Napi Online

Egyre több digitális könyv van

Idén 86. alkalommal ünneplik meg az olvasás hívei a könyv világnapját.

Egy spanyol baráti társaság tagjainak jutott eszébe 1923-ban az az ötlet, hogy április 23-án - William Shakespeare születésnapján, illetve Miguel de Cervantes halálának évfordulóján - könyvekkel és rózsákkal ajándékozzák meg egymást, ezzel fejezve ki tiszteletüket a könyvek, a könyvolvasás iránt. Az ENSZ oktatási, kulturális és tudományos szervezete, az UNESCO 1995-ben karolta fel a hagyományt - a könyvbarátok akkortól tartják meg "hivatalosan" is a könyv világnapját április 23-án.

A nevezetes naphoz igazította idei megnyitóját a londoni könyvvásár, amelyen 62 ország 1550 kiállítója mutatkozik be, köztük sok kelet-európai, főként orosz és román kiadó. A legjelentősebb brit könyvkiadók a digitalizáció népszerűsítésére akarják felhasználni a vásárt. A Random House például közölte, hogy a jelenlegi 500-ról 5000-re növeli azoknak a könyveinek a számát, amelyek tartalmába az interneten is betekinthetnek az olvasók. Ezekbe a könyvekbe egy speciális keresőprogrammal lehet beleolvasni, s ha megtetszik valamelyik, akkor a világhálón át meg is rendelhető a kötet.

A Penguin még nagyobb fába vágta a fejszéjét. A kiadó szeptembertől kezdve minden Penguin, Dorling, Kindersley és Travel márkanév alatt megjelenő könyvét kiadja elektronikus formában is. A papírra nyomott és a digitális változat ára nem különbözik egymástól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!