HENT hírlevél

Lecserélik a kenyai hamis mobiltelefonokat

Hatvan százalékig terjedő kedvezményekkel kínál mobiltelefonokat az Orange Kenya, amellyel a hamis készülékek lecserélésére biztatja előfizetőit. Kenyában a tervek szerint szeptember végén lekapcsolják a hamisítványokat a hálózatról.

Akár hatvan százalékig terjedő kedvezménnyel is vásárolhatnak okostelefonokat, illetve 3G-s készülékeket az Orange Kenya előfizetői, amennyiben hamis készüléküket kívánják lecserélni. A kedvezmény mellé egy hónap ingyenes internet-hozzáférést, továbbá a Facebook és a Wikipédia oldalainak ingyenes elérését is biztosítja a szolgáltató.

A Cellular News beszámolója szerint az Orange Kenya az akcióval azt szeretné elérni, hogy a hónap végével ne legyen olyan előfizetője, akinél le kell kapcsolja a mobilszolgáltatást. A kenyai kommunikációs hatóság ugyanis szeptember 30-át tűzte ki határidőként, amelyet követően a mobilszolgáltatók kötelesek lekapcsolni a hamis telefonkészülékeket használó előfizetőiknek nyújtott telefonos és adatszolgáltatásaikat. A mobilpiacot érintő hamisítás visszaszorítása érdekében született intézkedés megközelítőleg 2,3 millió előfizetőt érinthet az afrikai országban.

A hamis mobilokat az ún. IMEI szám (International Mobile Equipment Identity) ellenőrzésével szűrik ki. Ez egy olyan egyedi azonosítókód, amellyel minden, világszerte gyártott és forgalmazott mobilkészülék rendelkezik, a hamisítványok esetében azonban rendre érvénytelen.

A kenyai távközlési hatóság eredetileg 2011. szeptember végi határidőt jelölt ki, amelyet követően a hamisítvánnyal telefonáló előfizetőket lekapcsolnák a hálózatról. Ezt a határidőt azonban technikai akadályok, illetve a tervezett határidők szűkössége miatt többször is módosították. A problémák megoldását követően elindult a kampány, amely az előfizetőket az ellenőrzés szükségességére figyelmezteti, ráadásul a fogyasztóvédelmi szervek is megállapodásra jutottak a kommunikációs hatósággal, és miután közvélemény-kutatások igazolták, hogy a kenyaiak többsége egyetért a lekapcsolással, elálltak azon követelésüktől, hogy a hamisítványt használó előfizetőket kártalanítsák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!