Berta Sándor

Pénztárgépekbe épített chipekkel ellenőriznék a forgalmat

Peer Steinbrück német pénzügyminiszter új javaslattal állt elő, amelynek köszönhetően megszüntethető lenne az egyes boltokban a forgalmi adatok meghamisítása és ezáltal az adócsalás.

A 21. században már szinte minden elektronikus úton történik, nem képez kivételt ez alól az adóbevallás sem. A német kormány szerint azonban sok kereskedő tudatosan kevesebb bevételt vall be, ezzel pedig a központi szövetségi költségvetés eurómillióktól esik el minden esztendőben. Peer Steinbrück ezért módosítaná a törvényeket és arra kötelezné a kereskedőket, hogy minden egyes pénztárgépet szereljenek fel a forgalmat és az ÁFÁ-t regisztráló chipekkel, amelyeket a pénzügyminisztérium rendszeresen ellenőrizne. A változások részét képezik annak a csomagnak, amelynek az elfogadásával a német kormány vissza akarja szorítani a feketemunkát és az adócsalásokat. A javaslatokat a szövetségi kabinet várhatóan július 30-i ülésén fogadja majd el.

"Ez csak még nagyobb bürokráciát jelentene és a befektetési költségek meghaladnának minden eddigi mértéket" - tiltakozott azonnal az ötlet ellen Birgit Müller, a Német Kiskereskedők Szövetségének (HDE) adószakértője. A vállalatok nyílt levélben támadták a tervezett változtatásokat, többek között azért bírálták a minisztériumot, mert az túl rövid határidőt ad nekik az átállásra. A szövetségi pénzügyminisztérium szóvivője ugyanakkor visszautasította a kritikát, mondván azt lehet mondani, hogy még mindig túl nagy a bürokrácia, de a gazdasági élet szereplőinek tudomásul kell venniük, hogy nincs adóigazgatás bürokrácia nélkül.

Az ötlet egyébként nem új, először 2004-ben merült fel és azóta időről időre újra előbukkan. A chipek felszerelése pénztárgépenként a kereskedők szerint több mint 1000 euróba kerülne, míg a leolvasó készülékek ára körülbelül 50 euró lenne. Ráadásul nem minden pénztárgépet lehetne módosítani, az új eszközök beszerzése pedig újabb és még nagyobb költségeket jelentene a bolttulajdonosoknak. A változás ellen a taxisok is tiltakoztak, mondván a chipek beépítésével nekik is át kellene állítaniuk az óráikat, hogy azok képesek legyenek automatikusan mutatni a forgalmukat és az ÁFÁ-t.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mad mind #2
    Mert utólag saját költségen kell módosítani a pénztárgépeket. Ha alapból benne lenne, akkor kisebb lenne a felháborodás is.
  • Xmas76 #1
    Nem értem, mi ebben az extra. A magyarországi pénztárgépekben is van "fekete doboz", amely regisztrálja, megőrzi a napi zárás összegét és annak ÁFA tartalmát.

    A németek ezen akadnak ki, ami máshol már szinte a kezdetektől működik?