beszélget egy a környezetükre igényes nyugdíjas önkéntesek által felépített és fenntartott parkban, de szó sem esik üzletröl, még is másnap pont ennek a besélgetésnek a hatására milliárdos üzletet kötnek. Adott esetben a park szélén a falevelet söpörgető és mókusokat etető nyugdíjas bácsi milyen kategóriába sorolható gazdasági tevékenységet végzett? Mert ugye nem kis része volt neki abban hogy ez a több ezer embernek munkátadó vállakozás végül is összejött.

    A gazdasági tevékenységre leszűkítés azért sem célszerű manapság, mert ezek a kategóriák a szélesen értelmezett biztonsághoz is kapcsolódnak, ráadásul amikor egy cég nem feltétlenül gazdasági, pénzügyi vagy jogi eszközökhöz folyamodik (pl jótékonykodik és ezzel egy csomó hajléktalant vonz a környékre, amivel egyrészt lenyomja a telekárakat, ráadásul erősen kihat a másik cég forgalmára/értékére) akkor nem egyértelműen alkalmazható.

    Magyarországon nem az a gond, hogy az állam beavatkozik, vagy épp nem kellőképpen avatkozik be a gazdaságba. Az állam tevékenységének az a hatása nálunk is és mindenhol máshol, hogy az emberek sok esetben presszionálva vannak bizonyos cégek által nyujtott szolgáltatások igénybevételére. csak éppen az állam nálunk nem folytat egyértelműen a magyarosrszáki vállakozók számára kedvező gazdaságpolitikát ilyen szempontból. Amikor megengedhető, hogy állami, vagy államilag/önkormányzatilag dotált tömegközlekedési cégek nem magyar járműveket vegyenek, miközben fejlett járműiparunk volt (most már nincs), akkor sajnos ne csodálkozzunk azon hogy mi történik velünk. Itt nem a magyarkodáson van a lényeg, hanem hogy több ezer ember munkanélkül marad és akifizetett pénz sem marad az országban, gyakorlatilag kiszivattyúzódik a tőke egy amúgy is tőkehiányos gazdaságból.

    Szal az a gond, hogy az állam által alkalmazható preferenciák, a kialakított gazdasági környezet is 1-2 multinak kedvez, azok közül sem az összesnek, és ekkortól a szerencsétlen töredék tökével rendelkező magyar vállakozó gyakorlatilag 2 tűz közé került.
  • NEXUS6
    #32
    Nettó hitel, bruttó hitel stb... ez a közgazdászok szempontjából fontos. A kisember viszont amcsiban most bajban van és a bankok is, akik neki hiteleztek, vagy ahova ő befektetett. Pont ugyan az van, mint a nagy gazdasági világválság idején, olyan hiteleket adtak, pénzügyi/tőzsde tranzakciókat végeztek nagyon nagy számban, amire nem volt meg a fedezet. Aztán ahogy sejtjhető volt, mert azért ezt még mind emberek csinálják, hogy valakik beijednek és elkezdik visszakérni a pénzüket, amire viszont az egész összeomlik, mert egy piramisjáték az egész.

    Ilyen válság Magyarországon nincs. A magyar kisember vagyona utolsó fillérjéig elszámoltatható a felvett hitelért és adott esetben el is számoltatják, és elárverezik.

    Én is azt mondom hogy tartozás és tartozás között különbség van. A Magyarországhoz képest összehasonlíthatatlan gazdasági mutatókkal rendelkező Amerika viszont az utóbbi 80 év legnagyobb pénzügyi válságát éli át! De az ottani kisember jövőijenkor is röhögni fog az ittenin.
  • BlackRose
    #31
    Ami az államot illeti én már számtalanszor elmondtam, hogy nem vagyok az állam ellen, csak a korlátolt államot szeretem, nem a korlátlant. Különben éppen James M. Buchanan az aki erről a legtöbbet tud mondani, hiszen ő a "public choice theory" apja, ő az aki legközelebb jött ahhoz a válaszhoz, hogy milyen is az az állam amely a társadalom érdekeit szolgálja (a szolga állam) és amely a társadalom felett uralkodik (a jelenlegi korlátlan hatalmú állam). Szóval azt az államot amely a társadalom érdekeit szolgálja a támogatásom 100%-át kapja, de ez ami felé közeledünk és amiben már nyakig benne vagyunk nem rendelkezik semmi támogatásról a részemről.


