Berta Sándor

Ausztriában már kapható az iPhone

A hétvége óta bárki, aki szeretné és akinek van 400 eurója, megvásárolhatja az Apple készülékét a nyugati szomszédunknál lévő üzletekben.

A T-Mobile Austria a 8 gigabájtos iPhone-változatot 399, a 16 gigabájtosat 499 eurós áron kínálja, de kétéves hűségszerződés megkötése esetén akár már havi 39, illetve 55 euróért is hazavihetők. "Nagyon büszkék vagyunk, hogy a világon ötödik államként és az első kis országként az iPhone már nálunk is kapható. Ez a készülék érdekes, innovatív, egyedülálló. Órákon át játszottam vele és teljesen magával ragadott. Nem tudom, hogy a következő hetekben hány darabot fogunk tudni belőle eladni, de igyekeztünk eleget elraktározni" - jelentette ki Robert Chvatal, a T-Mobile Austria ügyvezető igazgatója.

Az iPhone eddig kizárólag az Egyesült Államokban, Németországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában volt kapható, így érthető a sógorok öröme. Ausztria mellett egyébként Írországban is a napokban kezdik árulni a készüléket. Az Apple a megkötött együttműködési szerződés alapján részesedik az eladott termékek után befolyó bevételekből, ennek részleteit azonban az osztrák cég képviselője nem árulta el. A T-Mobile Austria becslései szerint jelenleg már körülbelül 1000, szürke importból származó készülék van az országban, ezeket azonban az úgynevezett IMEI-szám alapján a szolgáltató könnyen tudja azonosítani.


Megoszlanak ugyanakkor a vélemények a készülék sikeréről. Németországban, ahol a T-Mobile tavaly november óta árulja az eszközt, az első három hónapban 70 000 darabot adtak el belőle, összesen a négy országban pedig eddig becslések szerint több mint 1,4 millió darabot.

Nagyszerűsége és számos előnye ellenére az iPhone egyik komoly hátránya, hogy csak az EDGE- és a WLAN-technológiát támogatja, az UMTS-t nem. A következő generációs készülékeknél az Apple várhatóan már orvosolni fogja ezt a hibát. Szintén komoly problémát jelent a fixen beépített akkumulátor, valamint, hogy az integrált 2 megapixeles kamerával videók nem, csak fotók készíthetők. Emellett hiányzik az MMS-funkció is. Fontos ugyanakkor, hogy az Apple hozzáférhetővé tette a külső fejlesztők számára a szoftverfejlesztési csomagot, amit eddig máris 100 000-szer töltöttek le.

Szomorú hír ugyanakkor, hogy Winkler János, a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettese nemrég úgy nyilatkozott: nem valószínű, hogy 2010-ig betenné a lábát hazánkba az iPhone.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ferrer #29
    Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaahh ájfóóóóóóóóóóóón!!!!
  • BlackRose #28
    Ott van a 2GB-os SDK aztán programozhatod ahogy csak akarod :)

    Persze a "2GB"-on van a hangsúly. Egyébként igazad van az Apple a teljes ellenőrzés híve, én inkább az Open dolgokat szeretem, csak sajnos ez nem csak az Apple-ra jellemző, legtöbb cég hasonlóan viselkedik, leköti a user-t, persze a userek 99%-ának ez nem gond, de mégis... ha valamiben CPU van és memória akkor az ég világon semmi nem áll az utadban, hogy programozhasd ahogyan neked megfelel, hogy bővítsd és csiszold, kivéve a gyártó aki nem engedi, aki védi saját érdekeit úgy, hogy a te érdekeid csonkítja.

    Különben Windows-ot Linuxra váltani OK, de OSX-re... egyik zárt rendszert másikra... na mindegy, akinek tetszik használja, elvégre én mindég a választás lehetőségét üdvözlöm és a szabadságot ami ezzel jár.
  • passatgt #27
    "Jah, és apple mint szoftver..ház az Itunes-ról hadd ne mondjak egy szót sem..mert szerintem a billentyűzet sem bírná ki...."

    Talán nem Windowson kéne kipróbálni
  • fizik #26
    @Midas
    tényleg nem támadólag,de ezt nem tudtam meg állni
    Mo-n élsz vagy más országban?
    peace

    több helyen olvastam,hogy az akkuja nem a legjobb..bár erről személyes tapasztalatom nincs
    ___
    amúgy a telefonról a véleményem:
    átlagos tudás,relatíve jó dizájn,kicsit túlértékelve,kicsit drágábban a kelleténél
  • Midas #25
    Igaz hogy draga, de ettol fuggetlen jo kis telo eleg nagy memoriaja van amire sokmindent lehet pakolni raadasul netrol rengeteg dolgot le lehet tolteni ra, testre szabhato; szal ha varakozik az ember vagy megy valahova nem hatrany, az aksija sztem eleg jo, habar en sem orulok hogy fix.
    Meg anyit hogy a draga relativ mert ami mo-n draganak szamit az mas orszagban elmegy.
  • who am I 7 #24
    Jah, és apple mint szoftver..ház az Itunes-ról hadd ne mondjak egy szót sem..mert szerintem a billentyűzet sem bírná ki....
  • who am I 7 #23
    "Neeem, egyből a rosszindulat, csak műmájer és menőgyerek lehet aki ezeket használja!"

    Nem tom, én kiprobáltam, és ordított róla, hogy őőreg csillogok villogok színes vagyok, a hülyéknek találtak ki perkáljad a nehéz dolcsikat ÉRTEM, MERT AKKOR NEKED NAGYON jó lesz!mert nagyon jó és szép vaagyok! :) Én rohadtúl nem vagyok írigy az ájfónosakra..Mi a francnak legyek írigy rá? :D Aki meg ytonggal döngeti a mellét, hogy márpedig neki csak telefónálásra kell, meg sms-re, akkor az minimum szánalmas, hogy pda árban vesz egy telefont és ezt még szajkózza is...
  • roliika #22
    Hádde ez a szlogen ottvan , jó sokat kellet rajta gondolkodni az biztos, és hihetetlen összegekbe kerülhetett, tuti marketingesek százainak okozott kialvatlan éjszakákat "Say hello to iPhone." Iszonyat. Kb mint asztalosnál...gyere és ülj le.
  • Gerygrey #21
    Az apple mindíg első helyen tartja a felhasználót és ez a lényeg.

    De szép marketingszöveg... Kár, hogy az iPhone esetében én inkább felhasználóként azt érzem, hogy ott vagyok megkötve ahol csak leeht.
  • Gerygrey #20
    A meno arcok, vagy akik megtehetik mar mind ilyennel rohangalnak :D
    Aki egy telefontól képzeli magát "menő arcnak", az az én szememben minimum szánalmas.

    Egyszer próbálnátok ki az ájfónt/ájpod táccsot[valamennyire ugye hasonlít iPHONE-ra].. Vagy OSX-et..
    Hol a mondat második fele? Szóval kipróbálom... és mi lesz? Találkozom Jézussal, vagy mi?

    OSX-et amúgy már próbáltam és tetszett, iPhone-t is de attól nem voltam elájulva. Apropó, mi köze a kettőnek egymáshoz? Az iPhone egy lebutított tömegtermék, az OSX pedig egy professzionális rendszer. Olyan, mintha a Suzuki Swiftet hasonlítanád egy jobb Suzuki túramotorhoz - attól hogy ugyanaz a logó van rajta, nagyon más kategória.