MTI

Digitális Árpád-kori templomok

A történelmi Vasvármegye helyiségneveit tartalmazó adatbázist, ehhez kapcsolódva térinformatikai eszközökkel feldolgozott digitális térképeket, valamint a régió Árpád-kori templomainak vektorokkal ábrázolt alaprajzát és keresztmetszeti képét is tartalmazza az a számítógépes program, amelyet egy sajtótájékoztatón mutattak be Szombathelyen a megyeházán.

A Történelem határok nélkül elnevezésű projekt az Európai Unió Interreg III./A Ausztria-Magyarország-Szlovánia programjának 19 millió forintos anyagi támogatásával, egy átfogó történeti megyekutatás részeként valósult - mondta el Zágorhidi Czigány Balázs, a vasvári városi műzeum igazgatója, projektgazda. "A kutatásunk alapja egy történeti, földrajzi, helynévi adatgyűjtés volt, amely kiterjedt a történelmi Vasvármegye területére, tehát a mai Dél-Burgenlandra, és a mai Muravidék, Murszombat környéki területe is" - mondta. Hozzátette: a térképekre az 1880-as határokat rajzolták rá, ehhez rendelték hozzá a településekről szóló adatbázist.

"Ez biztosítja azt, hogy most nagy valószínűséggel azonosítható a történelmi Vasvármegye valamennyi helyisége, (...) ha belegondolunk, hogy csak az elmúlt száz évben mennyit változtak a határok, a helyiségnevek, akkor beláthatjuk, hogy ez nem volt egy egyszerű feladat" - fejtette ki Zágorhidi Czigány Balázs. Szavai szerint kutatómunkájuk legnagyobb nyeresége, hogy a létrehozott adatbázis nagy pontossággal, szinte az összes korabeli helyiségnevet rögzíti és helyhez köti. "Ez nemcsak a mi további kutatásainkat segítheti, hanem a művelődéstörténet kutatóitól kezdve, az építészeti történet kutatóin át, egészen a helytörténeti kutatásokig jól felhasználhatják majd" - jegyezte meg.

Zágorhidi Czigány Balázs szólt arról is, a projekt részeként dolgozták fel digitálisan a területen lévő Árpád-kori templomok alaprajzát. A program továbbfejlesztése rövidesen lehetővé teszi majd azt is, hogy néhány, ma már csak romokban létező templomot akár háromdimenziós formában is megtekintsen az érdeklődő. A sajtótájékoztatón elhangzott: a sok érdekes információt tartalmazó adatbázis és program május közepétől várhatóan szabadon hozzáférhető lesz az interneten is, a megyei könyvtár honlapján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!