MTI

McAfee: napi 70 reklámlevelet kapunk

Levélszemétszűrő program nélkül naponta átlagosan 70 kéretlen elektronikus levelet (spam) kapna minden internetező - mutatta ki egy biztonsági szoftvereket fejlesztő cég kutatása.

A kísérlet résztvevői üzenetszűrő biztonsági program nélkül interneteztek egy hónapon keresztül. A szakértők azt vizsgálták, hogy a négy hét alatt mennyi és milyen típusú kéretlen levél érkezik a postafiókokba. Az eredmények ország szerinti bontása azt mutatja, hogy az egyesült államokbeli internetezők vannak a legnagyobb veszélyben; az amerikai felhasználók egy hónap alatt átlagosan 23 233 spamet kaptak, míg a második helyen álló brazilok nagyságrendekkel kevesebbet, 15 856-ot, a legkevésbé spamveszélyes Németországban internetezők postafiókjába pedig 2331 kéretlen levél érkezett.

A legtöbb spam pénzügyi, egészségügyi, vagy felnőtteknek szóló, szexuális jellegű szolgáltatásokat és termékeket reklámozó üzenet. Gyakori az oktatási és az informatikai vonatkozású kéretlen reklámüzenet és az ingyenes szolgáltatásokat vagy termékeket népszerűsítő spam is. A teljes spamállomány 8 százaléka úgynevezett phishing mail, vagyis adathalászati próbálkozás; olyan levél, amelynek feladója megbízható partnerként igyekszik bemutatni magát és személyes adatokat - például bankszámlaszámot, jelszavakat - próbál kicsalni a címzettől.

"A kísérlet során számos résztvevő gépe lelassult. Ez azt jelenti, hogy internetezés közben a tudtuk nélkül ártó célú programok töltődtek a számítógépekre" - mondta Guy Roberts, a vizsgálatot végző McAfee európai igazgatója. "A résztvevők a legkülönbözőbb társadalmi rétegekből, foglalkozási ágakból és számos országból csatlakoztak a vizsgálathoz. Tisztában voltak vele, hogy mire vállalkoznak, de még így is sokkolta őket a postafiókukat elöntő spamáradat."

"Az eredményekből világosan látszik, hogy a spam nem apró kellemetlenség, hanem a számítógépes bűnözéssel összefüggő, gyorsan növekvő veszély, amely soha nem fog megszűnni és csak menedzselni lehet és védekezni ellene" - mondta a szakember a brit BBC honlapján megjelent beszámoló szerint.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #4
    Nekem ezt egy perl script csinálja, évek óta, napi bontásban. De a szám az kb stimmel :), este megcirógatom az inode-ját hogy van olyan jó, mint egy fizetett McAfee alkalmazott és kap pár extra elektront is.
  • BB7 #3
    De.. baszki! Mit csinál 1 ien "Szakértő"?
    Ül egy McAffe nélküli gép elött regisztrál mindenhova rákattint a "FreeLotto" meg a "Win american GreenCard"-ra és ott is regisztrál! xD
  • Vorpal #2
    "szakértők azt vizsgálták, hogy a négy hét alatt mennyi és milyen típusú kéretlen levél érkezik" - az ilyen szakértő mit végzett, hogy lehet ilyen munkahelyre kerülni, és mennyit kap ezért?
  • BB7 #1
    Hát perszee... xD