Napi Online

Megrázta magát a német telefonmamut

Megkönnyebbülhetnek a Deutsche Telekom részvényesei: a cég duplájára növelte profitját az első negyedévben.

Európa legnagyobb távközlési vállalata, a Magyar Telekom fő tulajdonosának profitja 924 millió euró volt az egy évvel ezelőtti 459 millió után. A szakértők csak 636 millióra számítottak. Az árbevétel 3,1 százalékkal, 15 milliárd euróra csökkent. Mivel a társaság márciusban még azt közölte, hogy a vezetékes telefonszolgáltatások iránti kereslet csökkenése miatt a korábban tervezettnél alacsonyabb árbevételt és nyereséget ér el, a befektetők örömteli meglepetéssel vehették tudomásul a gyorsjelentésben szereplő adatokat. Szakértők szerint ez elindíthat egyfajta "megkönnyebülés-rallyt" a cég részvényeinek piacán.

A DT januárban eladta média- és műsorszóró divízióját a franca TDF SA-nak, márciusban pedig 2,5 milliárd euróért megvásárolta a görög Hellenic Telecommunications Organization SA 20 százalékát. A vállalat 2007-ben 5,9 százalékkal, 37,2 milliárd euróra csökkentette nettó hitelállományát, aminek pozitív hatása már megmutatkozott az első negyedéves eredményben.

Pozitívan fogadta a piac azt a hírt, miszerint a DT gondolkodik az USA harmadik legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatója, a Sprint Nextel Corp. felvásárlásán, de a két érintett cég szóvivője nem kommentálta az információt. A társaság még márciusban közölte, hogy 2010-ig elbocsátja T-Systems nevű informatikai ágazata 3-4 ezer alkalmazottját. Márciusban jelentette be azt is, hogy együttműködési megállapodást kötött az indai Cognizant Technology Solutions Corp.-pal. Ettől remélik az it-szolgáltatások jövedelmezőségének javulását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #1
    Outsourcing-al a részvényesekért hírünket hallották.