SG.hu

Több petabájtos tárolót mutatott be a HP

A HP rendkívül méretrugalmas tárolórendszert mutatott be, amely egyszerűsíti a több petabájtnyi adatmennyiség kezelését.

A Web 2.0 cégek és a digitálismédia-vállalatok által nyújtott új üzleti szolgáltatások - pl. a fotómegosztás, a média streaming, az igény szerinti videoszolgáltatások és a közösségi oldalak - óriási fájlalapú adattömeget generálnak, amelyet a szolgáltatónak tárolnia és kezelnie kell, majd szükség esetén azonnal lekérhetővé kell tennie. Az olaj- és gázipari, biztonsági és felügyeleti cégek, valamint a genetikai kutatásokat végző vállalatok hasonló kihívásokkal szembesülnek. A StorageWorks 9100 Extreme Data Storage System (ExDS9100) óriási tárkapacitással és egyszerűsített, integrált felügyelettel reagál ezekre a igényekre.

Így a rendszergazdák végre nem csak terabájtnyi, hanem több petabájtnyi tárkapacitást is könnyen kezelhetnek. Az ExDS9100 a HP kínálatának első horizontálisan bővíthető környezetekhez szánt megoldása. Ilyen környezet például a "számítási felhő" (cloud computing), ahol a szolgáltatásokat az interneten keresztül nyújtják.

A HP úgy tervezte meg az ExDS9100 tárolót, hogy a teljesítményt és a kapacitást egymástól függetlenül ossza ki, ami nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé a képességek és az egyedi munkaterhelések összepárosításában. Ezáltal gondoskodik róla, hogy a kritikus üzleti alkalmazások a változó környezetben is mindig rendelkezésre álljanak - az online fotómegosztó vállalatokra jellemző szezonális csúcsok idején éppúgy, mint a média- és fájlszolgáltatók kiváló minőségű média streaming szolgáltatásai iránti kereslet megugrásakor.


A HP ExDS9100 egységes rendszer, amely három fő komponensből áll:
 • Teljesítményblokk: Energiahatékony, pengeszerverekkel felszerelt HP BladeSystem ház, amely biztosítja az extrém kapacitásigények kiszolgálásához szükséges teljesítményt. Az alapmegoldás négy pengével indul, amelyek egyenként 200 MB/másodperc teljesítményt nyújtanak. A rendszer ezután tovább skálázható a 16 pengés csúcskonfigurációig, amely egységenként 12,8 maggal 3,2 GB/sec teljesítményre képes.
 • Kapacitásblokk: Az alapkonfiguráció három magas rendelkezésre állási szintű "tárolóblokkot" és 246 TB kapacitást biztosít. A csúcskonfiguráció mérete 10 blokk és 820 TB tárkapacitás.
 • Szoftverek: A rendszer a fejlett Web 2.0 és digitális környezetben szükséges fájlfürtöző HP-szoftvereket használja. A rendszer egyszerűsítése és a költségek csökkentése érdekében az alkalmazások - a felesleges szoftverréteget kiiktatva - közvetlenül a szerverblokkon futnak. Az egységes grafikus felügyeleti felületnek és a varázslóprogramoknak köszönhetően a tárkapacitást kevesebb rendszergazda is kezelni tudja.

  A HP ExDS9100 várhatóan 2008 negyedik negyedévében kerül piacra.
 • Hozzászólások

  A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
  Bejelentkezéshez klikk ide
  (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HZsoli #4
   Nem értettem, hány rendszergazda kell a kezeléséhez?
  • dez #3
   A pengeszerverre mi a problémád? A második meg idézőjelben volt, mert nincs magyar megfelelője. Vagy ha az eredeti kifejezések tetszenek ennyire, hát csak röhögj.
  • lexandro2000 #2
   Mindig is szerettem a PR cikkeket.

   "pengeszerver", "számítási felhő", etc..


   Ma is jót röhögtünk...
  • zyppy #1
   Otthonra pont jó lesz