Berta Sándor

Jogellenes a légiutas-adatok Egyesült Államoknak való kiadása

Az Adattárolási Munkakör (AK Vorrat) nevű német civil szervezet álláspontja szerint a légiutas-adatok gyűjtése, tárolása és átadása is törvénytelen.

Az AK Vorrat azután adta ki az állásfoglalását, hogy végre sikerült megszereznie az Európai Parlamentnek azt a korábbi beadványát, amelyet a szervezet az európai-amerikai légiutas-adat megállapodások ellen nyújtott be az Európai Bíróságon. Az Európai Bizottság tavaly megtagadta a beadványok kiadását, amelyeket a szervezet később csak az európai adatvédelmi biztos közbenjárásra kaphatott meg. A szervezet munkatársai szerint a dokumentumokból egyértelműen kiderül, hogy mind a jelenleg hatályos európai-amerikai légiutas-egyezmények, mind pedig a tervezett európai légiutas-adatbázisok működése jogellenes.

Az európai parlamenti beadványok készítői hangsúlyozták: a légiutasok utazási szokásainak, illetve személyes adatainak gyűjtése sérti az emberek magánélethez és adatvédelemhez fűződő jogát. A hatóságok nem határozták meg, hogy milyen célból is tartanak igényt az információkra. Továbbá nem biztosított a különböző bizalmas adatok (vallási, politikai hovatartozás stb.) illetéktelen hozzáférésektől való védelme, illetve az sincs körültekintően szabályozva, hogy mikor és hogyan törlik ezeket az információkat az adatbázisokból. Az európai uniós állampolgároknak nincs biztosítva a jogtalan adatkezelés elleni jogi fellépés lehetősége sem és az adatokat túl hosszú időn át őrzik meg. A civil szervezet ezért felszólította a német kormányt, hogy haladéktalanul szüntessen be minden tárgyalást az európai légiutas-adatbázis létrehozására vonatkozóan.


"Az Európai Parlament korábbi két beadványát gyakorlatilag egy az egyben lehet ma is alkalmazni és a segítségével semmissé lehetne tenni a jelenleg hatályos rendszert. A nyilvántartások nem egyeztethetők össze az európai alapelvekkel. Éppen a Német Alkotmánybíróság hozott az elmúlt napokban egy olyan határozatot, miszerint azoknak a polgároknak az adatait, akik ellen nem folyik nyomozás, a hivataloknak azonnali hatállyal törölniük kell" - jelentette ki Patrick Breyer, az AK Vorrat jogásza. "Az idén - más civil szervezetekkel összefogva - még erőteljesebben fel fogunk lépni a hatóságok növekvő adatéhsége és a jogállami keretek leépítése ellen. Már konkrét akciókat tervezünk" - tette hozzá Ricardo Cristof Remmert-Fontes, az AK Vorrat munkatársa.

Ugyan az Európai Bíróság 2006-ban jogellenesnek nyilvánította a légiutasok adatainak átadását, azonban azt nem vizsgálta, hogy az adatszerzés mennyire egyeztethető össze az alapelvekkel. Éppen ezért a némileg módosított új megállapodásról csak tavaly június végén állapodott meg az Egyesült Államok és az Európai Unió. Az egyezményt ugyan az Európai Parlament tavaly júlisban leszavazta, de mivel az Európai Tanács néhány nappal később elfogadta, így hatályba léphetett. Amint azonban az AK Vorrat állásfoglalása is mutatja, az ügynek koránt sincs vége.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Karika7 #4
    Bocs mindenkitől előre is! De miért ne tudhatnák előre az amcsik, hogy ki az aki szeretne hozzájuk látogatni. Nem csak magukat védik így, hanem a többi légiutas életét is. Egyébként meg nem hiszem, hogy minden adat olyan népszerű lenne mint az elnökjelölteké, hogy csak úgy a szabadidejükben mazsolázzanak benne. Az meg, hogy néhány pont nincs megnyugtatóan rendezve ezekben a megállapodásokban, nem őket, hanem a minket képviselő európai politikusok felelősek. Az amik elérték amit akartak, a hiányosságokért már nem őket kellene szidni.
    Egyébként aki nem akar annak ezután sem kell odautazni!
    Magam részéről 3 évvel ezelőt lemondtam egy rokoni meghívást, mert a jelenlegi vizumkérelemmel járó megalázó procedúrát nem voltam hajlandó végigcsinálni, úgyhogy kíváncsan várom, milyen lessz ez az új rendszer.
  • redfish #3
    Ja..., Ja...

    Jogellenes, aztán mégis kiadják az adatokat.
    USA csak röhög rajtunk : úgyis az van, amit ők akarnak.
    Nem tudom, annak is mi értelme, ha hozzájutunk ahhoz a rohadt "könnyített vízumhoz"?!
    Nem mindegy, hol gyűjtik össze az adatokat rólunk : a konzulátuson vagy a repülőtéren?!...
  • Vorpal #2
    Úristen - végre valakinek eszébe jutott.
    Gondolom a magyarok már rég átadták a fél k*ott ország adatait,
    csakhogy ahhoz a k*ott könyitett vizumhoz jussanak.

    Mint a titkos CIA gépek 3 év múlva ezért is ostorozzuk majd az új kormányt.
  • ziipp #1
    Mocskos amerikai sátánok! Nem kell nekik engedni. :b