MTI

Bush: mobiltelefonokat lehet küldeni Kubába

George Bush amerikai elnök szerdán bejelentette, hogy az amerikaiak nemsokára mobiltelefonokat küldhetnek ajándékba kubai rokonaiknak.

Ha a szigetország vezetése megbízik a kubaiakban annyira, hogy lehetővé teszi a mobiltelefonok használatát, akkor a szólásszabadságot is engedélyezni kell számukra - hangoztatta. Dan Fisk, a nemzetbiztonsági tanács egyik igazgatója közölte, hogy Washington nem lazít a Kubával szembeni gazdasági embargón, csak az ajándék mobiltelefonok küldésének engedélyezéséről van szó. Az intézkedést a következő hetekben dolgozzák ki, egyelőre nincs jelzés arról, hogy Havanna beenged-e majd mobiltelefonokat az Egyesült Államokból.

Bush abból az alkalomból beszélt a Fehér Házban, hogy a szigetország ezen a héten ünnepli függetlenségének 106. évfordulóját. Elmondta, hogy a kubaiaknak már engedik, hogy mobiltelefonokat, DVD-lejátszókat és számítógépeket vásároljanak és 2010-ig állítólag kenyérpirítókhoz és egyéb cikkekhez is hozzájuthatnak. Az amerikai elnök úgy vélte, a kubai rezsim megfelelő lépéseket fog tenni annak érdekében, hogy a változások érezhetőek legyenek, ha komolyan gondolja az életszínvonal javítását.

A világ a kubai vezetést figyeli - hangsúlyozta az amerikai elnök. Megítélése szerint a változás kezdetét jelenthetné, ha Kuba folytatná az eddigi lépéseket, hozzáférést biztosítana az információkhoz, jelentős gazdasági reformokat hajtana végre és tiszteletben tartaná a politikai és emberi szabadságjogokat. "A tapasztalatok szerint ez a rezsim azonban nem szándékozik ilyen lépéseket megtenni. A legutóbbi gesztusok csak kegyetlen tréfának tűnnek a régóta szenvedő nép rovására" - fogalmazott.

Raúl Castro kubai elnök, aki februárban vette át a hatalmat idős bátyjától, Fideltől, áprilisban tette elérhetővé a kubaiak számára a mobiltelefonos hálózati szolgáltatásokat. Dana Perino, a Fehér Ház szóvivője elmondta, hogy az amerikaiak eddig is küldhettek ajándékcsomagokat kubai családtagjaiknak, de ezentúl a mobiltelefonok is az ajándékok között lehetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bigjoe #2
    Hát Kubában tényleg szegénység van, de már a kinti ismerőseimnek tavaly előtt is volt mobiljuk...
    A lényeg, hogy nem szabad elfelejteni, hogy amerika sok rosszat tett kubával..
    "A kereskedelmet teljesen kisajátította az USA, a cukornád ültetvények 85% -a és a 252 cukor-gyár
    közül 187 amerikai tõkések tulajdonában volt. USA monopóliumok kezén volt továbbá a villamos-
    energia-termelés, a bányák és a telekommunikációs hálózatok 90% -a is. Bár az államforma
    1902 -ben hivatalosan köztársaság lett, Kuba miniszterelnökei valójában az USA bábjai voltak,
    minden lényeges kérdésben amerikai döntés született. Kuba ismét gyarmattá vált, bár ezúttal
    leplezetten.
    "
    Érthető a motiváció...
    Arról nem is beszélve, hogy sztem amerikában nagyobb diktatúra van csak a jó nép jobban van tartva.. A nagy testvér mindent figyel...
    Szóval Viva Cuba Libre!!!
  • Epikurosz #1
    Hát pesze, hisz a mobiltelefon hírszerzési eszköz.