Gyurkity Péter

Google-eBay-PayPal szövetség az adathalászat ellen

A három cég most közös megoldással szeretné minimalizálni annak lehetőségét, hogy a Gmail felhasználók újabb hamis üzeneteket kapjanak kézhez, amelyekben adataikra vadásznak.

Az elektronikus levelezésben állandó problémát jelent a kéretlen üzenetek áradata, amely az elmúlt néhány évben olyan további megoldásokkal egészült ki, amelyek már kifejezetten a címzett személyes adataira vadásznak és különféle trükkökkel igyekeznek kicsalni azokat a célszemélyekből. Az ötlet kézenfekvő, hiszen az emberi hibák kihasználása a legkönnyebb és az óvatlan felhasználók tízezreinek lépre csalásával gyorsan juthatunk bizalmas információkhoz.

Az ágazaton belül szinte külön szegmenst képeznek azon üzenetek, amelyek kifejezetten a PayPal, illetve az eBay nevében érkeznek a levelesládákba világszerte, abban a reményben, hogy további azonosítókat és jelszavakat tudnak kicsalni a gyanútlan internetezőkből. Szinte mindenki kapott már valamilyen üzenetet a két cég nevére nagyon hasonlító címekről, sokszor még olyanok is, akik egyik szolgáltatást sem vették még igénybe. Nem vitás, hogy sokan bedőlnek ezen módszereknek és az adatokra utazók sikereket értek és érnek el - ezt igyekszik most kivédeni a három partner, mégpedig a Gmail levelező szolgáltatás biztonságának fokozásával.

Ennek érdekében pedig a Google oldalain integrálják a DomainKeys nevű szervezet által kidolgozott DomainKeys Identified Mail (DKIM) technológiát, amely kifejezetten az eBay és a PayPal nevében fellépő külső támadók esélyeit minimalizálja. Reményeik szerint ezzel a Gmail felhasználók millióinak életét könnyíthetik meg, a biztonság fokozásával pedig jelentős mértékben csökkenthetik, vagy akár lenullázhatják az ilyen jellegű üzenetek számát.

Ez persze az eBay és a PayPal számára is jól jöhet, hiszen ezzel saját szolgáltatásuk is biztonságosabbá válik. Meglátjuk, mi lesz erre a másik oldal válasza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Markez #1
    Remélem sikerrel járnak mert rendszeres ebayes és paypal felhasználó vagyok és rendszeresen elcsípek adatlopós emaileket, amiket nem hiszem hogy sok reménnyel de azért mindig jelentem a paypalnél.az még jobb lenne ha nem csak a gmaillel működne ez a rendszer.sok sikert.