SG.hu

Megjelent a Linuxos Adobe AIR alfaverziója

Az Adobe a Linux közösség számára is fejleszti a gazdag internetes alkalmazások technológiáját. A Linux rendszeren futó Adobe AIR alfaverziója elérhető az Adobe Labs oldalán.

A Linux fejlesztők közössége mostantól bevált webes technológiákat (például a HTML nyelvet, illetve az Ajax, az Adobe Flash és az Adobe Flex rendszereket) használhat az olyan gazdag internetes alkalmazások (Rich Internet Applications - RIA) fejlesztéséhez, amelyek többféle operációs rendszert futtató számítógépekre is eljuttathatók. Az RIA fejlesztők további platform-specifikus kód írása nélkül juttathatják el asztali alkalmazásaikat a Linux felhasználók számára az Adobe AIR rendszeren keresztül, és olyan innovatív, márkajelzéssel ellátott asztali alkalmazásokat tehetnek elérhetővé, amelyeket ezelőtt csak Mac és Windows rendszereken használhattak.

Emellett a mai napon az Adobe Flex Builder 3 for Linux alfaverziójához is elérhetővé vált egy frissítés az Adobe Labs oldalán, amely különféle alkalmazások Adobe AIR környezetben történő fejlesztéséhez nyújt támogatást. A Flex, az Adobe AIR és az Adobe Flash Player 9 for Linux együttesen egy teljes mértékben támogatott, ingyenes RIA fejlesztőplatformot alkotnak, amellyel a fejlesztők Linux környezetben is elvégezhetik a gazdag szolgáltatásokat nyújtó internetes alkalmazások fejlesztését, hibaelhárítását és telepítését, és a terméküket több böngészőben és asztali rendszeren is használhatóvá tehetik.

"Az Adobe elkötelezett az olyan technológiák terjesztése mellett, amelyek bárhol a világon lehetővé teszik a fejlesztők számára a következő generációs, böngészőkben vagy közvetlenül az operációs rendszeren futó gazdag internetes alkalmazások fejlesztését" - nyilatkozta David Wadhwani, az Adobe platformokkal foglalkozó üzleti egységének vezérigazgatója. "Az Adobe AIR for Linux alfaverziója és az Adobe Flex Builder for Linux alfaverziójához tartozó frissítés megjelenésével továbbra is együttműködésre törekszünk a Linux közösséggel. Már a fejlesztési folyamat közben közzétesszük a RIA fejlesztőeszközt és a futásidejű alkalmazást, így a felhasználókkal nyílt párbeszédet folytathatunk, és értékes visszajelzéseket kapunk."

"A böngészőprogramokban és a számítógépen futó gazdag internetes alkalmazások kulcsszerepet játszanak napjaink webes élményének kialakításában, és a Linux közösség jelentős szerepet játszhat az RIA alkalmazások jövőjének alakításában" - nyilatkozta Randy Linnell, a Cononical munkatársa. "Az Ubuntu - az egyik legelterjedtebb, több milliós felhasználótáborral rendelkező Linux rendszer - kereskedelmi támogatójaként az Adobe AIR for Linux alfaverziója és az Adobe Flex Builder 3 for Linux alfaverziójához tartozó frissítés megjelenése rendkívül nagy örömmel tölt el bennünket. Ez ismételten bizonyítja, hogy a Linux rendszereken is használható RIA megoldások fejlesztése nagy prioritást élvez az Adobe berkeiben."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!