Berta Sándor

Médiaforradalom zajlik az interneten?

Clay Shirky New York-i professzor szerint nem minden a világhálón publikáló felhasználó válik azonnal egy több milliós közönséget kiszolgáló műsorszolgáltatóvá.

A szakember úgy vélte, hogy ennél sokkal fontosabb, hogy a hasonlóan gondolkodó emberek egymásra találjanak. Shirky példaként Fehéroroszországot említette, ahol az ott élők érdekes megoldásokkal harcolnak Alekszandr Lukasenko államfő diktatúrája ellen. A fehérorosz elnök vaskézzel irányítja az országot. Az ellenzékieket rendszeresen zaklatják, letartóztatják, a kormányellenes tüntetések és bármilyen célú tömegrendezvények a 2006 márciusi demonstrációk óta hivatalosan tilosak. Akkor több ezren tiltakoztak a minszki Október téren a választási csalások ellen.

A helyi polgárok azonban ravaszak. Ugyanis 2006 októberében több tucatnyian jelentek meg váratlanul a téren, hogy közösen egyenek jégkrémet és fagylaltot. Nem voltak felszólalások, sem plakátok vagy hangos szólamok, csak néhány fagylaltot és jégkrémet fogyasztó fiatal. Lukasenko kormánya mégis annyira megrettent, hogy a csendesen demonstrálókat fekete ruhás biztonsági emberek vezették el a térről Az akciót a résztvevők SMS-ben és blogokban szervezték, utóbbiakban utólag számos fotót jelentettek meg. "Semmi sem bizonyítja jobban, hogy egy országban diktatúra van, mint az, hogy ha rendőrök fagylaltozó állampolgárokat tartóztatnak le. Ez a példa is jól mutatta, hogy az online médiák miként használhatók politikai demonstrációkra és tiltakozó akciókra" - mondta Clay Shirky.

A professzornak egyébként nemrég jelent meg a Here Comes Everybody - The Power Of Organizing Without Organizations című könyve, amelyben azt állítja: a világhálón nem jön létre tömegmédia. Ennek oka az, hogy a legtöbb blogger nem millióknak ír, hanem csak néhány ismerősének, barátjának. Ennek ellenére Shirky szerint napjainkban mégis egyfajta médiaforradalom zajlik az online világban. A világhálón ugyanis az elmúlt években egyenrangú partnere lett a nyomtatott sajtónak és a rádióknak.

"Egy internetet használó, azzal együtt élő társadalom teljesen más, mint egy világháló nélküli közösség. A hangsúly azonban nem a régi médiák újrafelfedezése, hanem a hasonlóan gondolkodók online koordinálásának lehetősége. Egy szabad társadalomban az új kommunikációs formákat általában elsősorban a szórakozásra használják. A jövőben azonban ez változhat, egyre nagyobb szerepet kaphatnak az online szervezett akciók" - nyilatkozta a szakember.

Clay Shirky egyébként az online, csoportos interakción és együttműködésen alapuló szoftverfejlesztés egyik legrégebbi szószólója, aki már 2001-ben állást foglalt a fájlcserélés kérdésében is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vajon kiki #20
    én visszahoznám a halálbüntetést, de csak a tömeggyilkosokra, háborús bűnösökre és a hazaáruló politikusokra szabnám ki.
  • rigidus #19
    Lefordithatnad.
  • gybfefe #18
    "Mutass barmit is ami fennmaradt es nem a mindenkori hatalmat szolgalta! " Jézus véres szive, szt.István rohadt jobb alsó karja és a karvajtőke töke mind a szegényember hagymás szalonnás bicskája olykor kinyílik piciny zsebükben a sértés és leszójjáka melódijákat. Énekeljünk, táncoljunk Ferenc testvérünkkel!
  • rigidus #17
    Sanyix
    > Én inkább a szélsőjobbra szavaznék

    sathinel
    > A kommunikáción ha változtatnak lehet én is szélsőjobbra szavaznék

    Nem tok mindegy kit szavaztok a szinpadra? A mediak es azok a gazdasagi tarsasagok akik a szindarabot rendezik tovabbra is ott ulnek. Probalj meg ugy "tetotol talpig becsulettel" beulni vezetoi szekbe es valtoztatni barmit is, hogy kozben a mediak remhirek terjesztesevel zsarolnak, a gazdasagi tarsasagok meg az orszagod tonkretetelevel. Se hadsereged, se szavad, se szovetsegeseid. Mit fogtok bevetni? Csunya szavakat?
  • rigidus #16
    > és belekeverik az egyházat a politikába.

    Ez egy mas kerdes. Az egyhazak evszazadokon at ezert tudtak fennmaradni, mert hagytak a hatalom embereit beulni a vezetoi szekekbe. Mutass barmit is ami fennmaradt es nem a mindenkori hatalmat szolgalta! Amit nem tudtak a maguk oldalara allitani azt eltapostak es felegettek az emlekevel egyutt.
  • rigidus #15
    > megérdemli egymást a tetű rendőr meg a békésen autót gyújtogató

    Nem vedeni akarom a gyujtogatokat, de gondolom azzal tisztaban vagy, hogy a TV szekhaz esete kiveteles eset volt es nem hasonlitanam a kesobbi esemenyekhez amikor mar nemely csoportok szandekosan provokaltak a rendoroket.

