MTI

Magyar gólyakamerát figyel a világ

A Magyar Madártani Egyesület új, Nagyhalászban található gólyafigyelő kamerája bekerült az EarthCam legjobb tíz webkamerája közé.

A világszerte működő webkamerák egyik legnagyobb tematikus gyűjteményének, az EarthCamnek a jelmondata: Where The World Watches The World, vagyis ahol a világ nézi a világot. Ennek megfelelően számos webkamera tekinthető meg a honlapon, és ezekre a látogatók szavazhatnak. Kifejthetik mennyire elégedettek a látvánnyal, a technikai megvalósítással, a kamera nyújtotta élménnyel. "Ma kaptam egy emailt az EarthCam honlap fenntartóitól, amelyben gratuláltak ahhoz, hogy a nagyhalászi gólyakameránk bekerült a TOP 10-be. Ez igazán örömteli hír, hiszen mindössze hat napja regisztráltam a világszerte ismert honlapon három kamerát" - fogalmazott Nagy Károly, a Magyar Madártani Egyesület munkatársa. A nagyhalászi kamera az EarthCam oldalán érhető el.

A Magyar Madártani Egyesület (MME) a gólyák védelme érdekében kiemelt kampányt indított, amelynek részeként idén két új webkamerát helyezett ki. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található Nagyhalászban a református templom tornyán, valamint a Pest megyei Tápiógyörgye egyik villanyoszlopán kaptak helyet a készülékek, amelyek segítségével nemcsak a Magyar Madártani Egyesület munkatársai, hanem az internetezők is nyomon követhetik mi zajlik a gólyafészkekben. Ehhez csupán a www.golya.mme.hu című honlapot kell meglátogatniuk. A weboldal további érdekessége, hogy az MME szakemberei webnaplón (blogon) rendszeresen közlik a madarakkal kapcsolatos legfrissebb információkat és a látogatók feltehetik nekik kérdéseiket.

Magyarországon 2008-tól összesen kilenc webkamerán figyelik a gólyákat, ebből nyolcat fehér, egyet pedig fekete gólya fészke közelébe tettek. Magyarországon mintegy 4800-5000 gólyapár költ. Fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 100 ezer forint.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FoodLFG #11
    Hát ja XD
    (most valami etetés megy. hozott valami városi patkányt és odaadta a kiscsirkéknek :D)
  • ilyr #10
    Na én ezt nevezem webkamerának:
    http://www.turmfalke.ch/live_cam.htm

    Úgy láccik a Magyar Telekomnak nincs meg a kellő technológia a szinvonal biztosításához... :)
  • DJ Boss #9
    Rosszul emlékszem, a fehér gólya midnig is ennyi volt (legalábbis jóidejeÖ. :)
    A fekete az félmillió...
  • god25 #8
    Jól nyomják így hajnla 1kor. :D
  • DJ Boss #7
    Én úgy emlékeztem, hogy negyedmillió HUF egy gólya, mióta ér kevesebbet???
    A fekete meg több volt.
  • szarvasdinnye #6
    ez de tuti.
  • FoodLFG #5
    Ahhoz jobb net is kéne. A telekom meg már az ISDN-nél leragadt..
  • akyyy #4
    ha a magar telekom a támogató, ennyire nem érig meg egy picivel drágább kamerát odaszerelni?
  • Sanyix #3
    bisztoss lassú a nettye
  • kalmarattila #2
    Nemtudom melyiket nézted, de nekem a http://golya.mme.hu/golyakamera/kamera.php?c=halasz linken "Képfrissítés gyakorisága / Refresh frequency : 2-5 sec", és úgy is van...