    Ajánlom Buchanantól a "The Calculus of Consent", a "The Limits of Libery". De a tőbbi könyvét is. Az a modern állam alapjait teszi le amelyről te is álmodsz, de annak semmi köze ahhoz ami most van és amit a hatalmon levő emberek akarnak a nyakunkra tenni. Buchanan nem anarchista, Hayek, Mises nem voltak anarchisták, tökéletesen tudták mi az állam szerepe és mennyire fontos de tudták azt is amit ha átlép akkor már nem állam lesz hanem monopolista mafia.
  • BlackRose
    #30
    Gazdasági szempontból fontos aktivitásokra gondolt. Két féle képpen kerülhet valami a birtokodba...
    1. termelés
    2. erőszakos út.

    A valóságban mindkettő létezik, hogy a 2. minimalizáld, védelemre van szükséged, itt a gazdasági védelemre gondoltam nem pedig a fizikai védelemre másik embertől. Milyen gazdasági védelemmel rendelkezik egy magyar cég? Szüksége van e rá? A multik rendelkeznek egy óriási jogi stack-al, szabadalmi portfolióval, megtakarításokkal stb. A magyar cégnek többnyire nem rendelkeznek ilyen dolgokkal, és termelnek aztán meg imádkoznak, hogy na talám marad annyi, hogy a víz felett maradjunk, és esetenként ha tehetik akkor ők maguk támadnak a saját vevőikre úgy, hogy azokra hárítják a produktivitás elveszett részét amelyiket képtelenek voltak megvédeni. Igen előbb vagy utobb ha nincs védelmi mehanizmusod akkor úgy fogod pótolni a veszteséget (amit az erősebb elvett tőlled), hogy te fogod a gyengébbet megtámadni, védelem hiánya támadót csinál belölled, csak éppen nem azt fogod támadni aki téged támad hanem azt akinek még akkora védelme sincs mint neked.
  • NEXUS6
    #29
    Höhö...
    Lehet hogy ezt magyarázzák, vagy magyarázták valamikor, de aki hisz abban, hogy a lehető legnagyobb biztonságban van az élete az nem tudom melyik részén él Magyarországnak. Szerintem épp ellenkezőleg, az emberek sokkal jobban félnek egymástól mint az indokolt lenne, sokkal nagyobb a stressz.

    Buchanant nem olvastam, de szerintem az emberek motivációi, vagy aktivitása sokkal összetettebb, mint hogy védekezzünk, támadjunk, meg termeljünk. Az ember amikor benntölt 8 órát egy munkahelyen és az ideje nagy részét olyan tevékenységgel tölti, ami egyik kategóriába sem sorolható az felvet kérdéseket ugye.;))) Meg az is, amikor valaki pl haldoklókat segít lelkileg, meg ilyenek.

    Én adott szituban inkább Fukuyama gondolatait érzem érvényesnek: Magyarországon és globálisan is az a szitu, olyan korban élünk, amikor feléljük az előző rendszer által megteremtett társadalmi tőkét. Nem csak nálunk zajlott rendszerváltás az utóbbi 20 évben, nem a 70-es 80-as évek nyugatához csatlakoztunk!!!
    És itt a bibi, mert nálunk kettős rendszerváltás folyik, elindultunk egy jóléti demokrácia felé, de egy ultramodern információs társadalomba érkeztünk, aminek ráadásul még sehol nem épült ki a szilárd társadalmi struktúrája, ezért nincs modell sem.
    Két végéről égetjük a gyertyát, mert kettőt kell lépnünk, hogy utolérjük a nyugatot, ezért pusztítjuk a társadalmunkat, a környezetünket, és magunkat, mert az álmaink hajszolása, és mások álmainak megteremtése közben nincs rá időnk, hogy a jövővel is törődjünk.

