Berta Sándor

Minden német településen lesz szélessávú internet

A német gazdasági és technológiai minisztérium (BMWi) azt szeretné, hogy ha belátható időn belül minden városban, faluban és tanyaközpontban lenne nagy sávszélességű internet.

"A szélessávú hálózat egyre jobban kiépül, a folyamat nagyon pozitív. A nagy sávszélességű hozzáférések piaca dinamikusan fejlődik, nagy a verseny az internetszolgáltatók között és az árak is alacsonyak" - szögezte le Dr. Bernd Pfaffenbach, a minisztérium államtitkára a CeBIT-en.

"Szeretnénk folytatni a fejlesztéseket. A célunk egy olyan stratégia kidolgozása, amely elsősorban a közösségekhez, civil kezdeményesekhez és a helyi cégekhez szól. Ennek az elképzelésnek az elsődleges célja, hogy segítséget nyújtson a befektetésekhez és elindítsa vagy felgyorsítsa a szélessávú piaci fejlesztéseket. Azt szeretnénk, hogy a német háztartások több mint 99 százalékában legyen nagy sávszélességű internetelérés" - közölte az államtitkár.

A minisztérium elindított egy programot, amelynek keretében hat, szélessávú internethozzáférésekkel nem rendelkező településen egy-egy tanácsadó segíti a közösséget 6-8 héten keresztül. A projekt célja, hogy az összes szempontot (gazdasági, földrajzi, meglévő infrastruktúrák, település mérete, helyi igények stb.) figyelembe véve optimális megoldást találjon a problémára és hogy a szakemberek a legmegfelelőbb fejlesztést javasolják a helyi lakosoknak. A tanácsadók segítenek az internetszolgáltatók kiválasztásában és a tárgyalások sikeres lebonyolításában is. Létrehoztak egy honlapot, ahol az állampolgárok információkat olvashatnak a szélessávú technikákról és megnézhetik Németország nagy sávszélességű hozzáférési atlaszát is.

"A legtöbb településen alternatív hálózatokat (vezetéknélküli, műholdas stb.) vagy ezek egyvelegét célszerű kiépíteni. Az igények is eltérők, van, ahol kampányolni kell a beruházás és az ahhoz való csatlakozás mellett. A legfontosabb, hogy a programokban egyaránt részt vegyenek a német cégek, a német állam, a tartományok, a helyi közösségek" - mondta végül Dr. Bernd Pfaffenbach. A bejelentést üdvözölték a német ipar és gazdasági élet képviselő, akik szerint a probléma csak együttműködéssel oldható meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arrakistor #3
    a BMW minek a rövidítése ? Birkenau Macht Wermacht ?
  • Ronny #2
    karcsi kiszabadult a gumiból és rögtön megfogta a lényeget, de tényleg:)
  • karcsi #1
    Iken esz fondos mer sogkal konyeb online haszkudatast tardani szelesavvon