MTI

Meghibásodott az érettségi informatikai rendszere

Meghibásodott az érettségi dokumentumok kiállítását szolgáló informatikai rendszer, ez azokat az intézményeket érinti, amelyekben már szerdán befejeződtek a szóbelik, és ekkor adták volna ki a bizonyítványokat - értesült az MTI szerdán középiskolai forrásból. Az oktatási tárca sajtóirodája megerősítette az MTI értesülését, közlése szerint az Educatio Kht. szoftvere hibásodott meg, de nem történik jogsértés, ha nem adják ki szerdán az érettségi bizonyítványokat.

A most meghibásodott informatikai rendszer segítségével állítják ki az érettségi törzslapokat - mondta el egy, a neve elhallgatását kérő iskolaigazgató. Mielőtt a bizonyítványt kiosztják a diákoknak, a törzslapot, magát a bizonyítványt és az egyéb adminisztrációban szereplő jegyeket össze kell olvasni, és hitelesíteni kell. Ha az adatokat nem lehet bevinni a rendszerbe, majd a törzslapokat kinyomtatni, akkor nem tudják vállalni a bizonyítvány hitelességét. Hozzátette: a rendszer a nap folyamán többször is lefagyott, majd újraindult, és szerda délután sem működött megfelelően.

A meghibásodás azokat az intézményeket érintheti, amelyekben szerdán már befejeződnek a középszintű érettségi szóbelik, és ezen a napon adnák ki a bizonyítványokat. Az ország valamennyi középiskolájában ezt az informatikai rendszert használják az érettségi dokumentumok kiállításához. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) sajtóirodája az eset kapcsán annyit közölt az MTI-vel: az iskoláknak a vizsgaeredményeket elektronikus formában kell rögzíteniük. Az e célra szolgáló informatikai rendszer átmeneti zavara miatt azonban a rögzítés lelassult.

Az érettségi vizsgaszabályzat nem tartalmaz olyan rendelkezést, amely alapján az érettségi bizonyítvány kiadásának a vizsga napján meg kell történnie, így nem követ el jogszabálysértést az az iskola, amely nem azon a napon adja át az érettségi bizonyítványt a sikeres vizsgázónak - tartalmazza az OKM közleménye. Az informatikai rendszer helyreállítási munkálatai folynak, a rendszert működtető Educatio Kht. az iskolák megértését és türelmét kéri.

"A mai nap a szóbeli érettségi vizsgák megszervezése zavartalan volt. A vizsgázók meghallgatása, tudásának értékelése, vizsgaeredményének megállapítása a hatályos vizsgaszabályzat szerint megtörtént. A vizsgáztatók az érettségi vizsgát zavartalanul lebonyolíthatták" - írta közleményében a szaktárca. A szóbeli érettségi vizsgák június 5-én kezdődtek. A diákok június 11-ig emelt szinten adtak számot tudásukról, a középszintű szóbeliket június 16. és június 27. között tartják.

Az idén 124 415 vizsgázó jelentkezett érettségikre, néhány kivételtől eltekintve mindannyian tesznek szóbeli vizsgát. Középszinten 1134 középiskolában szerveznek szóbeli érettségit, a diákok 3.388 bizottság előtt felelnek. Az Oktatási Hivatal 181 vizsgahelyszínen tart emelt szintű szóbeli vizsgát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vorpal #7
    talán az is elég lenne ha megfelelő szakembereket alkalmaznának - láttam én már dilettáns fiatalt is eleget.
  • akyyy #6
    nem vén nyugdijasokat kéne alkalmazni, hanem megfelelő szakembereket akik a korhoz illő tudással rendelkeznek nem valami rendzserváltás előtti időkkel. lol
  • torcipepe #5
    egy csak fiúkból álló osztályban sajna nincsenek miniszoknyás lányok :(
    de mindenesetre másfél órás késéssel megkaptuk.
  • Vorpal #4
    Délutáni programnak meg miniszoknyás lányok nézésére jó program az érettségi - hálistennek ahogy a diplomát, ugy az itt megszerzett tudást sem fogják seholsem számonkérni - igy tulajdonképpen tényleg tökmindegy mikor adják oda a cetlit.
  • 0Hanga #3
    Sajnálom azt aki ezért a bénna hibáért nem kapja meg az éretségiét s mondjuk ott kell maradnia az iskolába, amikor én kaptam még kézzel írták, az szebb is volt.
  • CSiPet89 #2
    Mi meg meg se kaptuk!!! Ma mehetek vissza 4re. De még arra se voltak képesek, hogy legalább elárulják az eredményeinket, mer hogy valami szabály ellenes!
    Erre hazaérve, rádió már bemondta, hogy több iskolában papírcetlin adták oda ki mit alkotott! :@
  • GYUFo #1
    Nálunk is volt leállás, így végül 16 óra helyett 17:30kor kaptuk meg a bizonyítványt. De legalább megkaptuk. ;-)