    Bármennyire nem szereted, de mindig is igaz volt, hogy a jövő az állam. Az állam a legnagyobb emberek által kreált rendszer, gépezet, szerkezet, az egyetlen ami képes évszázadokat túlélni és ezáltal emberek csoportjának identitás,t értéket, és célt adni. Azt a jövőt amit unokáinknak szánunk, alapvetően az államhoz képest kell meghatározni, mert az állam (egy állam)lesz ami meghatározza őket. Ha az állam (mint jelkép is) teljesen marginalizálódik az a jövő nem lesz hosszú életű.
  • BlackRose
    #28
    Az amcsikkal való összehasonlitásnak több gyenge oldala van.

    1. Az amcsik 30 évvel ezelőtt a világ legnagyobb hitelezője voltak és még most is a nettó tőke pluszal rendelkeznek, ugyanis kb. 15 trillió dollár értékű tőkével rendelkeznek külföldön amcsi cégek és egyének, és az amcsi cégek, egyének és állam adósága külföld felé ennél kisebb összeg, szóval nettó plusz még mindég, persze ha így folytatják akkor nem sokáig lesz ez igy.

    Magyarország soha nem volt hitelező és a magyar emberek vagyonában levő tőke negatív, vagyis a magyar tőke külföldön sokkal kisebb mint a külföldi tőke magyarországon.

    2. Az amcsiknak van egy hatalmas hadsereg, dollár hegemónia és hatalom a világ legnagyobb bankjai és pénzügyi intézetei felett, ami Magyarországnak nincs.

    3. Az amcsik fejlett ország, Magyarország még mindég csak felzárkozó.

    4. Az amcsik elképesztő természeti kincsekkel rendelkeznek és egy óriási nyitott piac amely egy teljes kontinenset foglal magába az ahol élnek és dolgoznak, Magyarország itt is komolyan más helyzetben van.

    5. Az amcsi piactól és gazdaságtól az egész világ függ, Magyarországot észre sem vennék ha holnap elpárologna.

    6. ...
  • NEXUS6
    #27
    Az első felével egyetértek, a másodikkal nem annyira.

    Nem látok közvetlen összefüggést a tartozások és a gazdaság fejlődése között. A tartozások virtuálisak és nagyban befolyásolja, hogy mi a forint árfolyama. (Szerencsére ezt az egy ütőkártyát politikusaink még nem adták ki a kezükből, és nem tértünk át az euróra, csak mert politikailag jól néz ki). Hál istennek Magyarországon még mindíg viszonylag szigorúak a hitel feltételek, szal olyan totális csődöt, mint az amcsik mi nem fogunk tudni produkálni.

    Az érdekes az viszont, hogy ők jobban adósok mint mi, de eddig is jobban éltek és ezután is jobban fognak mint mi! Egyénileg és legmagasabb szinten is.

    Tök mindegy hogy mennyire vagyunk eladósodva egyénileg, hiszen 10 éve még kevésbé voltunk, és a rendszer olyan hogy ez nem számít, így az emberből kiváltja hogy azzá váljon. Az emberek is látják ezt, ezért mernek olyan szinten eladósodni, mint elötte soha, miközben skkal nagyobb a létbizonytalanság. De még is növelik a fogyasztást, a mának élnek, mert mást nem tehetnek.

