Gyurkity Péter

1 dolláros Eee PC jön európában

Az Asus tervei között szerepel Japán után az európai mobilszolgáltatókkal való együttműködés, amelynek révén a 3.5G szolgáltatások mellé kaphatnánk szinte ingyen egy-egy példányt. Legújabb változatuk már nem Eee néven érkezik.

A cím alapján azt gondolhatnánk, hogy a cég illetékesei napszúrást kaptak, ám a helyzet nem ilyen egyszerű. Az Asus ugyanis Japánban már korábban megpendítette a fenti gondolatot és arra a következtetésre jutott, hogy megérné piacra dobni a nettopokat bizonyos szolgáltatások mellett, egyfajta speciális bundle csomag keretében. A szigetországban 100 jent kérnének a készülékekért, Európában pedig 1 dollár a cél.

Az Eee család tagjai egészen pontosan a mobilszolgáltatók által kínált vadonatúj 3.5G szolgáltatásokat egészítenék ki, ezzel pedig mindössze a fenti értékkel, vagyis 1 dollárral emelkedne azok ára. Az új előfizetők így gyakorlatilag ingyen juthatnak majd hozzá a nettopokhoz, ezzel is növelve az Asus előnyét az egyre szaporodó riválisokkal szemben. Természetesen nem a legújabb változatokat adnák ily módon ki a kezükből, Japánban például az E-Mobile a 701-es modellt, vagyis az első verziót kínálná az érdeklődőknek, amely iránt nyilván amúgy már nem mutatkozik túlzottan nagy érdeklődés a piacon.


A Fujitsu aprósága

Európában jelenleg a T-Mobile és a TNT jöhet szóba elsődleges partnerként, ez a két szolgáltató most is kiváló kapcsolatot ápol a céggel. Az Acer eközben szintén hasonló terveket szövöget, a bundle csomagok ötlete nekik is megtetszett, ám az elképzelés megvalósításához először le kell küzdeniük a most mutatkozó processzorhiányt - a forrás szerint ezt követően indulhat meg a munka a terveken.

A napokban az is kiderült, hogy az Asus immár az Eee név elhagyásával dobja piacra legújabb változatát, az S101 jelzésű készüléket. Azért döntöttek így, mert a 64 GB-os SSD háttértárolóval szerelt nettop ára már kívül esik a kívánt tartományon, ez ugyanis eléri a 900 dollárt (700 dollárt azoknak, akik megelégednek a 32 GB-os változattal). A burkolat alatt az Intel Atom processzora kapott helyet, a kijelző mérete pedig 10,2 hüvelyk. A megjelenés szeptemberben esedékes.

A Fujitsu szintén készül az Amilo Mini elnevezésű készülékkel, amelyről július végén egy rövidke videó is napvilágot látott. Az Atom chip itt is 1,6 GHz-en fut, operációs rendszerként pedig a Windows XP Home kapott helyet a gépen. Több részletet a cég nem hajlandó elárulni, ezzel ugyanis a hónap vége előtt esedékes IFA-kiállításig szeretnének várni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #6
    Akkor is el vagy tévedve. :)

    A cikk 2. bekezdésének 2. mondatához: a szerző figyelmébe ajánlanám a vessző mondatrészeket elválasztó szerepét. A mondatrészen belüli felsorolásnál tényleg nem előírásszerű a vessző az és elé, de az egy másik eset. (Azért szólok, mert ezt már a 10. cikkben tapasztalom itt.)
  • passatgt #5
    csak az alkatrészek előállítási költségről beszéltem;)
  • kvp #4
    "mondjuk előállítási költsége nem sokkal több"

    Legalabb 100 dollarnyi alkatresz van a legyegyszerubb modellben is. Ehhez jon meg hozza a tervezes, a gyartas, a szallitas es a marketing koltseg. A ceg haszna olyan 2% korul van. Az asus-nal olcsobban mar csak veszteseggel lehet adni. (vagy ha valaki vegre hajlando lenne system on a chip-es x86-osokat gyartani)
  • passatgt #3
    mondjuk előállítási költsége nem sokkal több
  • ocsieu #2
    Úgy értem: milyen áron (és hány éves hűségnyilatkozattal) lesznek a netcsomagok.
  • ocsieu #1
    Az ötlet jó, csak az a kérdés, milyen áron, illetve az újabb nettopokat is beveszik-e majd a kínálatba... Aztán majd lehet unlockolni a 3G modemeket a készülékekben...