HENT hírlevél

Letiltatnák a hamis mobiltelefonokat Kenyában

A kenyai kommunikációs hatóság felszólította a mobilszolgáltatókat, hogy kapcsolják le hálózatukról a hamis készülékeket. A hamisítványok azonosítását az IMEI számok alapján végeznék.

Becslések szerint akár hárommillió kenyait is érinthet a helyi kommunikációs hivatal azon szándéka, hogy lekapcsoltatja a hálózatokról a hamis mobilkészülékeket. Az elképzelések szerint a hamisítványok azonosításához a mobiltelefonok ún. IMEI számát (International Mobile Equipment Identity) használnák, amely egy 15 számjegyű azonosítókód, mellyel minden, világszerte gyártott és forgalmazott mobilkészülék rendelkezik. Az egyedi kódot alapvetően a lopott mobilok letiltatásához használják. A szolgáltatók ennek segítségével ellenőrizni is tudják, a készülék hitelesítve lett-e.

A kenyai hivatal és a négy helyi mobilszolgáltató képviselői szeptember 9-én tárgyalnak az intézkedés megvalósításáról. A szolgáltatók egyelőre vonakodnak eleget tenni a hivatal felszólításának, ugyanis tartanak előfizetőik negatív reakcióitól. További problémát okozhat, hogy bár a kenyai jogszabályok szerint az értékesítők kötelesek regisztrálni az eladott mobilkészülékek IMEI számát, a gyakorlatban ezt csak a nagyobb vállalkozások teszik meg, míg a kisebb kereskedők jelentős része nem tesz eleget a kötelezettségnek.

Kenyában mintegy 25 millió mobil előfizető van. A jelentős szám nem csak az eredeti, de a hamis készülékgyártók számára is komoly piaci potenciált jelent. A szakértők becslése szerint tavaly kilenc százalékkal nőtt a hamis készülékek forgalma. A hamisítványok értékesítése közel 3,2 milliárd kenyai shilling összegű kárt okoz a mobilpiac legális szereplőinek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!