    Nincs olyan politikai erő jelenleg Magyarországon, ami olyan pénzügyi, gazdasági koncepciót tudna felmutatni, ami a sikeresség látszatát keltené és ezzel is az embereket arra sarkalná, hogy változtassanak a költekezési szokásaikon. Adott szituban, szerintem nem is lehet ilyet kitalálni. A bevált kiskapukeresést, lenyúlást, mutyizást amit az egész ország folytat kicsiben és nagyban nem lehet a zászlóra írni, másnak meg nincs realitása.
  • BlackRose
    #26
    Ha jól emlékszem, kb. 20 éve napi 24 órában azt magyarázzák, hogy most már senki nem bánt minket... a magyar ember már 15 éve teljesen leengedte a kezét és nem védekezik mert azt ültették be a fejébe, hogy senki sem bántja, mindenki jó és mindenki barát (kivéve a terroristák de azokat majd az állam bácsi rendezi). Alapjában három féle aktivitás létezik, James M. Buchanan könyveiben 1. deffensive, 2. productive, 3. predatory néven említit. Alapjában a társadalomban az állam dolga az kellene legyen, hogy az emberek a produktív aktivitásra tudjanak koncentrálni és a lehető legkevesebb energiát és beruházást költsék a deffensive és predatory aktivitásokra. De nem teljesen leengedni a kezeket. Ha valamit termelsz akkor számolni kell azzal, hogy valaki ellened "predatory" ktivitást fog alkalmazni mert úgy elveheti tőlled a produktivitásod egy részét ellenérték nélkül. Ezért van szükség a védelmi "deffensive" aktivitás kiépítésére. Különben igazad van, a magyar ember ma nagyon kivan szolgáltatva, mert védekezni nem tud (elhanyagolta, nincs neki mivel), és produktivitása is csak kis részben a sajátja mert adós és mert a tőke nagy részét nem ő birtokolja. Szóval mint mondta, minden akcióra megvan a reakció és az állapottól függően ez a reakció más és más. A magyar piac és a magyar gazdaság valósága, hogy adós, túlterhelt és gyenge vagy semilyen védelem... és itt csak két dolgot lehet csinálni, sirni és panaszkodni és tovább menni igy ahogy van, vagy javítani a helyzeten (csökkenteni az adóságokat, a terheket és növelni a védelmet).
  • NEXUS6
    #25
    Így van, az ország egyik fele viszonylag jól elvan, pl ha bejegyezteted a vállalkozásod Szlovákiában, akkor már is megúsztad a regadót a kocsidra (én mondjuk most fizettem egy 450 ezres motorra 135 000 Ft-ot, kúl mi!?). A másik fele aki max a közértbe jár vásárolni az meg szinte éhen döglik.
    Ha felmész a netes árkeresőkre, hihetetlen különbséget látsz csak ugye azok, akik nem képesek a számítógéppel elboldogulni, meg mondjuk külföldről rendelni azok anyagilag is rosszul járnak.

    Szal nincs más út, ahogy a kádárrendszerből az emberek egyenként szökdöstek külföldre, most itt is hasonlót kell csinálni. Ebből a rendszerből csak úgy tudsz kilépni, ha használod a netet és folyamatosan keresed a kiskapukat, lexarod, hogy az a rendszer ami az államhoz gazdaságilag kapcsolódik, hogyan dől dugába, bármennyire is magadénak érzed a magyar államiságot, állampolgárságot, nemzetet, vagy akármit.

    A multkor állok a sorban, stírölöm az édességeket, egyszercsak látok valami nesztlé csokit, asszem Szerecsennek hívták, és még volt rajta valami "szerencsi" logo is. Na itt valami nem stimmel, mondom magamban, mert legjobb tudomásom szerint Szerencset, a magyar édesség ipar egyik fellegvárát már felszántották és sóval hintették be, mint Kártágót. Csoki kézbevesz, apróbetű elolvas, és természetesen Bulgáriában, vagy Lengyelországban gyártották.
    Szal ennyit arról, hogy mi a magyar gazdaság ugy általában, meg az átlagjúzer hogy is álljon hozzá, amikor egy xaros csokival is át akarják baxni azt a nagymagyar fejét!
  • BlackRose
    #24
    A magyar jövedelem az ami meghatározza a keresletet, és a kereslet a piac nagyságát, és a piac nagysága az ami az árakat nagymértékben tudja formálni. A magas adókat irtam, de a magas adók a kínálat zsugorodásához vezetnek, mert az adók a kereskedő költségei és azok a kereskedők amelyikek nem képesek ezek az adók miatt a piaci áron kínálni a terméket, előbb felemelik az árakat a piaci ár felé, de mivel nem képesek hoszabb ideig ilyen árakon értékesíteni akkor kiszálnak az üzletből. Kisebb kinálat viszont magasabb árakat jelent. Azért mondják, hogy minden olyan költség amely nem szerves része a láncnak mint pl. az adó a legnagyobb gyilkosa a gazdaságnak és csak olyan szinten kell tartani ami nélkülezhetetlen. Sajnos a politikusokat soha nem érdekelte a gazdaság, csak az, hogy mit lehet lehúzni.

