Gyurkity Péter

A britek kiadnák a NASA-hackert

A brit felsőház bírái még a tervezett időpont előtt meghozták döntésüket, és elvetették a hacker fellebbezési kérelmét. Gary McKinnon így már csak az európai emberi jogi bíróságon kerülheti el a legrosszabbat.

A Five Law Lords testület bírái némi meglepetéssel szolgáltak a mai napon, miután a korábban meghirdetett szeptemberi időpont helyett gyorsan letárgyalták az ügyet és egyhangúlag elvetették a fellebbezési kérelmet. Ezzel az Egyesült Királyság részéről lezártnak tekintik a jogi csatározást és kiadnák a NASA és a Pentagon rendszereibe behatoló brit férfit, aki azonban egy utolsó szalmaszálba kapaszkodva szeretné elkerülni azt.

McKinnon saját bevallása szerint 2001 és 2002 során barátnője nagynénje otthonából jutott be a szuperbiztosnak vélt rendszerekbe. Ott igen érdekes anyagokra bukkant, a szokásos katonai és űrkutatással kapcsolatos dokumentumok mellett állítása szerint UFO-megfigyelésekre, együttműködésre és titkos bolygóközi küldetésekre utaló nyomokat is talált. Az Egyesült Államok azzal vádolja a férfit, hogy akciójával óriási károkat okozott, McKinnon azonban ezt mindvégig tagadta, hozzátéve, hogy pusztán kíváncsiság vezérelte és maga is meglepődött, hogy milyen könnyen bejutott.

A férfi védői azzal az indokkal fellebbeztek, hogy az USA már korábban vádalkut kínált, és meglehetősen nagy különbséget tennének így lehetővé a büntetést illetően - amennyiben McKinnon beleegyezne a kiadatásba. A hacker így megúszná 3-4 évvel, ellenkező esetben azonban akár 70 évet is kaphat, ami gyakorlatilag életfogytiglan tartó börtönt jelentene. Érdekes, hogy az Egyesült Királyságban mindvégig nem emeltek vádat a férfi ellen.

Az utolsó esély tehát az európai emberi jogi bíróság, amely még megtagadhatja a kiadatást. Amennyiben ez nem sikerül, a hacker mindenképpen amerikai bíróság előtt lesz kénytelen felelni tetteiért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wOlFbYTe #50
    Naná, emeljék feljebb a büntetési időket. Tudtad, hogy a Te pénzedből élősködnek a börtönlakók? Több bent töltött idő -> nagyobb költség. Nekem semmi kedvem fizetni az ő ételüket, szállásukat. Egyszerűen gyakoribb lehetne a halálbüntetés - sokan meggondolnák kétszer is, hogy megtegyenek-e olyan dolgokat, amivel másokat megkárosíthatnak. Legyen az akár hacker, gyilkos, díler, pedo vagy bármi más.
  • homeless #49
    A te logikád szerint aki meg tilosba átmegy az úton az kapjon 5 évet.
  • Beepitettember #48
    Ez a baj az egésszel, hogy mindig csak 1-2 évet kapnak... kicsit feljebb kéne tolni a letöltendő büntetések idejét... és majd az nagyobb visszatartó erő lenne.
  • Beepitettember #47
    Illetve drogkereskedő bocsánat..
  • Beepitettember #46
    "Szal szerinted eletfogytiglan az megfelelo buntetes 1 amator hacker idiotanak, de 1 drogkereskedonek meg eleg a 20ev"

    Nem...
    A hacker kapja csak meg a 70 évet ami jár a gyilkosnak meg 220 év kéne...
  • Tetsuo #45
    Szal szerinted eletfogytiglan az megfelelo buntetes 1 amator hacker idiotanak, de 1 drogkereskedonek meg eleg a 20ev..
  • Tetsuo #44
    te el vagy tevedve de nagyon.
  • Beepitettember #43
    "A büntetés nagyságát helyeslőknek szívből kívánom, hogy a legkisebb hibájukért, emit elkövetnek majd az életükben (mert ugye olyan ember nincs, aki sohasem hibázik...) vágják őket életük végéig hűvösre."

    Mi köze ennek a legkisebb hibához?
    Ezt amit csinált ez a gyökér szerinted egy "kis hibához" lehet hasonlítani?
    Ne nevettesd már ki magad :-)

    Fogadd örökbe ezt a gyökér hackert ha ennyire véded:-)
  • Timbu #42
    Természetesen mindenkinek felelni kell a tetteiért, azonban 70 év igencsak túlzásnak tűnik. A büntetés nagyságát helyeslőknek szívből kívánom, hogy a legkisebb hibájukért, emit elkövetnek majd az életükben (mert ugye olyan ember nincs, aki sohasem hibázik...) vágják őket életük végéig hűvösre.
  • vajon kiki #41
    tömören ez a véleményem a hazugságszolgálatásról