Figyelőnet

A bakelitlemezek is egyszerűen másolhatók PC-re

A vinillemezesek tábora is megoldást kapott arra a problémára, hogyan viheti fel kedvenc bakelitlemezét közvetlenül a számítógépére.

A Sony egyszerű lemezjátszónak tűnő szerkezete egy szoftver segítségével az analóg adatokat digitalizálja, és MP3- vagy ATRAC-formátumban tárolja. Ezek ettől kezdve bármilyen hordozható digitális lejátszón is használhatók.


Sony PS-LX300USB USB Stereo Turntable

A konvertálási folyamat már eddig is megoldott volt, csak egy olyan bonyolult és többlépcsős folyamat révén, hogy azt csak a nagyon eltökéltek alkalmazták. A Sony terméke arra még nem kínál lehetőséget, hogy a lemezen lévő recsegéseket teljessen megszüntessük; mint ahogyan sokan ezt nem is igénylik. A CD-k átkopizásához képest a folyamat még iage lassú, az LP-k és kislemezek teljes játszási idejének fel meg. A Sony terméke igen drága is, közel 300 dollár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #8
    Az a legrosszabb eset, amit még megengednek.
  • dez #7
    Jaj, ne viccelj már... Tudod hogy hangzana az, ha nem lenne már semmi 10-12kHz fölött? Esetleg a legócskább lemezjátszó/pickup teszi ilyen hamar tönkre a lemezt.

    Sok hangkártya tud fogadni SPDIF jelet, akkor neki már nem kell A/D konverziót végezni. De nagyon is nem mindegy SPDIF esetén sem, hogy jó hangkártya vagy sem. Most nem állok neki kifejteni, milyen buktatók vannak itt.

    Szerintem úgy értette, a lossless vagy a wav (ami tömörítésmentes lossless, bár ha van tömörítéses lossless, akkor a wav már felesleges, és nem is optimális a mérete miatt) jobb minőség, mint az mp3 vagy az atrac.
  • DJ Boss #6
    Na mielőtt még egy műértő belekötne: :)
    Természetesen nem lehetetlen 16-18 kHz-nél nagyobb frekvenciát rögzíteni bakelitre. Pont wikin néztem én is, az ott szereplő 76kHz amolyan legenda, gyakorlatilag első lejátszáskor lepusztul 20kHz-re egy top minőségű lemez.
    Nem írogálom le, itt van. És még túl jóra is emlékeztem, 35 lejátszás után 10kHz marad az előírt szabvány szerint. Vinyl rajongók mindig istenítenek persze egyes kiadásokat, de a nagy átlag _sajnos_ az, amit írtam. El lehet csípni fasza CD-4-es lemezeket, de ahhoz már tényleg hifi set kell.
  • DJ Boss #5
    Hjajj, a sok kis önjelölt DJ-től alig férni a világban??? Igen.
    Ma már a 4. kommentem lenne, pedig nem vagyok fölöslegesen szófosó... A bakelitnek nagyon jó hangja van, de ne tessék a halálba isteníteni. ~50 lejátszás után már csak a ~12kHz alatti hangok maradnak meg rajta, és eleve nem is lehet rá ~16kHz-nél nagyobb frekit rögzíteni. Egy CD meg 20kHz. És beszélhetünk az aszimetrikus kopásáról stb. De ez még nem katasztrófa, a hangja igenis jó, élvezet vele keverni, marad még egy darabig.
    A digitalizálásáról meg... Istenem, aki bedigizi, meg is érdemli.

    Hagyományos analóg? Sztem ez a Sony is hagyományosan analóg. :) A belsejéről meg mit tudunk? Ne tessék addig bántani.

    És ahogy te csinálnád... Nem érzed úgy, h kimaradt valami? Játszottál már le bakelitet? Esetleg rosszul?
    Ninncs kedvem és erőm már litániát írni a technológiájáról, olvass utána wikipédián.
    Amit benéztél: külső DAC. Éljen, vmi hasonló, de neked nem digital-to-analog kell, hanem analog-to-digital. :) Ráadásul bakelitet csak lemezjátszóbemenetre lehet kötni, különben kiveszik belőle a mélytartomány. Mond ez neked vmit?
    És ha már rádugtad egy 'külső' digitalizáló akármire egy megfelelő keverőpult után (egyedül annak az ADnak számít a minősége a pult és a lejátszó mellett), akkor édesmindegy, milyen hangkártyád van, mert az AD lényege, h digitálisan adja ki magából, ami egy USBn (meg 5 másik szabványon) is bemehet a szgépbe. Ha hangkártyáról beszélünk, akkor az fog AD-t végezni, na AKKOR kell jófajta hangkártya, de annak meg már úgyis külső előfok egysége van.

    A wavról amit írtál már nem is kommentálom. A mérete miatt lossless???? OMG.
    Jobb minőségű lossless???? Nem ellentmondásos ez neked? Te jó ég.
    Itt most abbahagyom.
  • Broken #4
    Viszont jobb minőségű lossless formátumba, vagy wav-be érdemes lehet lementeni. a wav az teljesen veszteségmentes formátum, ezt a mérete is bizonyítja.
    De ha digitalizálnék, akkor sem ilyen hulladékkal. Ki tudja milyen pickup-ja van, meg a többi kényes dolog. Akkor már inkább egy hagyományos analóg lemezjátszó +külső DAC, amit digitálisan összekötnék egy minőségi hangkarival és így menteném le v.milyen veszteségmentes formátumba. Ennyi.
  • aaaaa #3
    Ez egy nagyon gagyi ócska lemezjátszó. Aki ad a minőségre, nem ilyen hulladékot vesz...
  • jaspi #2
    Ha már linket tesz a termék oldalara legalább nézze meg.
    Az ár mégvéletlenül sem 300 $
    Az USB változat $149.99
  • bugger #1
    Sajnos egy doglot felejtettek csak el, amiért elég sokan még ma is LP-t vesznek: minőség... se az MP3, se az ATRAC formátum nincs közel se ahhoz, amit egy LP-ből ténylegesen el lehet várni (mintavételi frekvencia, bitmélység...).