    Különben nem sajnálom én a szegény kapitalistákat... ez csak a valóság, a piaci mehanizmusokat nem lehet legyőzni... a jelenlegi gazdasági krizis éppen elég bizonyíték erre. Minden akcióra megvan a reakció, és a magyar piac ilyen állapotában igy reagál azokra az erőkre amelyek hatnak rá. Egyébként egyetértünk ami a piac zártságát illeti... a neo-merkantilizmus uralkodik, csak pofátlanul szabad és nyitott piacnak nevezik. Különben a magyar piac legnagyobb baja az, hogy a magyarok (állam és lakosság) egyaránt nagy adóságot visel, és csak akkor lehet igazán szabad a piac és igazán hatékony a gazdaság ha nettó megtakarítások léteznek. Adós ember lehetőségei sokkal korlátoltabbak mint akinek megtakarításai vannak.
  • fv
    #23
    Amúgy meg semeddig se tart Angliából rendelni egy laptopot. Az utiköltség 10 E alatt lesz, vám meg nincs.

    BlackRose okoskodása nem áll meg a lábán, mert ha a hétköznapi ember beszerezhet valamit féláron, akkor a kereskedő is legrosszabb esetben ugyanabból a forrásból be tudja szerezni féláron. És ha rátesz 50 ezer forintot már busás lesz a haszna - ennyiért megéri az esetleges garanciális problémákkal is foglalkoznia. És még mindig ő lesz a hazai piacon a legolcsóbb, tehát sokkal többet fog eladni, mint vetélytársai.

    Szerintem csinálják is ezt páran.
  • NEXUS6
    #22
    Jó, csak ha így, egy az egyben ez igaz lenne, akkor a magyar átlagjövedelmet is figyelem bevéve, az áraknak még is alacsonyabbaknak kéne lennie, nem kicsit nagyon! Mert ugye egyrészt a vásárlóerő határozza meg az egyik oldalról a dolgokat, a másik oldalról meg a költségek, amiket te is írsz.

    Na most szerintem ráadásul meg az van, hogy amit assdf is állít, hogy a magas adók, egyéb szabályzók, (pl hogy lokalizálni kell a terméket) miatt eléggé torzított a piac a Világ többi részéhez képest, és ezért ráadásul zárttá is válik. Alacsony a vásárló erő + speciális körülmények, ergo aki bennvan az örül mert megfeji a magyart, aki meg még nincs benn az nem is nagyon igyekszik befelé. Ezáltal a verseny meg nincs olyan szinten mint máshol, ergó az árak továbbra is magasak.

    Nem kell tehát a szegény kapitalistákat sajnálni, sokkal inkább a szegény magyart, mert ez a piaci miliő marha jó lenne, ha lenne egy csomó magyar vállalat, akik így megerősödhetnének. Csakhogy azok már rég nicsenek, mert bizonyos multik piacszerzésként felvásárolták és bezárták őket, mert ugye szeretvetisztelt politikus elitünk meg volt olyan előrelátó, hogy jól eladta azokat. A multik egy része tehát benn van, nekink már nincs semmink, a kibaxott xar gazdaságpolitika miatt viszont nem igazán nyílt továbbra sem a piacunk, hiába vagyunk Európában. Változás tehát nem is várható a köv 5 évben, mert ahhoz gazdasági erő kéne, pl ami 15 éve még megvolt az állam oldaláról.
  • Exen
    #21
    Egy dolgot mindig elfelejtünk még az árral kapcsolatban, szerintetek valakinek, aki mondjuk UK-ban, vagy épp az USA-ban keres, ahol a minimálbér is 300 000 felett van, akkor annak mennyi kipengetni egy ilyen összeget, és mennyi nehézséget okoz ugyanez nekünk...
  • arty
    #20
    az én szememben most a samu lett a nyerő :) (ha egyszer vennék...)
  • Andr0
    #19
    na végre
  • assdf
    #18
    Annyit még hozzátennék hogy nem itt nem azért kerül minden 2x annyiba mert kereslet igy megy úgy (persze ez is számit),hanem mert akkora adó terheli mint sehol máshol a világon.
    Vennél egy 3-4 millás kocsit és hopp 1 millió rajta a regadó és igy tovább...
  • BlackRose
    #17
    Nézd... akkor ez azt jelenti, hogy fantasztikus kereseti/üzleti lehetőség van jelen. Alapíts egy kereskedelmi céget és 50%-al olcsobban kínáld ezeket a termékeket, néhány hét múlva vagy a versenytársak is követnek vagy becsukhatják az üzletet.

