MTI

Felavatták a világ legnagyobb nyomdáját

Felavatták a News International (NI) brit lapkiadó vállalat új nyomdáját, amely minden eddigi nyomdaüzemnél nagyobb teljesítményre képes.

A 23 futballpályányi területet elfoglaló nyomdában a Herefordshire megyei Broxbourne-ban 12 hatalmas gép dolgozik. Az üzem termelése hatvan percenként 70 ezer színes újság. Elődje, az NI bezárásra ítélt nyomdája a kelet-londoni Wappingban 30 ezer lapot állít elő óránként.

A szupermodern nyomdának leginkább a The Times vasárnapi kiadása, a The Sunday Times látja hasznát, mert a gazdasági rovat és számos melléklet - amelyek egyenként is vastagabbak, mint egy átlagos magyar napilap - számára péntek éjjelről szombat délutánra tolódik a lapzárta. A legfrissebb sporteredmények, például a Premier League szombati fordulójának eredményei is bekerülnek az NI vasárnapi lapjaiba. Jelenleg több regionális újság vasárnapi számából kimaradnak a szombat esti meccsekről szóló beszámolók a szűk nyomdai határidő miatt.

Az NI 187 millió fontot (62 milliárd forint) költött az épületegyüttesre, amelynek helyén korábban egy faiskola és üvegházak voltak, és további 161 milliót fordított a gépek beszerzésére. A nyomda Rupert Murdoch, a lapkiadó ausztrál tulajdonosa szerint "a technológia katedrálisa". Az újgenerációs MAN Roland nyomdagépek olyan magasak, mint négy londoni emeletes busz egymáson és a világszerte standardnak számító négy helyett hat oldalt nyomtatnak egyszerre, ami rögtön 50 százalékkal gazdaságosabbá teszi az üzemet a vetélytársakénál. A megtakarítást tovább növeli, hogy a wappingi 600 helyett 200 nyomdász is elég a nem automatizált feladatok elvégzéséhez.

A termelés április végén indul. A 12 nyomdagép hét közben éjszakánként 1,5 millió példányt állít majd elő a The Sun című bulvárlapból, 550 ezret a The Times-ból és 600 ezret a The Daily Teleghraph-ból. Az újságokat az egyszerre 36 kocsi megrakodására alkalmas, automatizált szortírozó központból szállítja el a vállalat kamionflottája a több ezer lapterjesztőhöz szerte az országban. A BBC honlapján megjelent beszámoló szerzője szerint a nyomtatott sajtó hanyatlása miatt aggódók megnyugodhatnak, mert a csaknem 350 millió fontos befektetés azt jelzi, hogy az újságok még egy darabig biztosan nem tűnnek el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)