Specker Balázs

Megérkezett a Hitachi 1 TB-os merevlemeze

A Hitachi bemutatta a világ első - kereskedelmi forgalomba kerülő - 1 TB-os merevlemezét - teljesítve ezzel két évvel ezelőtt tett ígéretét.

A cég sajtóközleménye szerint a merőleges rögzítés elvén működő Deskstar 7K1000 háttértároló várhatóan az idei év első negyedében kerül a boltok polcaira, és 399 dollárért (körülbelül 80 ezer forint) lesz megvásárolható.

Ha gyakorlatiasabb szemszögből akarjuk vizsgálni a merevlemez-óriás képességeit, akkor elmondhatnánk, hogy akár 500 darab - normál felbontású - film, 250 óra nagyfelbontású videoanyag, vagy akár 250 ezer óra digitális zene is elfér rajta. A mérföldkőnek számító bejelentés épp a merevelemez 50. születésnapján és 15 évvel azután érkezett, hogy az IT-ipar hírt adott az 1 TB-os határ átlépéséről.

Úgy tűnik tehát, a Hitachinak ha néhány hónappal is, de sikerült megelőznie a Seagate-et, amely a múlt héten számolt be arról, hogy valamikor 2007 első felében piacra dobja saját 1 TB-os - szintén merőleges rögzítéssel dolgozó - merevlemezét. Az eddigi csúcstartó fő vetélytárs, még tavaly áprilisban rukkolt elő 750 GB-os tárolójával, amelyért meglehetősen borsos árat - 559 dollárt - kértek a "gigalomán" felhasználóktól.

"A digitális gyűjteményüket merevelemez tárolni kívánó felhasználók egyre nagyobb kapacitású és egyre megbízhatóbb meghajtókat keresnek" - indokolta a GB-ok utáni hajsza létjogosultságát John Rydning, az IDC merevlemezekre szakosodott piaci elemzője a BetaNews oldalán. Krishna Chander, az iSuppli vezető háttértár-specialistája is egyetért Ryding meglátásával, azonban úgy véli, hogy ezeknek a merevlemezeknek még legalább öt évre van szükségük, hogy megtalálják célközönségüket. A piacelemző cég álláspontja szerint a nem számítógépalapú alkalmazásokban (például a televíziókban) sokkal gyorsabban nő majd a merevlemezek felhasználtsága, mint a PC-k terén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bijesz #37
    Szalagra lehet archiválni, csak magánemberként kölcséges
  • dez #36
    Ha esetleg arra (is) reagáltál, amit én írtam: ez messze-messze nem minden, csak ami fontos volt nekem.
  • dez #35
    Ja, még csak x év múlva jönnek majd a holografikus tartalmak...
  • BlackRose #34
    Two Words... "Vista" & "Windows Media Center" persze USA.
  • BiroAndras #33
    A fontos adatok megőrzésére egy biztonságos megoldás van, az, hogy több másolatot tartassz róluk különféle adathordozókon. Nagy mennyiségű adatra persze ez túl drága.
    A filmek/zenék backup-olására jó módszer lehet, ha több ismerősödnek is megvannak ugyanazok. Ha ez nem jön be, akkor DC-n lehet szétnézni, ott sok régi cucc is elérhető. Szerintem ami igazán jó (érdemes visszaszerezni), az sokaknak meg kell hogy legyen.
  • Cruzifix #32
    Szerintem pár év múlva a TB is olyan lesz, mint a GB. A GB is mekkora nagy dolog volt... most pedig kevés. ;)
  • Akuma #31
    Az átlag ember nem vesz fel winyóra tévéről filmet... csak akkor abban az esetben, ha számítógépről tévétunerral meg tudja oldani! Egy olyan DVD felvevő (ami önmagában is drága), amiben ráadásul van egy hatalmas 1 TB -os winyó, az egyáltalán nem mondható átlag usernek valónak! Épphogy a tvtuneres megoldás lenne az átlag usernek a kifizetődő. Nem vagyok átlagon felüli, legfeljebb csak gondolkodásmódban
  • angol #30
    nem rólad beszélt hanem az átlagról, te természetesen átlagon felüli vagy :)
  • Akuma #29
    "A piacelemző cég álláspontja szerint a nem számítógépalapú alkalmazásokban (például a televíziókban) sokkal gyorsabban nő majd a merevlemezek felhasználtsága, mint a PC-k terén."

    Ekkora marhaságot! Honnan veszik, hogy a PC-mben nincsen TV-tuner és nem veszek fel éjjel nappal műsort a számítógép winyójára??
  • chungey #28
    Van 1általán biztonságos módszer az adatok hosszutávú tárolására? Én ilyen gyüjtögetös vagyok, és mikor megjelentek az olcsó cd-k és írók, örültem, hogy leválthatom az öreg vhs-t, akkoriban naivan azt hittem, hogy akár évtizedekig biztonságban lesznek az adataim, hisz mi baja lehet 1 alurétegnek müanyagba öntve?
    A minap elövettem pár 4-5-6 éves cd-t, és szomoruan tapasztaltam hogy fel sem ismeri a meghajtó nagyrészüket... Valamelyiknél ugy néz ki foltokban elpárolgott az aluréteg... (SONY). A Philipsek meg Tdk-k elég jol birták. De valahogy átverve érzem magam.
    Beleöltem nem kevés pénzt, de ha tudom h max 5évig birja, akkor eszembe se jut...
    A vinyokrol annyit h nemrég 1 másfél éves, de csak pár tucat órát használt samsung csak ugy bad sectoros lett, a c particio területén, de akkor is...
    A 2 éves Hitachim még jo, azaz majdnem... pár napja elszáltak a particiok csak ugy (!) 1 ujrainditás után. A win telepitö csak a c-t és a logikait látta, de abban már többet nem, ja és üresnek teljesen a vinyot... Na most ujraparticionálás, reinstall, pmagic, formázás, majd látom h a 100 gigás partivion már 80 giga foglalt! De nem látni semmit. Datagetback: minden ott volt, de nem sikerült visszahoznom semmit, biztos én bénáztam... De olyan ideges vtam, hogy ujraformáztam, minden eltünt... :(.
    Odalett 50 giga mp3, amiböl kb. 5000 szám nem volt kiirva, rest voltam menteni (de minek is, ott is meg vannak számlálva a napjai) és sok kiirásra váro divx.
    Sok zene nem lesz meg többet. Kiábrándultam a számitástechnikábol kissé...