MTI

Megújult a Nemzeti Digitális Adattár

Új, közösségi tartalomfejlesztést segítő funkciókkal bővült a Nemzeti Digitális Adattár (NDA) honlapja, amely kulturális témájú digitális gyűjtemények, tartalmak kereshetőségét és rendszerezhetőségét segíti elő a felhasználók számára - derült ki az oldalt létrehozó Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Kht. sajtótájékoztatóján.

A közgyűjtemények integrációja után a közösségi tartalomfejlesztést web 2.0-ás eszközökkel kívánja elősegíteni a portál. E megoldások segítségével bárki professzionális digitális gyűjteményt állíthat elő saját tartalmaiból (audio és vizuális anyagokból, szövegekből). Az új funkciók közt szerepel a metamanager, amely lehetővé teszi saját gyűjtemény létrehozását, a gyűjtemény elemeinek egyenként történő katalogizálását, leíró adatokkal való ellátását. A leíró adatok (metaadatok) vonatkozásában nemzetközi és hazai szabványok mellett egyéni adatszerkezet is definiálható, így a felhasználó tetszés szerint láthatja el kulcsszavakkal adatait.

A másik újdonság a metaman funkció, a böngészőbe beépülő kisalkalmazás, amely a metamanager funkcióit kínálja, valamint segítségével megjegyzéseket fűzhetünk bármely weboldal tartalmához. Az új weboldal rendelkezik ezen kívül címkefelhővel, vagyis a bővülő tartalmak frissülő metaadatait megjelenítő funkcióval, valamint gyors és részletes keresővel. Ezeket a szolgáltatásokat bárki ingyenesen használhatja, újabb alkalmazásokkal fejlesztheti.

A 2003-ban indult projekt célja az, hogy összegyűjtse és rendszerezze a magyar kulturális értékeket, elősegítse az információs társadalom szélesebb kibontakozását. Csepeli György, a gazdasági tárca közpolitikai igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: az NDA az alulról fölfelé építkező, folyamatosan hálózatosodó, demokratizált tudás terjedését segíti elő, amelyet mindenki a saját szempontjai szerint rendszerezhet.

Galambosi András, a Neumann Kht. szakmai igazgatója szerint az NDA sikerességéhez társadalmi támogatottságra van szükség, ezért fordultak a közösségi tartalomfejlesztés felé. Olyan felhasználókat szeretnének elsődlegesen aktivizálni, akik lelkesedésből, szabadidejükben hoznak létre saját archívumokat, például blogot írnak. Az új tartalomleíró-rendszer főként őket és az olvasókat segítheti abban, hogy rendszerezzék és összekapcsolják ismereteiket, megőrizve ezáltal a magyar kultúra akár nehezen hozzáférhető dokumentumait is az utókornak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!