    Szóval az árak nem azért 2x akkorák mert lehuzzák a bőrt a hátadról. Az árak nem is 2x akkorák, mert összehasonlítani az árakat nem éppen okos dolog. Először is UK-ban (vagy USA ahol ez még jobban igaz) más a piac, más a mennyiség, más a vásárlóerő, a fix költségeket sokkal nagyobb piacra osztják szét, a beszerzési árak is jobbak mert nem mindegy, hogy 5000 vagy 100000 peldányt rendelsz a gyártól. Ugyanakkor az adó és más költségek Magyarországon már kb. 5x átlépték a "szédületes pofátlanságot" stb. Az árakat a kínálat/kereslet határozza meg. Magyarországon akínálat gyengébb a kereslet pedig még gyengébb. Szóval kb. annyit, ha a kereskedők képesek lennének olcsobban eladni, eladnák... a gond csak az, hogy itt van az optimális ár, ha csökkentik akkor az eladott peldányszám marad a bevételök pedig csükken, ha növelik akkor szintén csökken a bevétel mert akkor már az eladott peldányszám is csökken.

    Az angolok ugyanezt tapasztalhatják ha az USA árakkal hasonlítod össze. Egy másik dolog viszont a hivatalos árfolyamnak semmi köze a pénz vásárlóerejéhez. Az árfolyam nem azt mondja, hogy mennyit ér a forint a fonthoz képest, hanem hogy a pénzpiacon mennyi forintot vehet a font és fordítva. Tehát az átszámolásnak semmi értelme gazdasági alapokon. Ha pl. egy amcsi aki 6 évvel ezelőtt 2000 dollárt keresett az akkor 3000 EUR volt ma viszont csak 1500 EUR az nem jelenti, hogy az amcsi most 2x szegényebb vagy a német ako akkor keresett 2000 EUR ($1500) az most $3000 sem jelenti, hogy a német most 2x gazdagabb (inflációt nem szémítjuk az egyszerűségért). Árakat és kereseteket helyhez és időhöz kell kötni, mert csak úgy van értelme az összehasonlításhoz. Ha utazol akkor persze van különbség, de ez mind elenyésző apróság. AZ ami fontos, hogy az adott pénz vásárlóereje mekkora az adott országban, és a font vásárlóereje magyarországon kisebb mint angliában, ezért és az előbb említett kinálat-kereslet-mennyiség számokért van az, hogy valami "drágább" ha az árfolyammal számolunk.
  • sokadikgab
    #16
    "Túl jól keresnek a magyarok, azért kell drágán adni nekik mindent :)"

    Ezt nagyon szepen megfogalmaztad... en eddig abban voltam, hogy ez csak rank szlovakiaiakra vonatkozik, de latom nalatok is minden dragabb mint mashol...
  • BlackRose
    #15
    A Samsung "capability" cég, néhány hónap allatt képes beszálni akármilyen piacra és legalább az első 3 hely egyikére beülni (hogy ezt megcsinálja e vagy sem az csak döntés kérdése, döntés és beruházás). Erre képes mert üzleti folyamatai kidolgozottak és a cég nem termékekre/szolgáltatásokra koncentrál hanem a folyamatokra. A termékek csak ideiglenesek, a folyamat az amely marad és amelyet tökéletesíteni kell, hogy olyan termékeket tudjonak kihozni amelyek biztosítják a cég nyereségeségét. Minőség... a minőségről szóló dumáról és "vadászmesékről" meg csak annyit, hogy hasonló árkategóriában kb. minden cég hasonló minőséget mutat ma fel. Mindenesetre elég minőséges ahhoz, hogy nagyobb és nagyobb darabot vegyen el magának a piacból.

