MTI

Átadjuk az amerikaiaknak terrorista adatbázisunkat

A kormány szerdán jóváhagyta az információcseréről szóló magyar-amerikai megállapodást tartalmazó törvényjavaslatot, amelyet - sürgős tárgyalást kérve - benyújt az Országgyűlésnek.

Az Amerikai Egyesült Államokkal az ismert vagy feltételezett terroristák kiszűrésére szolgáló információk cseréjéről szóló megállapodás alapján a két ország hozzáférhet egymás, terroristákról vezetett adatbázisaihoz. April Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete és Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter kedden írta alá a megállapodást. A megállapodás értelmében a felek a terroristák kiszűrésére szolgáló információt adnak át egymásnak, kivéve, ha az átadó fél úgy ítéli meg, hogy az információ átadása belső jogával vagy nemzeti érdekeivel ellentétes lenne.

A megállapodás értelmében a magyar fél hozzáférhet az Egyesült Államok Terroristák Kiszűrésére Szolgáló Központján (U.S. Terrorist Screening Center, TSC) keresztül a terroristák kiszűrésére szolgáló információkhoz. Az amerikai fél pedig a Nemzetbiztonsági Hivatal terroristák azonosítására szolgáló adataihoz férhet hozzá.

A megállapodás alapján átadott, terroristák kiszűrésére szolgáló információ - vagyis az alapadat - tartalmazza a személy teljes nevét, ismert álneveit, születési helyére és idejére vonatkozó adato(ka)t, útlevélszámát vagy más személyazonosító okmányának számát vagy számait, és amennyiben ismertek, jelenlegi vagy korábbi állampolgárságára vonatkozó adatok is átadhatók. Bármely más rendelkezésre álló, azonosításra szolgáló, információt - például olyan biometrikus azonosítókat, mint az ujjlenyomat és fénykép - is át lehet adni, amennyiben törvény lehetővé teszi, és az átadó fél úgy ítéli meg.

A kedden aláírt megállapodás feltétele Magyarország vízummentességének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzed001 #5
    Istenem, gyermeki ártatlanság ... felüdítő :) Mellesleg nem enyhén politikai vizekre evezel, de mivel úgyis alig van forgalom, válaszolok (én kérek elnézést).
    Azt ugye tudod, hogy a terroristának tekintett és szervezett bűnözésben részt velő személyeket tartják megfigyelés alatt (telefon és internet lehallgatás, követés, besúgók, beépülés, ...)
    Nos, lehet én vagyok tájékozatlan, de eddig csak arról hallottam, hogy a nemzeti érzelműeket lehallgatják (meg az állami hivatalokat némelyiket vagy mi, mostanság derült ki), követik bármerre mennek (nem egyszer elbeszélgetett valaki ugyebár béna megfigyelőivel), megpróbáltak a közelébe férkőzni illetve áljogi úton ellehetetleníteni ......
    Érdekes, valahogy sose hallani olyanról, hogy xy maffiát tartották huzamosabb ideig megfigyelés alatt, beépültek és lecsuktak 20-30 maffiózót/kápszer kereskedőt, lefoglaltak többszáz fegyvert és több tonna narkotikumot. Te hallottál már ilyenről? Merthogy vannak, tombol a szervezett bűnözés, de az valahogy nem elégséges a megfigyeléshez sem.
    Továbbá érdekes, hogy korrupt vezetők (mivel ilyen megfigyelések eleve nem is voltak, vagy bratyik elintézték) megfigyelését követő államilag indított eljárások sem nagyon vannak, mindig pár civil borítja ki a bilit a médián keresztül, és ebből lesznek a nagy ügyek és VÉGRE nyomozások (Zushlag).
    Amiket felsoroltál csodás, válaszolok egyesével:
    MTV ostroma: ugye te se gondolod komolyan, hogy azok terroristák voltak? Miért? Mert akkor Petőfi is terrorista volt. Ezt pedig magyar ember ne merje a szájára venni!
    Mór: ezt most komolyan fel merted hozni? Hol volt ott rendőri megfigyelés, hol végezte ott egyáltalán a rendőrség a munkáját? Fogták és bevarrták az első két gazembert akit találtak, jaaaa, hogy nem azok voltak, kit érdekel. A valódi nyomravezetőt meg lesittelik. Remek.
    Robbantgatnak? Kik? Hol? Utolsónak ha jól emlékszem kézigránátot dobtak egy "vállalkozó" kocsijára, vagy házára. Azóta semmi. Persze tettes sehol. Ja hogy maffiaügyekben nem mernek kutakodni se a zsaruk kérem ....
    És mivel a rendőrség átment Államvédelmibe, ezért ITT az aktuális rezsim ellenségei (rendszerváltók) a terroristák. Itt nem ellenzék, hanem ellenfél. Van egy olyan tippem, hogy 10x akkora anyagot gyűjtöttek már egy szerencsétlen pólóboltosról, mit Zushlagról és bűnbandájáról, vagy mint a pesti alvilágról
  • Vorpal #4
    Abban a pillanatban hogy ez megtörténik - engem elönt a boldogság.
  • Csaba42 #3
    A tüntetéseken is nyilván köveknek tűnő tojásokkal dobálták a rendőröket (ha már a dobálásnál tartunk); sőt, vízipisztollyal lövöldöznek itthon (pl. móri bankrablás), és poénból robbantgatnak néha napján. Burokban élsz amúgy, vagy mi?
  • mrzed001 #2
    Na Tomcatnek most már esélye sem lesz ellátogatni amcsikhoz.
    Képzelem az amcsik tekintetét amikor lekérik a legmegfigyeltebb numero uno magyar terrorista "bűnlajstromát" : tojásdobálás, kürtölés, szabadon hordható gázspray viselése ... (és ez a legelvetemültebb magyar "terrorista" állambácsi szerint) ... nem is csoda ha már októberben már vízum nélkül mehetünk amcsikhoz
  • tar86 #1
    Puff neki