    A TV szekhazhoz egyszeru atlagemberek gyultek egyetlen fontos cellal: a televizio segitsegevel kozzetenni a kovetelesuket a kormanyvaltast illetoen es uj nepszavazas kiirasat kezdemenyezni. Bekuldtek az epuletbe nehany embert - akiket a tuntetok kepviselojuknek valasztottak. A kepviselok hosszabb varakozas utan sem tertek vissza. A rendorok felszolitottak oket, hogy menjenek el, mire ok ezt megtagadtak es kilatasba helyeztek, hogy addig ott maradnak amig a kepviselok vissza nem ternek es le nem adjak a kozszolgalati TV-ben a koveteleseiket. Tuntetni joga van mindenkinek igy jogallamban a tuntetes nem oszlathato fel semmilyen korulmenyek kozott amig az bekes. A kepviselok tovabbra sem tertek vissza es ekkor az idosebbek emlekeztettek az ottlevoket, hogy 1956-ban a radional ugyanigy kezdodott, ott akkor letartoztattak a koveteket a radio szekhazaban. Morgolodott a tomeg, a rendorok pedig tovabbra is probaltak elzavarni a tomeget. Az egyik rendor ekkor elovett egy konygaz palackot es az elotte allo bekes tomegre fujta (lasd videok). Ekkor riadtak meg az emberek.

    Ezek kozt az emberek kozt voltak olyanok is akiknek az egesz eletuk munkaja veszett oda az utobb egy evtized alatt, miota nem tudjak eladni a minosegi szolojuket, a bort, a minosegi magyar gyumolcsoket, a magas sikertartalmu gabonat mert a magyar atvevohelyek evek ota olyan aron veszik at, hogy veszteseget termelnek. Csak a pelda kedveert, te befektetsz valamibe 1 000 000 forintot, egy egesz even at minden nap kemenyen dolgozol erte, majd egy ev utan az orrod ele akarnak hajitani 100 000 forintot nagy "joindulattal". Csaladok szazezrei mentek igy tonkre Magyarorszagon.

    Es amikor ezek az emberek az egyetlen remenysugarat, az egyetlen eselyt abban latjak, hogy osszegyuljenek, kivalasszanak nehany embert maguk kozul, hogy tegyek kozze a szandekukat egy jobb jovo iranyaban es az egesz jovojuket erre az egy kartyara teszik fel, mit gondolsz mi tortenik amikor mindez kudarcba fullad es a "jovojuk" nem ter vissza? Minden csak nem esszeru gondolkodas es az evek alatt felgyulemlett keseruseguk egyetlen pillanat alatt indulatta valik.

    Ki a felelos azert, hogy emberi sorsok nyomorodjanak meg olyan szinten, hogy idaig fajuljon a helyzet?
  • rigidus #14
    vagy --> vagyok
  • rigidus #13
    > Igenis demokrácia van, mert előbb dobhatnak a magadfajták követ és csak utána rugdossák meg őket a rendőrök.

    1. En nem vagy "magamfajta".
    2. Nem ertek egyet semmifele eroszakkal - teljesen mindegy, hogy ki kezdemenyez.
    3. Az "egyoldalu felveteleket" az m1, tv2, rtl, stb-n lathatod. Ezeken az "egyoldalu felveteleken" pedig azt amit ott ugyesen kiolloztak.

    > Igenis demokrácia van

    Ilyen orszag a vilagon sehol sincs.
  • Sanyix #12
    Hát vannak olyan kormányok ahol azért törődnek az emberekkel, és egy ilyen hatására, sőt akár az elkúrtuk program hatására lemondanak, de ezeket csak erőszakkal lehetne kirobbantani a parlamentből. Nem így ahogy csinálják, hanem határozottan durvábban, és célzottabban. pl politikusok megverése, esetleg olyan kennedy-s szerű orvlövészes kivégzés, és akkor úgy befosnának és lemondanának, hogy a következő is figyelne magára mert tudná mi jön ha elkanászodik... vagy esetleg olyan lépne a helyébe, aki nem is gondolkozik ügyeskedésen, és tudja hogy nincs félni valója.
  • sathinel #11
    A kommunikáción ha változtatnak lehet én is szélsőjobbra szavaznék mint erre a tücsök bandára. De inkább ez a semmit nem csinálnak mint kimegyünk az utcára és mindent összetörünk, zúzunk és nekünk lessz igazunk mozi. Ha nekem sem tetszik valaki felgyújthatom a lakását, autóját? ez a korrekt viselkedés? Ezentúl akkor elfogadott hogy ha nem megy ésszel erővel oldjuk meg a problámáinkat? Akkor elég szép jövő elé nézünk. Ez miatt a mostani politikusok nagyrészére nem szavaznék. Bármilyen kis párt ami korrektül előadja magát, és van is terve azon kívül hogy valamelyik nagypártal összeáll, arra fogok szavazni.