    Különben ez a legtöbb ásziai "szupercégre" igaz. És ami érdekes a legtöbb dolgot ezen a téren egy amcsi munkájának köszönhetjük (William Edwards Deming) akit nyugaton nem igen becsülnek. Azért van GM aki szar "capability" és Toyota vagy Honda aki szuper "capability". Az egész csak filozófia kérdése. :)
  • Tomalak
    #14
    Philips notija is elég korrekt, pedig azt már tv-ben sem láttam vagy 5 éve, jó nem is nézelődök :D (Vasalóban hallottam róla a laptop előtt uccsónak.)
  • Anakyn
    #13
    Sajnos Magyarországom mindenki megpróbál meggazdagodni a másikon, lehet az magyar, kínai vagy marslakó :)
  • NEXUS6
    #12
    Amúgy tök mindegy, hogy ASUS, MSI, Samu, Sony vagy akármi, mert mindegyiket Kínában gyártják.;)
    De 10 év múlva már a nevük, az anyacég is kínai lesz!
  • fourgee
    #11
    "Tisztelt SG! Legyenek szívesek feltüntetni EMBERI fizetőeszközben mért összegeket!!!
    Ha dollár, euró, von, font, stb... mindet TESSÉK FORINTRA ÁTSZÁMÍTANI!!!!! "

    Nem érdemes átszámítani!!! Még májusban vettem egy Dell XPS1530-as notebookot T8100-as processzorral, 2GB rammal, Vista Home Premiummal, Geforce 8600GT-vel (ddr3 memóriás), 250-es winchesterrel, 1 év garanciával, az volt 669 font, akkori árfolyamon 210 ezer forint, most nem tudom mennyi lehet. A WestEnd Dell shopjában is árultak akkoriban (gondolom még most is) 1530-as XPS-t, csak abban gyengébb processzor volt (T5xxx sorozat), 3GB ram, 3G gsm modul, plusz 3 év garancia, meg a nagyobb felbontású kijelző. Ez a konfig itt azt hiszem 720 fontba került volna (300 forinttal számolva az 216 ezer forint), míg otthon a Dell Shopban ugyanaz a konfig 408 ezer forint volt !!!! Most augusztusban is megnéztem ott az XPS 1530-as gépeket, és 450 ezer forintos árakat láttam... Szóval, hiába váltod át, 2x annyiba kerül...

    Vagy pl. szeretnék lézeres egeret venni a géphez, nézegettem itt a Logitech megoldásait. Találtam egy fasza egeret 19.99-ért, vagyis felfelé kerekítve 6000-ért (most nem tudom mennyi a font, de legutóbb 300-ért láttam), miközben otthon ugyanaz az egér 12000 forint... (Demand kisker listáján)

    De nézhetünk más árakat is, a kedvenc tusfürdőm itt 5 font, vagyis 1500 forint, míg otthon 2500... Túl jól keresnek a magyarok, azért kell drágán adni nekik mindent :). Ja, vagy még 1 dolog, SonyEricsson P1i, Pannonnál 80 ezer 2 éves előfizetéssel, itt meg aláírsz 18 hónapot és ingyen odaadják. Vagy SonyEricsson W910i, szintén Pannonnál 2 év szerződéssel 60 ezer forint, itt meg feltölthető kártyával 109 font, vagyis 33 ezer forint... (egyik ismerősöm vett, 1GB-os kártyát adtak hozzá, valamint kipróbálta másik kártyával és kiderült hogy kártyafüggetlen a telefon...).

    Meg lehet próbálni átszámítani, de nem érdemes :)
  • kisgabo
    #10
    bion. asus-nak is vannak pl. xar alaplapjai... msi is lecsúszott ezen a téren.
  • chronos75
    #9
    minden gyártónak vannak gyalázatos szériái, csak a tapasztaltabbak ritkábban b****ák el szerintem :D
  • kisgabo
    #8
    lcd, flash ram, tft, hdd, mosógép, hajó.... amit akartok.

    azért nem olyan vészes a samu, ahol ideje piacon van. hdd-i régebben eléggé gyalázatosak voltak, most kb felső-középmezőny.

    ex goldstar, manapság lg... is mutat némi javulást.
  • scoorn
    #7
    NEXUS6-nak teljes mértékben igaza van ! Én meg az MSI termékeiről hallottam nem túl szépeket...