Berta Sándor

Bizalmas dokumentum svájci minisztériumi honlapon

Jelentéktelennek tűnő ügy árnyékolja be Svájcnak a schengeni szövetséghez való csatlakozási folyamatát.

A botrány azután robbant ki, hogy a helyi igazságügyi és rendőrségi minisztérium (EJPD) hivatalos weboldalán egy az Európai Unió által bizalmasnak minősített, elsősorban a határvédelemmel és a drog elleni harccal foglalkozó iratot jelentetett meg. A 128 oldalas jelentés három héten át volt olvasható és letölthető a minisztérium honlapjáról és Eveline Widmer-Schlumpf illetékes miniszter, illetve kollégái csak ezután szereztek tudomást kiszivárgásáról.

A dokumentumban részletesen taglalták többek között a drog- és embercsempészek, valamint az orgazdák elleni harc eredményeit. Az anyagnak köszönhetően a bűnözők és az esetleges merénylők bepillantást nyerhettek a svájci igazságügyi és biztonsági rendszer kulisszatitkaiba. Az irat ugyanis részletesen leírta a svájci határőrség drogfutárok felkutatására vonatkozó módszereit, illetve a repülőtereken alkalmazott biztonsági intézkedéseket. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a nyilvánosságra került jelentésben ráadásul szerepel a Schengeni Információs Rendszer (SIS) két titkos csatlakozási pontja, valamint a dokumentumban olvashatók voltak az Európai Unió által Svájcnak címzett 231 kérdésre adott részletes válaszok is.

Az esetről a SonntagsZeitung nevű svájci lap számolt be. A cikk megjelenését követően azonnal eltávolították az anyagot a hivatal honlapjáról. Kiderült, hogy a minisztérium munkatársainak a fájlt szigorúan bizalmasan kellett volna kezelniük, ehelyett azonban feltöltötték nem csak az EJPD, de a helyi bevándorlási hivatal weboldalára is. Svájc telefonon tájékoztatta az esetről az Európai Tanács titkárságát. Az EJPD szerint balszerencsés hibáról volt szó. "Az ügy kirobbanása után azonnal elemeztük a folyamatokat. Az Európai Unió pedig tudomásul vette az esetet" - nyilatkozta Sascha Hardegger, az EJPD szóvivője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • greg971 #1
    Gratulálok !!!